Apple představuje operační systém iPhone OS 4

12. 4. 2010 19:24    Rubrika: Tiskové zprávy

Společnost Apple představuje operační systém iPhone OS 4

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Zahrnuje multitasking, složky, aplikaci iBooks, jednotnou poštovní schránku a další funkce

CUPERTINO, Kalifornie, 8. dubna 2010 – Společnost Apple® dnes představila svůj operační systém iPhone® OS 4 a uvolnila verzi beta tohoto softwaru pro členy vývojářského programu iPhone Developer Program. Beta verze iPhone OS 4 zahrnuje aktualizovanou sadu SDK (Software Development Kit) s více než 1 500 novými rozhraními API a více než 100 novými funkcemi, které budou dostupné uživatelům přístrojů iPhone a iPod touch® letošní léto. Nové funkce zahrnují multitasking pro aplikace třetích stran, složky pro lepší uspořádání a přístupnost aplikací, vylepšenou poštu s jednotnou schránkou, rychlé přepínání poštovní schránky a řazení zpráv do vláken, zdokonalenou firemní podporu s ještě lepší ochranou dat, správu mobilních zařízení, bezdrátovou distribuci aplikací a další funkce. Nová mobilní reklamní platforma iAd a aplikace iBooks, což je příjemná čtečka e-knih a knihkupectví online, měly nedávno svůj debut v zařízení iPad™.

„iPhone OS 4 je čtvrté velké vydání nejvyspělejšího mobilního operačního systému na světě," řekl Steve Jobs, generální ředitel společnosti Apple. „Přinášíme více než 100 nových funkcí, jako je multitasking, složky, jednotná poštovní schránka, dokonalejší podpora pro firmy a verze naší čtečky iBooks a knihkupectví iBookstore určená pro iPhone."

Nový multitasking v operačním systému iPhone OS 4 nabídne uživatelům nový způsob rychlého pohybu mezi aplikacemi a vývojářům přinese sedm nových služeb, aby mohli snadno přidat funkce multitaskingu do svých aplikací. Tyto služby zahrnují zvuk v pozadí, takže aplikace jako Pandora budou moci přehrávat na pozadí hudbu, a VoIP, takže aplikace podporující VoIP budou moci přijímat hovory VoIP, i když je iPhone v režimu spánku nebo má uživatel spuštěné jiné aplikace. Systém iPhone OS 4 zajišťuje multitasking pro aplikace třetích stran a přitom šetří baterii a zachovává výkon aplikace na popředí, což bylo až dosud v mobilních zařízeních obtížně řešitelné.

Složky uživatelům pomáhají s lepším uspořádáním a rychlejším přístupem k aplikacím. Jednoduše přetáhněte jednu ikonu aplikace přes druhou a automaticky se vytvoří nová složka. Složka bude mít automaticky název podle kategorie této aplikace v obchodě App Store, jako například „Games", uživatel ji však může snadno přejmenovat. Pomocí složek nyní mohou uživatelé v zařízení iPhone uspořádat a otevírat více než 2 000 aplikací. Uživatelé mohou také vytvářet a spravovat složky přístroje iPhone v počítači Mac® nebo PC pomocí aplikace iTunes® 9.2.

iPhone OS 4 poskytuje nejlepší možný způsob práce s e-mailem v mobilním telefonu díky své jednotné poštovní schránce, která uživatelům umožňuje číst zprávy ze všech jejich e-mailových účtů společně v jediné schránce s doručenou poštou. Několika klepnutími mohou uživatelé rychle přepínat mezi schránkami, aby zobrazili zprávy z jednotlivých účtů. Navíc mohou nyní uživatelé spojovat zprávy do vláken podle konverzací, což jim usnadňuje orientaci v e-mailových diskusích, a také otevírat přílohy e-mailů v kompatibilních aplikacích z obchodu AppStore.

iAd, což je nová platforma mobilní inzerce společnosti Apple, spojuje působivost televizních reklam s interaktivitou webových reklam. Když dnes uživatelé kliknou na mobilní reklamu, téměř vždy se dostanou ze své aplikace do webového prohlížeče a načte se webová stránka zadavatele reklamy. Uživatelé se potom musí do aplikace vrátit zpátky a často je obtížné nebo nemožné se vrátit přesně na místo, odkud odešli. iAd tento problém řeší tak, že zobrazí celoobrazovkové video a interaktivní obsah reklamy, aniž by opustil aplikaci. Uživatelé se mohou vrátit do aplikace, kdykoli budou chtít. iPhone OS 4 umožňuje vývojářům, aby do svých aplikací snadno vložili příležitosti pro reklamy iAd. Reklamy budou dynamicky a bezdrátově doručovány do zařízení. Reklamy bude prodávat a obsluhovat společnost Apple a vývojáři budou z výnosu reklam iAd dostávat v oboru obvyklých 60 procent.

Beta verze systému iPhone OS 4 zahrnuje vývojářský náhled herního centra Game Center, které obsahuje sadu rozhraní API umožňujících vývojářům vytváření aplikací pro hraní her s přáteli na pozvání, zahájení hry s více hráči pomocí párování a sledování úspěchů a porovnávání skóre na výsledkové listině. Aplikace vytvořené pomocí rozhraní API GameKit budou fungovat s novou herní sociální sítí společnosti Apple zvanou Game Center dostupnou uživatelům přístrojů iPhone a iPod touch v průběhu tohoto roku.

Nové firemní funkce v systému iPhone OS 4 zahrnují zlepšení v oblasti zabezpečení, škálovatelnosti a kompatibility. Nová služba správy mobilních zařízení může být integrována se servery třetích stran a provádět bezdrátovou konfiguraci, dotazování a dokonce i vymazání nebo uzamčení spravovaných přístrojů iPhone. Systém iPhone OS 4 umožňuje firmám bezpečné hostování a bezdrátovou distribuci vlastních interně vyvíjených aplikací zaměstnancům. Nové funkce ochrany dat využívají k ochraně e-mailových zpráv a příloh uložených v přístroji iPhone jako šifrovací klíč heslo uživatele. Systém iPhone OS 4 nyní poskytuje možnost nastavit delší a složitější heslo, a tak iPhone a data v něm uložená zabezpečit ještě lépe. Systém iPhone OS 4 umožňuje správcům IT nastavit více účtů Exchange ActiveSync, je kompatibilní se serverem Exchange Server 2010 a zahrnuje podporu pro chystané aplikace SSL VPN od společností Juniper a Cisco.

Dodnes byly z revolučního obchodu AppStore staženy více než 4 miliardy aplikací a v 90 zemích je zákazníkům k dispozici více než 185 000 aplikací. Více než 85 milionů uživatelů přístrojů iPhone a iPod touch po celém světě si může vybrat z neuvěřitelného množství aplikací ve 20 kategoriích včetně her, firemních aplikací, zpráv, sportu, zdraví, informačních zdrojů a cestování.

Dostupnost
Software iPhone OS 4 beta a sada SDK jsou dostupné s okamžitou platností pro členy programu iPhone Developer Program na webu developer.apple.com . Systém iPhone OS 4 bude dostupný jako softwarová aktualizace pro uživatele přístrojů iPhone a iPod touch toto léto.* Verze systému iPhone OS 4 pro iPad bude vydána letos na podzim.

*Některé funkce nemusí být dostupné u všech produktů. Například multitasking vyžaduje iPhone 3GS nebo iPod touch třetí generace (modely z konce roku 2009 s 32 GB nebo 64 GB).

Tiskové zprávy

Diskuse