O2 - Datové schránky doručí 10 miliónů zpráv

14. 4. 2010 15:49    Rubrika: Tiskové zprávy

Datové schránky doručí 10 miliónů zpráv

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

V rámci systému Informačních datových schránek, který slouží ke komunikaci úřadů s právnickými a fyzickými osobami, bude do konce dubna doručeno přes deset milionů zpráv. Vyplývá to ze statistik, které Telefónica O2 jako technický dodavatel řešení sestavuje. Ostrý provoz systému byl zahájen 1. listopadu 2009, na dosažení tohoto čísla tedy bylo potřeba méně než půl roku.

Datové schránky vznikly podle zákona 308/2008 Sb. k efektivní komunikaci státních úřadů s podnikatelskou sférou. Místo posílání doporučených dopisů a výzev (které si navíc adresát nemusel vyzvedávat) mají veřejné instituce možnost doručovat vybrané dokumenty elektronicky. Stejným způsobem mohou komunikovat i firmy, například při podávání daňových přiznání. Kromě rychlosti zde hraje důležitou roli také výrazné snížení nákladů. Vlastní datovou schránku má přitom automaticky zřízenou každá právnická osoba, dobrovolně si ji mohou založit i osoby fyzické. Správcem systému je Ministerstvo vnitra ČR, provozovatelem Česká pošta a dodavatelem technického zabezpečení se na základě výběrového řízení stala Telefónica O2.

Kromě komunikace mezi veřejným a soukromým sektorem lze od 1. ledna 2010 Informační datové schránky využít i pro posílání zpráv mezi samotnými firmami. K tomu slouží služba Poštovní datové zprávy. Tu lze momentálně využít pro zasílání faktur (a obdobných výzev k zaplacení), od začátku července ji ale bude možné využít pro posílání libovolného sdělení. Ze zákona je přitom elektronická podoba rovnoprávná s papírovou a do budoucna by ji měla v některých případech zcela nahradit. Společnost Telefónica O2 Czech Republic začne v nejbližších měsících také tuto službu využívat pro komunikaci a výměnu obchodních dokumentů se svými obchodními partnery.

Tiskové zprávy

Diskuse