HP a Shell - řešení pro snímání seizmické aktivity

7. 6. 2010 15:45    Rubrika: Tiskové zprávy

HP a Shell společně vyvinou řešení pro snímání seizmické aktivity s mimořádně vysokým rozlišením

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Spolupráce obou firem přinese výrazný posun v oblasti zkoumání ložisek ropy a plynu

Společnost HP a Shell oznámily zahájení spolupráce v oblasti vývoje bezdrátového snímacího systému pro získávání seizmických dat s extrémně vysokým rozlišením.

Ropný a plynařský průmysl vyžaduje vysoce kvalitní seizmická data pro přesné posouzení vyhlídek na komerční rentabilitu těžby a efektivní monitorování produkčních ložisek. Nový systém má poskytovat daleko větší počet kanálů a širší frekvenční rozsah senzorů, než je v současné době k dispozici, což zajistí výrazně vyšší kvalitu seizmických dat.
Společnosti HP a Shell chtějí s využitím svých komplementárních znalostí a dlouhodobých zkušeností vytvořit průlomové řešení pro snímání, shromažďování a uchovávání geofyzikálních dat. Systém se má hladce integrovat s vysoce výkonnými počítači a přístroji pro seizmické zobrazování společnosti Shell a umožnit bezpečné nasazení i výhodnější provoz než současné systémy.
„Domníváme se, že připravované řešení bude představovat obrovský skok vpřed v kvalitě seizmických dat, který poskytne společnosti Shell konkurenční výhodu při zkoumání obtížně přístupných ložisek ropy a zemního plynu, například v tzv. sub-salt prostorech na Blízkém východě či nekonvenčních ložisek plynu v Severní Americe,“ řekl Gerald Schotman, výkonný viceprezident společnosti Shell pro inovace, výzkum a vývoj. „Očekáváme, že spolupráce s HP nám umožní naplno využít potenciál naší technologie pro zpracování a zobrazování.“
Nový systém odráží šíři portfolia společnosti HP. Bude dodán divizí HP Enterprise Services a zahrnuje inovované vysoce výkonné snímací technologie z HP Labs, centrálního výzkumného pracoviště společnosti. Výsledné řešení bude rovněž používat technologie divize HP Imaging and Printing Group, síťové produkty HP ProCurve, stejně jako úložná, počítačová a softwarová řešení od HP.
„Technologický pokrok v objevování nových zdrojů energie by mohl posílit schopnost objevit nové bohaté zásoby ropy a plynu,“ řekl Joe Eazor, senior vicepresident a generální ředitel HP Enterprise Services. „HP má jedinečné předpoklady nabídnout společnosti Shell kompletní senzorový systém, jehož inovace odpoví na klíčové technologické výzvy v oblasti seizmologie.“
Strategické partnerství se společností Shell je základním kamenem projektu informačního ekosystému HP, který umožní jeho uživatelům přijímat lepší a rychlejší rozhodnutí přispívající k větší bezpečnosti a ekologické udržitelnosti; zároveň bude transformovat ekonomickou stránku podnikání. Senzorová řešení složená ze sítí senzorů, datových úložišť a analytických nástrojů, jež sledují životní prostředí, majetek, zdraví nebo bezpečnost, poskytnou zcela novou úroveň informovanosti.
Další informace o senzorovém systému společností HP a Shell jsou k dispozici v online press kitu na adrese www.hp.com/go/sensingsolutions.

Tiskové zprávy

Diskuse