AMD - Procesor Fusion představen na Computexu 2010

2. 6. 2010 21:35    Rubrika: Tiskové zprávy

předvádí Fusion první APU na světě

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění


— Technologie AMD Fusion odkrývá pohled do budoucnosti počítačů: menší rozměry, nižší zahřívání a vyšší výkon – to je CPU a GPU na jednom čipu —

— AMD posiluje své přední postavení díky novým stolním PC a notebookům založeným na technologii VISION —

Společnost AMD (NYSE: AMD) dnes na veletrhu Computex 2010 předvedla první veřejnou demonstraci procesoru AMD Fusion, jenž zahajuje éru rychlejšího zpracování dat. Rodina APU (Accelerated Processing Units) AMD FusionTM představuje zásadní posun v architektuře a schopnostech procesorů díky sloučení vysoké výkonnosti sériového výpočtového jádra a paralelního jádra pro zpracování grafiky do jediného čipu za účelem zvýšení výkonnosti úloh náročných na zpracování obrazu a dat, jež jsou v současném způsobu používání počítačů všudypřítomné. Videozáznam dnešní demonstrace můžete zhlédnout zde.

Rick Bergman, hlavní viceprezident a generální ředitel AMD Products Group, předvedl demonstraci představující technologii APU na dnešní tiskové konferenci. Tato demonstrace poodkryla náhled na nadcházející zemětřesení v počítačovém průmyslu: energeticky úsporné procesory kombinující CPU, GPU, zpracování videa a další akcelerační funkce v jediném čipu, jež účinně zvládnou úkoly běžné při zpracování i nejnáročnějších zážitků pro uživatele – od video aplikací s HD rozlišením přes bohatá multimedia na Internetu až po hry s DirectX® 11. Rodina APU Fusion od AMD představuje jednoznačný výkonnostní skok v přístupu zpracování digitálních obrazových dat spotřebitelů, kteří na Internetu každý měsíc zhlédnou více než 28 miliard videoklipů a každou sekundu pošlou na servery sociálních sítí přes tisíc fotografií.

„Digitální obsah s vysokými nároky na zpracování obrazových dat vytvářejí, sdílejí nebo na něj reagují stamilióny lidí mezi námi,“ řekl Rick Bergman, hlavní viceprezident a generální ředitel AMD Products Group. „Tato exploze v oblasti multimedií vyžaduje nové aplikace a nové způsoby, jak data řídit a pracovat s nimi. Video s nízkým rozlišením je potřeba převzorkovat, aby jej bylo možné sledovat na větších obrazovkách, filmy v HD se naopak musí ‚smrsknout‘ pro přehrávání na smartphonech a domácí videa zaslouží stabilizovat obraz a také jej vyčistit, aby jejich sledování bylo příjemnější. Když nyní společnost AMD formálně představuje rodinu produktů APU Fusion, jejichž uvedení se plánuje na první polovinu roku 2011, očekáváme, že možnosti pro zážitky lidí s jejich PC se budou ještě dramaticky rozvíjet.“

Vývoj software
Spotřebitelé si dychtivě žádají aplikace, které poběží rychleji a díky nimž bude práce s digitálními médii zábavnější a snadnější, a partneři společnosti AMD zabývající se vývojem softwaru proto vytvářejí novou vlnu softwarových inovací, když začínají využívat předností a výhod APU a GPU od AMD, aby mohli vytvářet lepší podmínky pro práci se stále širším záběrem, do kterého se digitální média rozrůstají. Společnost Microsoft vystoupila na veletrhu Computex s AMD společně na jednom jevišti a obě strany probíraly přínosy, o které APU Fusion od AMD mohou obohatit aplikace jako Microsoft® Windows® 7 a DirectX® 11, a jak sloučení výkonů CPU a GPU může přinést vynikající zážitky při používání PC.

„Vzhledem k tomu, že zpracování obrazových dat zaznamenalo během nedávných let neuvěřitelný rozvoj, jsme přesvědčeni, že rodina APU Fusion od AMD ve spojení s Windows 7 a DirectX 11 zásadním způsobem promění způsoby, jakými jsou vyvíjeny aplikace i jak se používají,“ řekl Steven Guggenheimer, viceprezident divize OEM společnosti Microsoft. „Prohlížení Internetu, sledování HD videa, PowerPoint a další aplikace budou moci být ještě působivější, vizuálně bohaté a pro spotřebitele z celého světa mohou představovat mnohem intuitivnější zážitky.“

Kromě rozhraní Microsoft DirectX s DirectCompute mohou vývojáři softwaru navíc vytvářet rozšířené aplikace s využitím OpenCL pomocí ATI Stream SDK, který opětovně potvrzuje zaměření společnosti AMD na podporu rozvíjení oborových průmyslových standardů.

Fond pro AMD Fusion

Na veletrhu Computex 2010 společnost AMD navíc představila fond pro AMD Fusion s názvem AMD Fusion Fund jako nástroj pro uskutečňování strategických investic do firem, jež budou vyvíjet inovativní řešení, která budou využívat předností přicházející rodiny APU Fusion od AMD. Bližší podrobnosti o „AMD Fusion Fund“ byly oznámeny rovněž a jsou k dispozici v samostatné tiskové zprávě.

Další posilování předního postavení ve spotřebitelské a grafické oblasti na veletrhu Computex

Uvedení rodiny APU Fusion od AMD, plánované na první polovinu roku 2011, ještě více posílí vedoucí postavení společnosti AMD, kterého již dosáhla na spotřebitelském trhu s PC díky technologii AMD VISION a rovněž v grafickém segmentu na základě cenami ověnčené rodiny GPU ATI RadeonTM. Na veletrhu Computex si návštěvníci mohli prohlédnout obě tyto produktové řady, včetně celé řady zbrusu nových skladových položek (SKU) založených na technologii VISION, která představují různí OEM. V květnu společnost AMD oznámila zásadní obnovu platforem s technologií VISION, v jejímž rámci bude na trh uvedeno až 135 nových ultratenkých a mainstreamových notebooků.

Další zdroje
• Press kit společnosti AMD pro veletrh Computex
• Blog společnosti AMD o APU Fusion
• Blog společnosti AMD o Fondu pro APU Fusion
• Podívejte se na demonstraci APU Fusion od AMD na veletrhu Computex
• Vyjádření softwarových partnerů (Adobe, ArcSoft, Corel, Cyberlink, Microsoft)
• Další informace o AMD Fusion
• Staňte se fanouškem na Facebooku

Tiskové zprávy

Diskuse