Cisco Aironet 3500 Series s technologií CleanAir

5. 5. 2010 19:36    Rubrika: Tiskové zprávy

Nová technologie CleanAir lokalizuje a snižuje dopady rušení u bezdrátových sítí

Cisco Aironet 3500 Series s technologií CleanAir

Společnost Cisco představila nové produkty a služby pro oblast mobility v rámci své architektury Sítí bez hranic (Borderless Networks), které umožní zrychlit přechod na mobilní pracoviště. Mezi novinkami je i nová řada přístupových bodů Cisco Aironet 3500 Series s technologií CleanAir, která umožňuje přesně lokalizovat různé druhy rušení a snižovat jejich dopady na spolehlivost bezdrátové sítě. Cisco s novými produkty přichází několik týdnů poté, co oznámilo inovace i v oblastech bezpečnosti, přístupu k sítím a síťových služeb.

"Dramatický příliv nových mobilních zařízení do podnikových sítí, rostoucí využívání multimédií a videa či rostoucí požadavky uživatelů na schopnost pracovat z terénu vyústily k tomu, že podniky začínají považovat bezdrátově sítě za mnohem klíčovější a důležitější součást jejich komunikační infrastruktury než dříve. Díky architektuře Sítí bez hranic se Cisco stalo jediným dodavatelem, který dokáže sjednotit drátové a bezdrátové sítě tak, aby umožnily plynulý přístup k aplikacím přes různá síťová připojení,“ uvedl Ray Smets, vice president a ředitel obchodní divize Wireless Networking ve společnosti Cisco.

Podle studie Cisco realizované mezi více než 600 americkými společnostmi považuje 78 procent firem bezdrátové sítě za kriticky důležité pro jejich podnikání. Stejná skupina však současně označila za největší problém výkonu bezdrátových sítí rušení. Právě na to reaguje nová technologie CleanAir, která umožňuje detekovat, klasifikovat, lokalizovat a zmírňovat dopady rušení v bezdrátových sítích. Technologie umožňuje přesně vyhledat více než 20 druhů rušení, například od bezdrátových telefonů, kamer, mikrovlnného záření, Bluetooth zařízení a dalších.

Mezi první zařízení, která novou technologii CleanAir zahrnují, patří nově představené přístupové body řady Cisco Aironet 3500 Series. Jde o první a jediné přístupové body na trhu, které poskytují hardwarově založené řešení pro řízení spektra. Cisco rovněž oznámilo vydání sedmé verze software Cisco Unified Wireless Network, které integruje technologii CleanAir i do stávajících řešení Wireless Control System, 3300 Series Mobility Service Engine nebo do všech Cisco Wireless Controllers.

Zařízení tak budou moci využívat například intuitivního Air Quality indexu, který umožňuje komplexně určit závažnost rušení ovlivňujících jakýkoliv přístupový bod, schopností bezdrátové sítě pro sebeléčení a sebeoptimalizaci nebo možnosti omezit opakování již jednou lokalizovaného rušení na více přístupových bodech. Technologie CleanAir tím umožní snížit čas spojený s řešením problémů u bezdrátových sítí z hodin na minuty a v řadě případů je vyřešit dokonce automaticky. Rychlým určením problému a úpravou bezdrátového signálu, aby využíval nepostižené spektrum, dokáže omezit negativní dopad rušení do 30 vteřin.

Nezávislé testy ukázaly, že současná řešení založená na software umožnila jen slabou klasifikaci rušení s přesností okolo 25 procent, špatnou identifikaci s chybovostí 15 procent a navíc způsobovala, že 25 procent hlavních rušení nebylo nikdy detekováno. Patentované CleanAir radio ASIC (Application-Specific Integrated Circuit) poskytuje na rozdíl od softwarových řešení detailní a stoprocentní viditelnost spektra bez vlivu na výkon přístupového bodu.

Nové přístupové body řady Cisco Aironet 3500 Series budou dostupné ke konci května v cenách od 1095 do 1495 amerických dolarů.