Semináře o digitalizaci pro zdravotně postižené

27. 4. 2010 15:15    Rubrika: Tiskové zprávy

Na Budějovicku běží semináře o digitalizaci pro zdravotně postižené

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

V územní oblasti České Budějovice běží série informačních seminářů o digitalizaci pro osoby se zdravotním postižením. Cílem je této skupině obyvatel co nejvíce usnadnit přechod na digitální televizní vysílání a připravit je na případné problémy s tím spojené. „Například výběr vhodného set-top boxu a následná manipulace s ním je pro řadu samostatně žijících lidí se zdravotním postižením problémem. Semináře mají mimo jiné i tento domnělý strach z technologického neznáma eliminovat“ hovoří o náplni semináře Jiří Mánek z občanského sdružení Trianon Čechy, které tyto semináře, ve spolupráci s místními organizacemi Center zdravotně postižených, pořádá. Nejbližší seminář proběhne 29. 4. 2010 od 14:00 hodin v Českých Budějovicích, v prostorách Zdravotně sociální fakultu Jihočeské Univerzity.

Seminářů bylo naplánováno celkem devět s cílem co nejlépe pokrýt územní oblast České Budějovice, kde bude 30. 6. 2010 definitivně vypnuto analogové televizní vysílání. „Již máme za sebou semináře ve Vimperku a Strakonicích, nyní jsou na řadě České Budějovice, Český Krumlov, Písek, Jindřichův Hradec, Tábor a Prachatice,“ říká Jiří Mánek z občanského sdružení Trianon Čechy.
Semináře mají osobám se zdravotním postižením přiblížit proces digitalizace, vysvětlit jim všechny výhody a poradit, co je třeba udělat, aby se nedočkali analogové tmy. Součástí semináře je například i názorná ukázka zapojení set-top-boxu k televizi.
„Ve Strakonicích jsme oslovili a pozvali na přednášku lidi z místních organizací zdravotně postižených. Na specializovaný seminář jich přišlo téměř 40 a byli mezi nimi vozíčkáři i nevidomí. Sama jsem byla překvapena zájmem o toto téma, který se projevil v dlouhé diskusi s řadou konkrétních dotazů,“ sděluje své zkušenosti se seminářem ve Strakonicích jeho organizátorka a pracovnice Centra zdravotně postižených Jihočeského Kraje Jana Horvátová.

Semináře jsou dílčím prvkem speciální informační kampaně pro handicapované. Dalšími součástmi jsou informační střediska, bezplatná asistence při řešení přechodu na digitální vysílání, různé speciální pomůcky, jako například tiskoviny v Braillovu písmu pro nevidomé či DVD s návody pro zapojení set-top boxů s tlumočením do znakové řeči pro neslyšící, a především specializované webové stránky www.ozp-digitalne.cz.
Veškeré informace o digitalizaci mohou lidé získat také na infolince 800 90 60 30, nebo na webových stránkách: www.digitalne.tv.

Tiskové zprávy

Diskuse