První živé vysílání ve 3D po celé Evropě

15. 4. 2010 21:13    Rubrika: Tiskové zprávy

stanice Orange, v ostatních evropských zemích Eurosport.

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění





Společnost Panasonic oznámila, že uzavřela partnerství s Francouzskou tenisovou federací (FFT) a televizními stanicemi Orange a Eurosport. Divákům tak spolu s partnery zprostředkuje zápasy z tenisového turnaje French Open na dvorcích Roland Garros v trojrozměrném přímém přenosu. Půjde o vůbec první vícedenní sportovní akci přenášenou v Evropě ve 3D.

Tenisový turnaj na Roland Garros se koná ve dnech 23. května – 6. června 2010. Jde o jednu z nejprestižnějších sportovních událostí ve světě a v Evropě má ze všech grandslamových turnajů nejširší televizní pokrytí. Diváci budou mít letos poprvé možnost sledovat tuto událost trojrozměrně. U televizní obrazovky si tak budou moci připadat jako v hledišti při samotném zápase. Ve 3D podobě se budou natáčet a vysílat všechny zápasy hrané na centrálním kurtu (Court Philippe Chatrier).

3D záznam pořízený na kurtech Roland Garros se bude přenášet prostřednictvím ADSL a optických vláken. Ve Francii ho budou moci sledovat uživatelé předplacené služby stanice Orange na příslušném TV kanále. Stanice Orange bude profesionálními kamerami společnosti Panasonic natáčet ve 3D i reportáže ze zákulisí turnaje. Po skončení turnaje pak vyrobí a odvysílá speciální trojrozměrný dokument věnovaný French Open.

Celý turnaj se ve 3D bude přenášet i do mnoha obchodů po celé Francii. Stanice Eurosport převezme trojrozměrný přímý přenos od stanice Orange a přes satelit ho přenese do více než 3000 obchodů v 58 evropských zemích mimo Francii. V těchto obchodech bude 3D přenos k vidění na 3D plazmách Panasonic VT20. Diváci po celé Evropě si tak budou moci vůbec poprvé vychutnávat trojrozměrné přenosy z prestižního French Open po celou dobu trvání turnaje.

Laurent Abadie, generální ředitel a předseda představenstva společnosti Panasonic Europe, k tomu řekl: „Letos na jaře jsme v Evropě představili nové 3D televizory Viera s Full HD rozlišením a úhlopříčkou 127 cm a také nové Blu-ray přehrávače, což znamená začátek nové éry v domácí zábavě. Spolupráce mezi společnostmi Panasonic, Orange, Eurosport a Francouzskou tenisovou federací představuje důležitý krok, díky němuž se ve 3D podobě nedočkáme jen hollywoodských trháků, ale také významných přímých přenosů. 3D vysílání tohoto prestižního sportovního podniku nabídne veřejnosti nevídaný zážitek a stane se milníkem v historii trojrozměrných televizních technologií.“

Michel Grach, mediální ředitel Roland Garros, k tomu dodal: „Turnaj na Roland Garros je příznivě nakloněn technologickým inovacím od samého začátku sportovních přenosů v televizi. Jsme nesmírně potěšeni, že se právě French Open stane prvním tenisovým turnajem v historii přenášeným ve 3D podobě. Díky našemu antukovému povrchu jsou 3D záběry mimořádně poutavé a tenisoví fanoušci po celém světě se mohou těšit na podívanou, jakou ještě nezažili. Skutečnost, že se pro dosažení tohoto ambiciózního cíle spojily špičkové společnosti z různých oborů, významně posunuje hranice propojení nových technologií a sportu a představuje velký příslib pro budoucí vývoj a inovace.“

Tiskové zprávy

Diskuse