YouTube 5 Year - speciální kanál

17. 5. 2010 21:02    Rubrika: Tiskové zprávy

YouTube oslavil pět let a překročil dvě miliardy shlédnutí videí denně

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

V květnu před pěti lety spustili zakladatelé YouTube první beta verzi youtube.com
s prostým záměrem poskytnout uživatelům místo, kam by mohli snadno nahrávat svá videa a sdílet je s dalšími lidmi z celého světa. Po pěti letech má tento portál důvod k oslavám – překročil dvě miliardy shlédnutí videí denně. Jako překvapení pro své uživatele připravil speciální kanál „YouTube 5 Years“.

YouTube dal možnost každému: začínajícím hudebníkům, politiků, hrdým rodičům, kteří se chtěli podělit o záběry svých dětí, anebo prostě komukoli, kdo měl potřebu se o něco podělit. Dnes –díky svým uživatelům – může video portál YouTube oznámit, že překonal další milník a že denně shlédnutých videí je již přes dvě miliardy.

Hlavní milníky YouTube
• YouTube registruje přes dvě miliardy shlédnutí denně. Přes 400 milionů videoklipů je každý den shlédnuto v zemích v Evropy, na Blízkém východě a v Africe.
• Každou minutu je v Evropě, na Blízkém východě a v Africe na YouTube nahráno pět hodin videa.
• 70 % všeho video obsahu pochází ze zemí mimo Spojené státy.

To, co začalo jako stránka pro virální videa a videobloggery, se postupně vyvinulo v globální platformu, která podporuje HD i 3D, nabízí živé přenosy sportovních klání ve více než 200 zemích světa, celovečerní hollywoodské trháky i díla nezávislých filmařů. YouTube nabízí obsah publiku rozsetému po celém světě, dokumentuje společenské nepokoje, pomáhá transformovat jednotlivé společnosti anebo přináší proslovy předních politiků.

„Nikdy jsme nemohli předvídat, co nám přinese prvních pět let YouTube, a je velice těžké si představovat, jak bude vypadat pět let následujících. Přesto víme, že nás čeká ještě spousta práce. I když průměrný uživatel stráví na YouTube 15 minut denně, stále je to strašně málo
v porovnání s televizí, kde to činí pět a půl hodiny. Musíme stránku změnit a poskytnout uživatelům ještě pádnější důvody, aby sledovali naše videa. Chceme jim poskytnout všechny nástroje a nezbytnou podporu, aby se z YouTube stala skutečně jejich komunita,“ zmiňuje Luděk Motyčka, Head of Marketing Google ČR.

YouTube k oslavě pětiletého výročí spustil speciální kanál
YouTube dnes spustil kanál s názvem YouTube 5 Year, kde oslavuje výročí přímo se svými uživateli. Na kanálu se nachází pořad „My YouTube Story“ v podobě video stěny, na níž vystupují lidé z celého světa a popisují, jakým způsobem YouTube změnilo jejich životy. YouTube zve své příznivce, aby tento mix obohatili o svá vlastní videa, s nimiž se mohou dostat do výběru a objeví se na video stěně kanálu nebo na mapě.

Kanál rovněž obsahuje interaktivní časovou osu zachycující ty nejvýznamnější okamžiky krátké historie YouTube. Tvůrci dále požádali několik slavných jmen, jako jsou Conan O’Brien, Vint Cerf a Katie Couric, aby sestavili playlisty svých nejoblíbenějších videoklipů z oblasti, kterou znají nejlépe, ať už to bude komedie, technika nebo zpravodajství.

Více informací na www.youtube.cz/fiveyear.

Tiskové zprávy

Diskuse