Vítězové soutěže Vyvíjejte s Nokia N900

4. 6. 2010 23:06    Rubrika: Tiskové zprávy

Vítězové soutěže Vyvíjejte s Nokia N900 vyhlášeni

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

• Vývojáři nejlepší aplikace je teprve dvanáct let
• Tři vítězné aplikace se týkají zdraví, pohodlí uživatelů a zábavy

Soutěž pro vývojáře o nejlepší aplikaci pro operační systém Maemo a přístroj Nokia N900 s názvem „Vyvíjejte s Nokia N900“, kterou v lednu tohoto roku vyhlásila společnost Nokia společně s internetovým serverem Root.cz a magazínem Zdroják.cz, zná svého vítěze. Porota, složená ze zástupců všech tří organizátorů, vybrala aplikaci „Éčka“, která dává uživatelům jednoduchý přehled o tom, co se skrývá pod názvy jednotlivých emulgátorů v potravinách a jaký je jejich vliv na lidský organismus. Jejím autorem je teprve dvanáctiletý Kryštof Celba. Druhé místo pak obsadil Jakub Šplíchal s aplikací „Vytváření a automatické nastavování profilů pro N900“. Pomyslnou bronzovou medaili si odnáší Ondřej Novák s aplikací pro prohlížení komiksů.
„Společnost Nokia už řadu let pracuje na podpoře vývojářů a vývojářských komunit. Vyvrcholením bylo otevření Ovi Obchodu, jehož prostřednictvím umožňujeme všem vývojářům nabízet uživatelům chytrých telefonů Nokia své aplikace,“ říká Igor Šmerda, Go-To-Market Program Manager společnosti Nokia Česká republika. „Maemo je v tomto ohledu trochu výjimečné, neboť se stalo základem strategické spolupráce mezi naší společností a společností Intel na přípravě zcela nové společné univerzální platformy MeeGo. Proto jsme se také touto soutěží zaměřili a v budoucnu se dále budeme také zaměřovat na povzbuzení povědomí o této platformě mezi širokou vývojářskou komunitou, která se okolo linuxových platforem pohybuje,“ dodává.
Ve vývojářské soutěži pořádané společností Nokia a servery Root.cz a Zdroják.cz měli soutěžící za úkol jediné – vyvinout open-source aplikaci pro mobilní telefon Nokia N900 a jeho operační systém Maemo. Jediným požadavkem bylo, aby autor dodal aplikaci i se zdrojovým kódem, poskytl ji k užívání ostatním členům komunity pod některou z otevřených licencí, a aby aplikace do uzávěrky soutěže byla plně funkční. V prvním kole, které probíhalo od 4. do 18. ledna 2010, bylo ze všech zaslaných přihlášek vybráno 15 nejzajímavějších projektových záměrů. Ty postoupily do druhého kola, které probíhalo mezi 20. lednem a 12. dubnem 2010. Během této doby museli soutěžící své prvotní návrhy převést do formy plně funkční aplikace. Pro otestování aplikace jim Nokia bezplatně zapůjčila zařízení Nokia N900.
Z účastníků druhého kola pak komise vybrala tři nejlepší, kterým dnes na slavnostním vyhlášení předala věcné ceny. Výherce si odnesl přístroj Nokia N900, soutěžící na druhém a třetím místě pak byli obdarováni věcnými cenami od společnosti Nokia a serveru Root.cz.
„Naším cílem bylo podpořit tvůrce otevřeného a svobodného software a ukázat jim možnosti, které nabízí svobodný operační systém Linux, jejž většinou důvěrně znají ze serverů a pracovních stanic, na mobilních zařízeních," komentuje Martin Malý, šéfredaktor magazínu o webových technologiích Zdroják.cz a dodává: "Mobilní zařízení budou totiž v blízké budoucnosti hrát na webu stále větší roli."
Vítězné aplikace
1. místo - Éčka, Kryštof Celba, České Budějovice – V aplikaci Éčka uživatel zadá do vyhledávacího pole kód emulgátoru. V novém okně se mu otevřou podrobné informace o škodlivosti daného emulgátoru a jeho skutečný název. Aplikace také obsahuje informace, zda daný emulgátor například nezpůsobuje alergii, zda je živočišného nebo rostlinného původu a zda je vhodný pro děti.

Odkaz na aplikaci: Éčka: http://code.google.com/p/ecka-maemo/

2. místo – Vytváření a automatické nastavování profilů pro N900, Jakub Šplíchal, Dolany – Tato aplikace umožňuje jednoduché vytváření profilů a jejich správu. Profily je možné nastavovat třemi způsoby – podle času, na základě událostí obsažených v kalendáři (např. ztlumení telefonu v době, kdy je v kalendáři naplánovaná schůzka) a manuálně.
Odkaz na aplikaci: Profily: http://gitorious.org/n9profile

3. místo – Prohlížeč komiksů, Ondřej Novák, Praha – Aplikace prohlížeč komiksů umožňuje maximálně komfortní prohlížení a listování v komiksech i běžných obrázcích. Aplikace také nativně podporuje prohlížení obrázků přímo z archivů ZIP a RAR, ve kterých jsou komiksy na internetu často k dispozici.
Odkaz na aplikaci: Comous: http://angiine.com/comous/

Tiskové zprávy

Diskuse