Intel ISEF - celosvětová soutěž v oboru vědy a techniky

17. 5. 2010 20:48    Rubrika: Tiskové zprávy

Dva projekty středoškoláků z ČR uspěly na největší světové soutěži pro mladé vědce Intel ISEF

Intel ISEF - celosvětová soutěž v oboru vědy a techniky

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

V pátek 14. května byly v kalifornském San José slavnostně vyhlášeny výsledky největší celosvětové soutěže v oboru vědy a techniky určené pro studenty středních škol – Intel ISEF. V tvrdé konkurenci 1 611 nejlepších středoškolských studentů z 59 zemí se zúčastnilo celkem pět projektů od sedmi náctiletých studentů u ČR. Hned čtyři čeští studenti reprezentující jeden individuální a jeden týmový projekt vybojovali třetí místa ve svých kategoriích.

Při včerejším slavnostním dekorování vítězů v prostorách univerzity v San José hned čtyři ze sedmi zástupců středoškolské vědecké elity z Česka vystoupili na stupně vítězů nejprestižnější vědecké soutěže pro mladé studenty Intel ISEF 2010.

S prací nazvanou Perspektivní termoelektrické teluridy získal 3. místo v kategorii Materiály a bioinženýrství Patrik Čermák, student Střední průmyslové školy elektrotechnické v Pardubicích. Patrik Čermák začal už ve druhém ročníku střední školy zkoumat vlastnosti krystalických materiálů, které by byly na základě termoelektrického jevu použitelné jako chladič či naopak termoelektrický generátor. Jeho výzkum pohybující se na pomezí fyziky pevných látek a chemie si klade za cíl zkoumat potenciál stávajících materiálů a vyvíjet nové, které by dosahovaly lepší účinnosti a vyšších úspor energie. V době, kdy se tenčí zásoby ropy a boom prožívají alternativní zdroje energie, nezřídka založené právě na termoelektrických jevech, se jedná o jednoznačně perspektivní projekt.

Patrik Čermák poté, co převzal ocenění, uvedl: „Mám pochopitelně ze svého umístění radost a doufám, že mi tento úspěch pomůže k naplnění mého snu – stáži v zahraničí.“ Podle svých slov již dostal první nabídku od University of Berkley. S jeho 3. místem je spojena také finanční prémie 1 000 amerických dolarů.

V kategorii týmových projektů uspěli studenti Gymnázia v Sušici Jan Paták, Martin Ron a Jan Mareš. Jejich počítačem řízený testovací prototyp stroje na vertikální navíjení trubek z uhlíkových vláken zaujal odbornou porotu oboru mechanického inženýrství natolik, že mu udělila 3. místo. Díky poznatkům z tohoto projektu bude možné optimalizovat technologii svislého navíjení karbonových trubek tak, aby ji bylo možné uplatnit v průmyslové výrobě kompozitů. S cenou je spojená i prémie 1 000 amerických dolarů. Oceněný tým z Gymnázia v Sušici spontánně uvedl, že cena je pro ně výbornou motivací pro další studium a práci. Za všechny tři Jan Mareš uvedl: „Na Intel ISEF nás zaujala vynikající atmosféra a minimální rivalita mezi studenty.“

Dvě třetí místa ve světovém finále soutěže, která je považována za vědeckou olympiádu středoškolské mládeže, jsou velkým úspěchem nejen samotných studentů, ale také jejich učitelů, školitelů a škol. Soutěžící zvítězili ve státních soutěžích SOČ (Středoškolská odborná činnost) a Amavet. Na Intel ISEF od pondělí 10. května několik dní sdíleli své nápady, prezentovali originální výzkumné projekty a soutěžili o přibližně 80 milionů korun ve stipendiích a dalších cenách. Jejich projekty a prezentace hodnotila mezinárodní porota, v níž zasedlo bezmála 1200 vědeckých špiček včetně několika nositelů Nobelových cen.

