Apple představuje iPhone 4

9. 6. 2010 20:22    Rubrika: Tiskové zprávy

Apple představuje iPhone 4

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Zcela nový design s videohovory FaceTime, displejem Retina a 5megapixelovou kamerou, která podporuje nahrávání HD videa

Dosud nejtenčí chytrý telefon

Společnost Apple® představila nový iPhone® 4 s funkcí FaceTime, která proměňuje sen o videohovorech ve skutečnost, a fantastickým novým displejem Retina, který má nejvyšší rozlišení, jaké kdy bylo zabudováno v telefonu. Výsledkem je neskutečně ostrý text, obrázky a video. Kromě toho je iPhone 4 vybaven 5megapixelovou kamerou s bleskem LED, nahráváním HD videa, procesorem Apple A4, trojosým gyroskopem a až o 40 procent delší výdrží – to vše v krásném designu ze skla a nerezové oceli, který představuje nejtenčí chytrý telefon na světě. iPhone 4 přichází se softwarem iOS 4, nejnovější verzí nejvyspělejšího mobilního operačního systému na světě, který obsahuje přes 100 nových vlastností a 1500 nových programovacích rozhraní pro vývojáře. Mezi vlastnosti systému iOS 4 patří multitasking, složky, zdokonalená aplikace Mail, hlubší podpora podnikových technologií a mobilní reklamní platforma iAd. Od 24. června bude iPhone 4 k dispozici ve Spojených státech, Velké Británii, Francii, Německu a Japonsku, přičemž v USA bude jeho cena začínat na pouhých 199 dolarech se smlouvou na dva roky.*

„iPhone 4 je největší vývojový skok od původního modelu iPhone," řekl Steve Jobs, generální ředitel společnosti Apple. „Videohovory FaceTime definují nový standard mobilní komunikace a nový displej Retina má nejvyšší rozlišení ze všech displejů, jaké se kdy objevily v telefonu. Text na něm vypadá jako vytištěný na kvalitním papíře. O takovém průlomu jsme snili desítky let."

Technologie FaceTime je stejně mobilní jako telefon, takže se můžete se svými nejdražšími a přáteli vidět kdekoli, kde je Wi-Fi. Používání hovorů FaceTime je stejně snadné jako ovládání běžných hlasových hovorů, nevyžadují žádné nastavení. V průběhu hovoru můžete okamžitě přepnout na zadní kameru a ukázat druhým, co vidíte.

Fantastický 3,5palcový displej Apple Retina má 960 x 640 pixelů – čtyřikrát víc pixelů než iPhone 3GS a 78 procent pixelů, co má iPad™. Výsledné rozlišení 326 pixelů na palec je tak husté, že při držení telefonu v normální vzdálenosti nedokáže lidské oko rozlišit jednotlivé pixely. Text, obrázky a video jsou díky tomu ostřejší, hladší a realističtější než na kdy dříve na elektronickém displeji.

iPhone 4 je nejtenčí chytrý telefon – 9,3 milimetru – se zcela novým designem a výrobní kvalitou nesrovnatelnou s žádným jiným mobilním zařízením. Sklo tvořící přední a zadní stranu telefonu je vyrobeno z křemičitanu hlinitého a je chemicky vytvrzeno natolik, že je 30krát tvrdší než plast, odolnější vůči poškrábání a odolnější než dříve. Přední a zadní sklo má povrchovou úpravu odolnou vůči mastnotě, která je pomáhá udržet čisté. iPhone 4 vroubí pruh z vysoce opracované nerezové oceli, která je díky specializované slitině kována tak, že je pětkrát odolnější než standardní ocel.

iPhone 4 je vybaven novou kamerou s rozlišením pět megapixelů, automatickým zaostřováním a 5x digitálním zoomem, podsvíceným senzorem na zadní straně a zabudovaným LED bleskem, který umožňuje pořizovat vynikající snímky i při horších světelných podmínkách a v tmavých prostředích. iPhone 4 umožňuje nahrávat a střihat video v kvalitě HD a oblíbená funkce zaostřování klepnutím nyní funguje i při nahrávání videa. LED blesk přístroje iPhone 4 můžete používat jak pro jednotlivé snímky, tak pro nahrávání videa. Nová aplikace iMovie® pro iPhone umožňuje kombinovat videoklipy, přidávat dynamické přechody a témata, fotky i hudbu. Uživatelé si ji mohou koupit z obchodu App Store za pouhých 4,99 dolaru přímo v telefonu.

iPhone 4 je zdaleka nejlepší mobilní zařízení pro hry a zábavu. V revolučním obchodě App Store jsou k dispozici desítky tisíc her a aplikací pro zábavu. Každý iPhone 4 má zabudovaný trojosý gyroskop, který v kombinaci s akcelerometrem poskytuje šestiosé rozpoznávání pohybu, například nahoru a dolů, ze strany na stranu, dopředu a dozadu, naklánění a otáčení, což se výborně hodí pro hry. Vývojáři mohou ke gyroskopu přistupovat pomocí nového rozhraní CoreMotion API a vytvářet hry a další aplikace, které daleko překročí vše, co nabízejí jiná mobilní zařízení.

