NETGEAR WNR3500L - bezdrátový gigabitový router

16. 4. 2010 17:32    Rubrika: Tiskové zprávy

Gigabitový Wi-Fi router NETGEAR RangeMax Wireless-N s USB portem a otevřeným linuxovým kódem vstoupil na český trh

NETGEAR WNR3500L - bezdrátový gigabitový router

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Společnost NETGEAR představila rovněž partnerský program pro vývojáře integrovaných softwarových aplikací

Společnost NETGEAR®, Inc. (NASDAQGM: NTGR), celosvětový dodavatel technologicky pokročilých značkových síťových řešení, uvádí na český trh bezdrátový gigabitový router WNR3500L. Tento špičkově vybavený router standardu Wireless-N nabízí maximální rychlost, pokrytí i stabilitu spolu se čtyřmi gigabitovými ethernetovými porty a přístupem ReadyShareTM k datovým úložištím přes integrované USB rozhraní.

Bezdrátový gigabitový router RangeMax Wireless-N byl vyvinut pro maximální spolehlivost a výkon, ale rovněž pro další přizpůsobení individuálním potřebám uživatelů. Z tohoto důvodu zvolila společnost NETGEAR jako vnitřní softwarové prostředí platformu Linux® s otevřeným kódem, neboť podporuje neomezenou škálu aplikací vytvořených mnoha vývojářskými partnery i specializovanou linuxovou komunitou pracující s otevřeným kódem. Mezi největší partnery z řad vývojářů patří například společnosti BigFoot Network, jež se zabývá zvyšováním síťových rychlostí pro online hraní, Leaf Networks zaměřující se na snazší vzdálený přístup, Paragon Software zdokonalující vysokorychlostní čtení a zápis souborů přes USB nebo Sputnik, specialista na problematiku hotspotů.

Pro router NETGEAR WNR3500L je k dispozici nejoblíbenější a zdarma dostupný firmware s otevřeným kódem založeným na Linuxu (DD-WRT, OpenWRT a Tomato), což amatérským i profesionálním vývojářům usnadňuje tvorbu široké škály doplňkových aplikací. Uživatelé si mohou firmware s otevřeným kódem založeným na Linuxu stáhnout z webových stránek komunity pro otevřený zdrojový kód www.myopenrouter.com.

„Uvedení routeru NETGEAR WNR3500L s otevřeným kódem je pro nás velmi významné, neboť jde o vůbec první linuxový router standardu Wireless-N nabízející kombinací špičkové funkční výbavy, výkonu, stability, pokrytí a otevřeného zdrojového kódu umožňujícího vývoj doplňkových aplikací,“ řekl Aleš Mudruňka, regionální ředitel společnosti NETGEAR pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko. „Při vývoji tohoto routeru byla pro nás klíčová zpětná vazba a nápady od naší komunity pro otevřený zdrojový kód. Díky podnětům od této komunity jsme rovněž vytvořili vývojářský partnerský program (Development Partner Program), jehož členy je již nyní řada dodavatelů a vývojářů softwaru, kteří průběžně vytvářejí kvalitní aplikace pro dokonalé přizpůsobení routeru WNR3500L potřebám uživatelů.“

Router pro náročné uživatele
Gigabitový router NETGEAR WNR3500L obsahuje 480MHz procesor MIPS® 74K s hardwarovou akcelerací, 8 MB flash paměti a 64 MB paměti RAM, což dostačuje i k provozování aplikací na podnikové úrovni. Přístroj je vybaven pěti ethernetovými porty 10/100/1000 (jeden WAN port a čtyři LAN porty) s technologií automatického zjišťování aktivního připojení a nabízí špičkové rychlosti přenosu dat ze sítě WAN do sítě LAN přesahující hranici 350 Mb/s.

Mezi podporovanými režimy modelu WNR3500L nechybí funkcionalita přístupového bodu 802.11n s režimem bezdrátového opakovače pro zvýšení dosahu. Tři interní přednastavené antény vyrobené z metamateriálu zajišťují maximální bezdrátový dosah a spolehlivá, vysoce stabilní spojení. Pro dosažení maximální průchodnosti dat doporučuje společnost NETGEAR používat spolu s routerem WNR3500L také Wi-Fi USB klíč, např. model NETGEAR RangeMax Wireless-N WN111.

Kromě portů gigabitového ethernetu obsahuje router WNR3500L také univerzální rozhraní USB 2.0. To mohou uživatelé využít např. pro připojení externího USB datového úložiště a následné ukládání dat po síti, vývojáři pak pro programování dalších aplikací využívajících funkcionalitu USB připojení – např. pro vzdálený přístup, podporu pro DLNA/UPnP Media Server či podporu USB modemů pro vysokorychlostní mobilní připojení typu 3G/4G/WiMax.

