Intel představil plány pro vysoce výkonné počítače

1. 6. 2010 15:32    Rubrika: Tiskové zprávy

Intel představil plány na uvedení nových produktů pro segment vysoce výkonných počítačů

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

• Vícejádrové čipy nabídnou vysoký výkon v paralelních aplikacích a posílí pozici společnosti Intel v segmentu superpočítačů
• První produkt s kódovým označením Knights Corner bude vyráběn 22nm výrobním procesem a za pomoci Mooreova zákona bude schopen škálovat více než padesát „Intel“ jader.
• Procesory Intel® Xeon® a produkty postavené na architektuře Intel® Many Integrated Cores budou používat stejné nástroje, softwarové algoritmy a programovací postupy.
• Produkty vycházejí z výzkumných projektů společnosti Intel, například Larrabee nebo Single-chip Cloud Computer.
• Podíl zastoupení v TOP500, v němž figurují procesory Intel, vzrostl na 408 systémů a činí téměř 82 %.

– Na Mezinárodní konferenci o superpočítačích (International Supercomputing Conference, ISC) společnost Intel zveřejnila své plány uvést na trh nové výrobky založené na architektuře Intel® Many Integrated Cores (MIC). Ty vytvoří platformy schopné provádět až triliony výpočtů za sekundu, přičemž však zároveň budou nabízet výhody standardních procesorů Intel.

První produkt nesoucí kódové označení Knights Corner bude vyroben 22nm procesem a bude určen zejména pro nejnáročnější segment počítačů, tedy počítače využívané k vědeckému výzkumu, klimatickým simulacím nebo pro finanční aplikace. Za pomoci Mooreova zákona bude možné škálovat na jediném čipu více než 50 procesorových jader. Zatímco většinu pracovní zátěže budou zvládat oceňované procesory Intel® Xeon®, architektura Intel® MIC bude nabízet větší příležitosti pro vysoce paralelní aplikace.

Vybraným vývojářům jsou aktuálně expedovány vývojové sady, které nesou označení Knights Ferry. Ve druhé polovině roku 2010 hodlá Intel rozšířit objem vývojových nástrojů pro architekturu Intel® MIC. Společné softwarové nástroje a optimalizační techniky mezi architekturou Intel® MIC a procesory Intel budou podporovat různé programovací modely, které následně vědcům, výzkumným pracovníkům a konstruktérům poskytnou nebývalý výkon a umožní výrazné urychlení jejich práce. Architektura Intel® MIC vychází z několika projektů společnosti Intel, a to včetně Larrabee nebo výzkumných projektů Intel Labs, jako je například projekt Single-chip Cloud Computer.

„Tým openlab ve švýcarském CERNu dokázal uskutečnit migraci složitého paralelního benchmarku C++ na vývojovou platformu Intel MIC během několika dní,“ prohlásil Sverre Jap, technický ředitel CERN openlab. „Důvěrně známý hardwarový model nám umožňuje rozběhnout software podstatně dříve, než jsme čekali.“

„Procesory Intel Xeon a nyní naše nové produkty architektury Intel MIC mají skutečně potenciál posunout hranice vědy a objevů, stejně tak, jako Intel urychluje řešení některých nejzásadnějších problémů lidstva,“ říká Kirk Skaugen, viceprezident a generální manažer Intel Architecture Group, a dodává: „Architektura Intel MIC® posílí nabídku našich HPC produktů a řešení instalovaných v bezmála 82 % světových superpočítačů. Dnešní investice svědčí o rostoucím odhodlání společnosti Intel podílet se na globálním společenství vysoce výkonných počítačů.“

TOP500
Pětatřicáté vydání TOP500, které bylo zveřejněno právě na ISC, ukazuje, že společnost Intel si v segmentu superpočítačů udržuje vůdčí postavení. Plných 408 z nich bylo poháněno procesory Intel, což je téměř 82 %. Procesory Intel používá přes 90 % čtyřjádrových systémů, přičemž procesor řady Intel® Xeon® 5500 zvýšil svou přítomnost na 186 systémů. Procesory Intel pohánějí tři z deseti nejvýkonnějších systémů a čtyři z pěti nových uchazečů o místo v TOP 30. Sedm systémů obsahuje nedávno oznámené procesory Intel® Xeon® řady 5600 s kódovým označením Westmere-EP, dva systémy jsou poháněny novým procesorem Intel® Xeon® řady 7500 s kódovým označením Nehalem-EX.

Procesor řady Intel Xeon 5600 hraje zásadní roli v čínských systémech umístěných nejvýše v historii TOP500. Druhý nejvýkonnější systém se nachází v Národním superpočítačovém centru (NSCS) v Šen-čenu. Na Linpack benchmarku s Dawning TC3600 bylo dosaženo hodnoty 1,2 petaflops*. Čínské NSCS je centrem pro tamní výzkum a inovace.

Žebříček TOP500 vychází každých šest měsíců a sestavují ho Hans Meuer z Mannheimské univerzity, Erich Strohmaier a Horst Simon z výpočetního střediska amerického ministerstva pro energetiku a Jack Dongarra z University of Tennessee. Kompletní zpráva je k dispozici na adrese www.top500.org.

Nová Exascale Lab
V reakci na potřeby složitých simulací na úrovni petaflopových a exaflopových superpočítačů oznámí společnosti Intel, Forschungszentrum J\xFClich (FZJ) a ParTec několikaletou smlouvu, jež povede k vybudování laboratoře ExaCluster Laboratory (ECL) v J\xFClichu. Laboratoř bude vyvíjet klíčové technologie, nástroje a postupy pro nejvýkonnější počítače, přičemž se zejména bude zaměřovat na škálovatelnost a odolnost těchto systémů. ECL se stane nejnovějším přírůstkem do rodiny Intel Labs Europe, což je síť výzkumných a inovačních středisek, jež pokrývá celý region.

Webcast z prezentace Kirka Skaugena na International Supercomputing 2010 bude dostupný na: http://lecture2go.uni-hamburg.de/live

Tiskové zprávy

Diskuse