iPhone 4 přichází na trh se softwarem iOS 4, nejnovější verzí nejvyspělejšího mobilního operačního systému na světě. Mezi více než 100 jeho nových vlastností patří multitasking, složky, zdokonalená aplikace Mail, hlubší podpora podnikových technologií a mobilní reklamní platforma iAd. Multitasking umožňuje uživatelům okamžitě přepínat mezi jakýmikoli aplikacemi, aniž by to bylo na úkor výdrže baterií. Pomocí složek si uživatelé mohou snadno uspořádat aplikace do kolekcí prostým přetažením jedné aplikace na druhou. Složka se automaticky vytvoří a pojmenuje podle příslušné kategorie aplikací. Název jakékoli složky mohou uživatelé kdykoli změnit. Kromě toho si mohou přizpůsobit zamčenou a domovskou obrazovku širokou paletou připravených tapet nebo jakoukoli vlastní fotkou.

Nová aplikace iBooks® bude pro iPhone 4 zdarma ke stažení z obchodu App Store a obsahuje nový obchod Apple iBookstore. Představuje ten nejlepší způsob procházení, nakupování a čtení knih na mobilním zařízení. Aplikace iBooks bude synchronizovat aktuální místo v knize spolu s vytvořenými záložkami, zvýrazněními a poznámkami mezi kopiemi stejné knihy v přístrojích iPad, iPhone a iPod touch®. Uživatelé si také v aplikaci iBooks budou moci číst a ukládat soubory PDF. V obchodě iBookstore je nyní k dispozici přes 60 000 knižních titulů a za první dva měsíce provozu si uživatelé stáhli přes pět miliónů knih.

Z revolučního obchodu AppStore bylo staženo přes 5 miliard aplikací a zákazníkům v 90 zemích je k dispozici více než 225 000 aplikací. Téměř 100 milionů uživatelů přístrojů iPhone a iPod touch po celém světě si může vybrat z neuvěřitelného množství aplikací ve 20 kategoriích včetně her, firemních aplikací, zpráv, sportu, zdraví, informačních zdrojů a cestování.

iPhone 4 poskytuje úžasných sedm hodin hovoru v sítích 3G, až 10 hodin procházení webu v sítích Wi-Fi a až šest hodin při připojení přes 3G, až 10 hodin přehrávání videa a až 40 hodin přehrávání zvuku.** iPhone 4 používá nový procesor Apple A4, který kromě mimořádného výkonu zpracování a grafiky zaručuje také dlouhou výdrž baterie. iPhone 4 je vybaven druhým mikrofonem a vyspělým softwarem pro potlačování nežádoucího hluku, který zaručuje vyšší kvalitu hovorů na hlučných místech. iPhone 4 podporuje sítě Wi-Fi 802.11n a jeho čtyřpásmové celulární rozhraní s podporou sítí HSUPA umožňuje stahovat data rychlostí až 7,2 Mb/s a odesílat rychlostí až 5,8 Mb/s.***

Ceny a dostupnost

iPhone 4 se bude prodávat v černém a bílém provedení a ve Spojených státech bude k dispozici za doporučenou maloobchodní cenu 199 dolarů v případě 16GB modelu a 299 dolarů v případě 32GB modelu. Bude se prodávat v maloobchodech a webových obchodech společností Apple a AT&T a v obchodních domech Best Buy a Wal-Mart. Ve Spojených státech, Francii, Německu, Japonsku a Velké Británii bude iPhone 4 k dispozici od 24. června a od úterý 15. června si jej zákazníci mohou objednat v online obchodě společnosti Apple nebo zarezervovat pro vyzvednutí v kamenném obchodě Apple Store. Aplikace iMovie pro iPhone bude v obchodě App Store k dispozici za pouhých 4,99 dolaru. Výše uvedené ceny platí pouze pro USA a nezahrnují daň; mezinárodní ceny budou oznámeny později.

Od 24. června bude také k dispozici nový model iPhone 3GS 8GB za pouhých 99 dolarů. Software iOS 4 bude zákazníkům přístrojů iPhone a iPod touch k dispozici od 21. června jako bezplatná aktualizace softwaru prostřednictvím aplikace iTunes® 9.2 nebo novější.****

Do konce září se iPhone 4 začne prodávat v 88 zemích světa. Do konce července bude iPhone 4 k dispozici v Austrálii, Rakousku, Belgii, Kanadě, Dánsku, Finsku, Hongkongu, Irsku, Itálii, Lucembursku, Nizozemí, Norsku, na Novém Zélandu, v Singapuru, Jižní Koreji, Španělsku, Švédsku a Švýcarsku.

Tiskové zprávy

Diskuse