Intel se podělil o svou vizi budoucnosti

14. 4. 2010 15:38    Rubrika: Tiskové zprávy

Architektura vyvinutá společností Intel nabízí dostatečný výkon a funkce pro všechna výpočetní zařízení.

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění


Společnost Intel na své konferenci s názvem Intel Developer Forum předvedla základní kameny, které zaručí dokonalou integraci hardwaru, softwaru a ekosystému v jednotné uživatelsky přívětivé prostředí. IDF odstartovalo přednáškou Davida „Dadiho“ Perlmuttera, výkonného viceprezidenta a generálního manažera divize Intel Architecture Group (IAG). Představil vizi společnosti Intel, která umožní naplno využít potenciál ukrytý ve společně propojených zařízeních.

„Do roku 2015 vzroste počet připojených uživatelů o jednu miliardu. Zároveň stoupne počet různých typů elektronických přístrojů a s tím i hodnota jednotného uživatelského prostředí,“ prohlásil Perlmutter. „Architektura vyvinutá společností Intel nabízí přesně tu správnou kombinaci výkonu a síly, která dokáže vytvořit základ pro všechna výpočetní zařízení a tak vytvořit virtuální kontinuum výpočetní techniky.“

David Perlmutter poznamenal, že na vrcholu počítačového spektra dokončil Intel přechod na oceňovanou mikroarchitekturu Nehalem, a to v podobě nedávno uvedené řady procesorů Intel® Xeon® 7500. Během necelých 90 dnů představila společnost Intel zbrusu nové procesory pro stolní počítače, notebooky i servery. Ty se vyznačují nižší energetickou spotřebou, větší rychlostí při zpracování dat a vedle toho jsou vybaveny řadou funkcí, díky nimž jsou počítače inteligentnější, flexibilnější a spolehlivější.

Perlmutter se ve své přednášce rovněž zmínil o novinkách týkajících se nové generace procesorů Intel® CoreTM, které používají mikroarchitekturu Intel prozatímně označovanou Sandy Bridge. Tyto procesory by se měly ve výrobě objevit koncem roku 2010. Sandy Bridge vychází z druhé generace technologického procesu Hi-K 32nm. Jako vůbec první budou tyto procesory podporovat instrukce Intel® Advanced Vector Extension (Intel® AVX). Intel AVX představuje značné urychlení trendu směřujícího k pohyblivým jednorázově náročným výpočtům v obecných aplikacích, jako je zpracování fotografií, videa a zvuku, nebo v technických aplikacích včetně 3D projektování a analýzy, ve vědeckých simulacích a finančních analýzách. Sandy Bridge bude rovněž podporovat instrukce Intel® AES New Instructions (Intel® AES-NI), což je sedm softwarových instrukcí, které zajišťují rychlé šifrování a dešifrování dat. Vedle toho bude mikroarchitektura Sandy Bridge vybavena grafickým jádrem šesté generace a akcelerací pro „floating point“, zpracování videa a náročných multimediálních aplikacím.

Vedle toho se David Perlmutter zmínil o způsobu, jímž Intel nabízí nové možnosti práce s TV. Jde o „Smart TV“ neboli „inteligentní TV“, u níž je internet plynule začleněn do televizního vysílání spolu s možností osobních úprav a vyhledáváním. Základem této nové funkce je zcela nový systém-na-jednom-čipu (SoC) Intel® AtomTM CE 4100, který je určen pro spotřební elektroniku a nabízí vysoký výpočetní výkon, špičkové dekódování audia a videa a vyspělou grafiku. Tento procesor má televizní vysílání obohatit o osobní obsah, oblíbené internetové stránky a sociální sítě. Nový procesor CE 4100 je určen pro taková zařízení, jako jsou přehrávače disků Blu-ray, set-top boxy a digitální TV. Všechny tyto formáty totiž mohou uživatelům poskytnout zážitek s „inteligentní TV“.

Procesor Intel® AtomTM používá velice flexibilní nízkonapěťový design, takže je využitelný v širokém spektru zařízení od PDA přes notebooky až po spotřebitelskou elektroniku a integrované aplikace. Jádro procesoru Intel Atom se vyznačuje značně nízkou spotřebou, nízkou cenou i malými rozměry.

Vzhledem k tomu, že se rozvoj mobilního internetu dotýká stále větší skupiny zařízení, nevyhnul se David Perlmutter ve své řeči ani nové generaci PDA zařízení včetně tabletů a smartphonů. Detailně nastínil, jak Mooreův zákon v kombinaci s novou architekturou, designem a novými výrobními postupy pomůže společnosti Intel lépe proniknout i do segmentu s nižším příkonem. Architektura vyvinutá společností Intel se ovšem zároveň vyznačuje vysokým výkonem potřebným pro stále se rozvíjející internet, multimediální aplikace a mobilní multitasking.

