Microsoft uvádí na trh SQL Server 2008 R2

21. 4. 2010 19:11    Rubrika: Tiskové zprávy

Microsoft uvádí na trh SQL Server 2008 R2

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Nejnovější verze SQL Serveru přináší vylepšení v oblasti škálovatelnosti, automatické analýzy obchodních dat a zvyšuje produktivitu na stolních počítačích, v datových centrech i internetovém prostředí

Microsoft dnes uvolnil do výroby Microsoft SQL Server 2008 R2, aktualizovanou verzi své databázové platformy pro správu, analýzu, zpřístupňování a distribuci informací. Přístup k SQL Serveru 2008 R2 ve finální podobě získají zákazníci počátkem května prostřednictvím distribučních služeb společnosti Microsoft a jejích partnerů.
V současné době existuje široká škála zákazníků, kteří se rozhodli pro nasazení SQL Server 2008 R2 už v době dostupnosti testovacích verze. Mezi takové firmy patří například společnost Slovnaft, Quelle nebo ISS facility, které už dnes využívají některých unikátních vylepšení této platformy, především z oblasti Business Intelligence. Podporu nové verzi vyjádřili také globální i lokální dodavatelé rozšířených podnikových systémů v čele se společností SAP. S ohledem na prakticky totožné kódové jádro s předchozí verzí SQL Server 2008 je pro převod těchto systémů zajištěna vysoká míra kompatibility. O vysokém zájmu o nové vlastnosti SQL Serveru ze strany zákazníků a partnerů svědčí také celkový počet stažení veřejně dostupných testovacích verzí, který se vyšplhal na úctyhodných 300 000 stažení.
Klíčové inovace v nové verzi zahrnují:
• samoobslužnou Business Intelligence pro analýzu obchodních dat a reportování,
• vylepšenou škálovatelnost a vyšší efektivitu,
• použitelnost pro jakoukoliv platformu - desktopy, datová centra i internetové prostředí.
Samoobslužná Business Intelligence pro analýzu obchodních dat a reportování
Microsoft SQL Server 2008 R2 přináší nové výkonné nástroje pro analýzu obchodních dat, které pomáhají překlenout propast mezi IT profesionály a koncovými uživateli prostřednictvím zavedených nástrojů, jako je Microsoft Excel 2010 a Microsoft SharePoint Server 2010. Například nová technologie PowerPivot umožňuje provádět rychlé datové analýzy velkého objemu dat v řádu desítek milionů údajů přímo v Excelu. Výběr dat z různých zdrojů a jejich zpracování přitom provádí uživatel samostatně (samoobslužně).
“V dnešním světě není problém získat dostatek dat, je tomu přesně naopak. Nejdůležitější úkol pro vytváření správných rozhodnutí je rychle zpracovat a správně vyhodnotit velké objemy dostupných údajů,“ říká Michal Hroch, produktový manažer serverové divize společnosti Microsoft. „Nová verze SQL Serveru tento proces koncovým uživatelům výrazně urychluje i usnadňuje, a to především díky propojení obrovských databází se známým a intuitivním uživatelským prostředím aplikace Excel a internetového prohlížeče Internet Explorer.”
Robustní škálovatelnost a snadnější správa
Nejnovější verze Microsoft SQL Serveru přináší další sadu vylepšení v oblasti dostupnosti a výkonu databázových aplikací a jejich správy. Nejnovější testy ukazují, že SQL Server 2008 R2 opět zvýšil laťku v oblasti výkonu na standardním hardwarovém vybavení dosažením několika nových světových rekordů (podrobné výsledky testů a specifikace standardních serverů jsou k dispozici na http://www.microsoft.com/sqlserver/2008/en/us/benchmarks.aspx ). SQL Server 2008 R2 Datacenter Edition v kombinaci s Windows Serverem 2008 R2 umožňuje zákazníkům provozovat databázové aplikace na systémech vybavených až 256 logickými procesory, či převést celou databázovou infrastrukturu do virtualizovaného prostředí díky podpoře technologií Hyper-V a Live Migration.
Nové verze obou produktů představují významný krok na cestě k přechodu na aplikace v internetovém prostředí (cloud computing), jež zajišťuje vysokou dostupnost, jednodušší správu a vysokou škálovatelnost podle aktuálních potřeb. Pro provoz SQL Serveru v rozsáhlejší infrastruktuře výborně poslouží také technologie Control Point zajišťující efektivní správu většího počtu serverů a instancí.
Další klíčové prvky Microsoft SQL Serveru představují dvě nové komponenty: SQL Server 2008 R2 Master Data Services, které zákazníkům poskytují vyšší konzistenci dat napříč heterogenními systémy, a technologie SQL Server 2008 R2 StreamInsight, jež podporuje komplexní zpracování velkého množství událostí.
S blízkým příchodem SQL Serveru 2008 R2 ve verzi Parallel Data Warehouse získají zákazníci možnost zvýšit kapacitu svých datových skladů z desítek na stovky terabajtů. SQL Server 2008 R2 Parallel Data Warehouse budou ve formě hardwarového řešení v několika různých konfiguracích nabízet vybraní výrobci hardwaru.
Databázový server pro desktopy, datová centra i internetové prostředí
Nový SQL Server 2008 R2 dokládá úsilí, které Microsoft věnuje podpoře služeb v internetovém prostředí. Možnosti SQL Serveru do internetového prostředí přenáší Microsoft prostřednictvím platformy SQL Azure, která poskytuje konzistentní programovací model, shodné funkce s klasickým využíváním SQL Serveru a zároveň zajišťuje nové obchodní příležitosti, vysokou dostupnost, snadnou správu a masivní škálovatelnost prostřednictvím distribuovaných internetových služeb. Díky spojení s funkcemi technologie PowerPivot for Excel je kombinace soukromých a veřejných datových sad za účelem hlubší analýzy mnohem jednodušší.
V souvislosti s uvolněním SQL Serveru 2008 R2 do výroby a distribučních kanálů připravuje Microsoft celosvětově několik desítek konferencí. V České republice bude SQL Server 2008 R2 uveden prostřednictvím velké komunitní akce spojující lokální mutaci TechEd konference a DevCon 2010 v průběhu celého příštího týdne. Nepřeberné množství informací o SQL Serveru 2008 R2 připravil Microsoft také na globální stránce http://www.sqlserverlaunch.com, informace o komunitní konferenci TechEd a DevCon naleznete na stránkách http://www.teched.cz.

Tiskové zprávy

Diskuse