Uživatelé modelu WNR3500L se nemusejí příliš obávat ani síťových útoků, před kterými jim ochrání domácí síť i data integrovaný dvojitý firewall a funkce prevence proti útokům s cílem odepření služeb (Denial-of-service). Bezdrátové spojení zabezpečují protokoly Wi-Fi Protected Access (WPA) a WPA2-PSK, o rychlé a bezpečně připojení dalších síťových prvků, zařízení či počítačů se pak postará funkce Push ‘N’ Connect využívající protokol Wi-Fi Protected Setup (WPS).

Komunita vývojářů
Router NETGEAR RangeMax Wireless-N je podporován specializovanou komunitou pro routery založené na otevřeném kódu (www.myopenrouter.com), která nabízí možnost stažení firmwarů založených na otevřeném kódu, další aplikace, diskusní fórum, blogy, články, zdrojový kód a uživatelské návody. Členové této komunity mají rovněž přístup k podpoře ze strany odborníků na otevřený kód.

Společnost NETGEAR představila také nový partnerský program pro vývojáře. Jehož členy se již stala řada dodavatelů softwarových aplikací, kteří pro router WNR3500L vytvářejí vlastní aplikace, jež si jeho uživatelé mohou stáhnout a využívat. Mezi tyto společnosti patří například:

• BigFoot Networks – optimalizace online hraní po síti
Bigfoot Networks (www.bigfootnetworks.com) je firma zabývající se síťovými technologiemi, která vyvíjí hardwarová a softwarová řešení pro výrazné zlepšení hraní online her. Bigfoot Networks v současnosti vyvíjí optimalizovaná řešení pro domácí sítě hráčů online her, která zkombinují výhody síťové karty Bigfoot Networks Killer Xeno Pro a routeru NETGEAR WNR3500L.

• Leaf Networks – snadný vzdálený přístup
Software a technologie společnosti Leaf Networks (www.leafnetworks.net) bezpečně rozšiřují možnosti vzdáleného připojení pro síťová zařízení, mobilní uživatele i softwarové aplikace. Uživatelé routeru NETGEAR WNR3500L mohou využívat zjednodušenou verzi softwaru, která jim umožní odkudkoli vzdáleně přistupovat na úložná zařízení připojená k USB portu routeru stejně, jako by pracovali ve své domácí síti, s využitím známých nástrojů jako Windows® File Explorer a Mac® Finder.

• Paragon Software – vysokorychlostní čtení/zápis pro USB NTFS
Paragon Software Group (www.paragon-software.com) je inovativní vývojářská firma zaměřená na dva dynamicky rostoucí trhy: jednak na ukládání dat včetně zabezpečení a správy dat pro integrovaná zařízení, osobní počítače, servery a sítě, a jednak mobilní aplikace. Pro router NETGEAR WNR3500L byl již vyvinut systém Paragon NTFS pro Linux, založený na unikátní technologii Universal File System Driver (UFSD). Poskytuje plnohodnotný přístup k pevnému disku v systému Windows (zformátovanému v systému NTFS) připojenému prostřednictvím routeru WNR3500L, což umožňuje všem osobním počítačům, klientům či serverům bez odhledu na jejich operační systémy přistupovat na tento disk prostřednictvím routeru WNR3500L a obousměrně sdílet soubory.

• Sputnik – plnohodnotná řešení pro hotspoty
Firma Sputnik, Inc. (www.sputnik.com) nabízí velmi užitečnou webovou aplikaci SputnikNet, která umožňuje poskytovatelům Wi-Fi hotspotů provozování bezplatných nebo placených veřejných bezdrátových sítí všech velikostí. S firmwarem DD-WRT založeným na technologii Sputnik a použitým v routeru NETGEAR WNR3500L umožňuje aplikace SputnikNet provozovatelům Wi-Fi hotspotů vytváření vysokorychlostních bezdrátových sítí všech velikostí a jejich centrální správu přes web. NETGEAR WNR3500L je zároveň prvním Wi-Fi routerem s protokolem 802.11n prodávaným přímo společností Sputnik s firmwarem založeným na technologii Sputnik.

Ceny a dostupnost
Bezdrátový gigabitový router NETGEAR WNR3500L je již v prodeji v síti všech obchodních partnerů společnosti NETGEAR. Doporučená koncová cena přístroje je stanovena na 2 290 Kč vč. DPH. Fotografie routeru a jeho kompletní technické specifikace jsou k dispozici na českých webových stránkách www.netgear.cz/cs/produkty/pro-domaci-uzivatele/smerovace-a-adsl-modemy/wnr3500l.html, případně na domovských webových stránkách společnosti NETGEAR www.netgear.com/Products/RoutersandGateways/RangeMaxWirelessNRoutersandGateways/WNR3500L.aspx (v angličtině). Webové stránky komunity pro otevřený kód lze najít na adrese myopenrouter.com.

Tiskové zprávy

Diskuse