Tomu nejlepšímu ze všech 1611 finalistů byla při dnešním vyhlášení udělena Cena Gordona Moorea, zakladatele společnosti Intel, která byla letos předána vůbec poprvé. Udělila ji Nadace společnosti Intel a je dotována 75 tisíci dolarů. Za výzkum v oblasti chemie ji získala patnáctiletá Amy Chyao, jež vyvinula fotosyntetizér pro fotodynamickou terapii (PDT), novou metodu léčby rakoviny, jež využívá světelnou energii k aktivaci léčiv, jež ničí rakovinné buňky. Dva další finalisté obdrželi Cenu společnosti Intel pro mladé vědce ve výši 50 tisíc amerických dolarů. Na ostatní úspěšné finalisty v sedmnácti vědeckých kategoriích od matematiky, chemie a počítačové vědy přes botaniku, lékařství až po společenské vědy a ekologii čekají ceny, granty, stipendia a vědecké pobyty, které jim pomohou otevřít vědeckou kariéru v jejich oboru. O jejich kvalitách svědčí, že 44 % účastníků Intel ISEF 2010 jsou již držiteli vědeckého patentů nebo se o něj uchází.

„Intel ISEF dává těm nejtalentovanějším mladým vědcům z celého světa možnost setkat se a předvést kvalitu a hloubku svých vědeckých objevů,“ uvedla Elizabeth Marincola, prezidentka Society for Society for Science & the Public. „Jsme si jisti, že tento program, jehož 61. ročník právě skončil, bude i nadále pokračovat a inspirovat mladé lidi z celého světa k rozoji vlastního vědeckého talentu.“

Další projekty středoškoláků z ČR, kteří se zúčastnili finále Intel ISEF 2010 v San José

Inteligentní kybernetické vozítko studentky Střední průmyslové školy elektrotechnické v Pardubicích Moniky Svědirohové je řízeno dálkově přes bluetooth a je vybaveno kybernetickou rukou a sadou infračervených čidel. Autorka chce na svého prvního robota, konstrukčně provedeného ze stavebnice Lynxmotion, kterému pro jeho barvu říká Žluťásek (viz http://robotika.cz/articles/brimstone/cs), přidělat kameru, aby bylo schopné monitorovat prostor, a přidat optická čidla na sledování čáry. Prakticky lze vozítko s pohonem na všechna čtyři kola využít v rizikových situacích, kdy je žádoucí vyhnout se nasazení lidské síly.

Do oboru vývoje nových léčiv přesahuje projekt Jana Máchala z Gymnázia Brno-Řečkovice. Gymnazista se ve své práci soustředil na tvorbu některých supramolekulárních komplexů a aduktů léčivých látek, které jsou účinné při léčbě neurodegenerativních onemocnění, například Alzheimerovy choroby. Přínosem jeho práce byl vznik nových preparátů, u kterých lze vzhledem k jejich léčivým účinkům uvažovat o testování a stanovení biologické účinnosti.

Další velmi perspektivní oblastí současné vědy je výzkum nanočástic. Barbora Pavlíková, spolužačka Jana Máchala z Gymnázia Brno-Řečkovice, si dala za cíl připravit nanočástice oxidu kobaltnato-železitého působením ultrazvuku na roztok dvou prekurzorů. Nanočástice tohoto oxidu jsou využitelné v mnoha oblastech (moderní technologie, medicína, katalýza aj.) především díky svým výhodným magnetickým vlastnostem. Práce je plnohodnotnou částí výzkumu přípravy nanočástic ultrazvukem a v budoucnu může být rozšířena.

Více o finále Intel ISEF 2010, oceněních, české účasti a projektech českých studentů najdete v přiloženém dokumentu Intel ISEF 2010 fact sheet nebo prostřednictvím následujících odkazů:

press kit (www.intel.com/pressroom/kits/events/isef2010)
blog www.inspiredbyeducation.com
videa a fotografie www.thenewsmarket.com/intel

Tiskové zprávy

Diskuse