Další zmíněnou platformou byla Moorestown, která by měla být představena ještě v první polovině tohoto roku. David Perlmutter zdůraznil, že Intel předělal architekturu platformy a zavedl řadu inovativních metod, jako je například řízení spotřeby operačním systémem nové generace nebo distribuované používání příkonu, a to za účelem dosažení vyššího výkonu a větších úspor v nepoužívaných i používaných sekcích procesoru. Nový procesor nabídne až 50násobnou úsporu ve fázi nečinnosti a 10násobnou úsporu při přehrávání audia oproti první generaci platformy Menlow.

Perlmutter též prozradil, že Intel spolupracuje s výrobci počítačů Tongfang a Hanvon na uvedení nového Classmate PC, které bude kombinovat estetickou stránku s vysokou odolností a svým uživatelům nabídne plnohodnotnou funkčnost PC, vyspělé funkce elektronického čtení a v neposlední řadě i vyšší výkon a lepší energetickou účinnost. Díky flexibilnímu designu nové Classmate PC pracuje a pohybuje se stejným způsobem jako studenti. Další možné použití se pak otevírá díky displeji, který je dotykový. Vývoj těchto nových funkcí je odrazem rozsáhlého etnografického průzkumu mezi studenty a učiteli.

Jamesová: Otevíráme budoucnost
Jako druhá mluvila Renee Jamesová, viceprezidentka společnosti Intel a generální ředitelka divize Software and Services Group, a sice o vizi společnosti Intel vytvořit bezbariérové uživatelské prostředí pro telefony, automobily i domácnosti a poskytnout uživatelům podstatně vyšší konzistentnost a lepší přístup k informacím. Renee Jamesová rovněž zdůraznila, že jednotné operační prostředí napříč společnou výpočetní architekturou může vývojářům zajistit širší dosah a snazší přístup ke koncovým uživatelům v jakémkoli tržním segmentu.

Renee Jamesová se rovněž dotkla fenoménu „cloud computing“, který je jakousi spojovací tkání mezi jednotlivými výpočetními platformami. Při té příležitosti pozvala na pódium dr. Jirena Liu, předsedu správní rady a generálního ředitele společnosti Neusoft. Ten názorně předvedl, jak systém postavený na bázi architektury Intel® Cloud Builder pomůže vzniku nových řešení, umožní propojit klientská zařízení s diagnostickými nástroji například v lékařských zařízeních a nabídnout služby, které nikdy předtím nebyly k dispozici.

„Technologie změnila způsob, jímž přistupujeme k našemu světu, a společnost Intel k tomu pomáhá od cloud computingu po ta nejmenší zařízení, přičemž naším cílem je nabídnout klientům skutečně nejkomfortnější práci s daným zařízením, ať se zrovna nacházejí kdekoli,“ prohlásila Renee Jamesová. „Díky úzké spolupráci s vývojáři a partnery – a rovněž díky špičkové kombinaci nejlepšího hardwaru a softwaru – jsme přesvědčeni, že můžeme na trh dodat nejlepší výrobky a zajistit nejlepší distribuci.“

V návaznosti na nedávno zveřejněnou informaci, že Intel a Nokia hodlají spojit své otevřené projekty Moblin a Maemo do nové linuxové platformy MeeGo, poukázala Renee Jamesová na skutečnost, že platforma MeeGo se těší značné popularitě v celém odvětví výpočetní techniky. MeeGo je hostována nadací Linux Foundation, jde o plně otevřený projekt, jenž je přístupný jak výrobcům původního zařízení, tak výrobcům operačních systémů a dalším subjektům. Platforma je určena pro široké spektrum zařízení včetně smartphonů nové generace, netbooků, tabletů, mediálních telefonů a informačních a zábavních systémů do automobilů.

Kromě toho Renee Jamesová konstatovala, že ISV a vývojáři v Číně mohou nyní využít vývojový program Intel Atom Developer Program a zasílat aplikace pro distribuci prostřednictvím Intel AppUpSM Center beta. Dále zdůraznila nedávné rozšíření Intel AppUp Center beta pro MeeGo a Microsoft Windows ve Spojených státech, Kanadě a 27 evropských zemích. Tento růst poskytuje čínským vývojářům začleněným do Intel Atom Development Program příležitost oslovit klienty v jednom z nejvýznamnějších tržních segmentů pro procesory Intel Atom a rovněž uzavírat transakce v amerických dolarech, eurech nebo librách.

Tiskové zprávy

Diskuse