4000 historických českých knih na Knihách Google

15. 6. 2010 20:24    Rubrika: Tiskové zprávy

Rakouská knihovna zpřístupnila Google celou svou sbírku historických výtisků

Rakouská národní knihovna, klenot světové kultury, dnes představila jedinečný projekt (Private Public Partnership), na kterém spolupracuje se společností Google. V rámci projektu bude digitalizováno téměř půl milionu knih pocházejících i z dob Rakouska-Uherska. Unikátní slovanská sbírka knih obsahuje kolem 50 000 původních děl. Ze slovanských jazyků je česká sbírka nejrozsáhlejší. Všechny historické výtisky budou díky efektivnímu procesu digitalizace dostupné ve službě Knihy Google během několika let.

Rakouská národní knihovna se díky spolupráci se společností Google přiřazuje k nejuznávanějším knihovnám na světě. Do Google partnerského programu, který zpřístupňuje internetovým uživatelům milióny knih, patří již několik let i knihovny harvardské, stanfordské a oxfordské univerzity. Díky rozhodnutí Rakouské národní knihovny, bude Google moci nabídnout jinak těžce přístupná díla uživatelům po celém světě.

„Uchovávat znalosti a zpřístupňovat je dalším lidem, to je princip, na němž odjakživa stojí knihovny. My tomuto principu chceme zůstat věrni, a proto jsme se rozhodli přistoupit k digitalizaci celé naší sbírky historických knih, které již nejsou chráněny autorským zákonem, a tyto knihy zpřístupnit na internetu. Jsme velice hrdí na to, že můžeme tímto krokem přispět k demokratizaci informací,“ komentovala tento historický milník generální ředitelka knihovny Dr. Johanna Rachingerová.

„Plná digitalizace významně přispěje k uchování našich vzácných knižních sbírek,“ vysvětluje manažer projektu Max Kaiser.

Rakouská národní knihovna obsahuje díla v mnoha slovanských jazycích. České písemnictví tvoří největší část slovanské sbírky a obsahuje zhruba 3 930 titulů. Mezi skvosty české literatury se řadí první vydání Kroniky české Václava Hájka z Libočan (1541), Básně Jana Kollára (1821), Slávy dcera (1824) nebo Smíšené básně (1822) od Františka Ladislava Čelakovského. Ve fondech knihovny je také zhruba 685 studií o českém jazyce.
"Přístup k informacím ukrytých v knihách lidem otevírá nové možnosti a je skvělé, že česká sbírka se teď rozroste o téměř 4 tisíce velmi cenných historických knih," říká Jovanka Šotolová, zakladatelka portálu o knihách iliteratura.cz.

Unikátem historických děl Rakouské národní knihovny jsou i některé skvosty slovenské literatury, která je srozumitelná i pro české čtenáře. Ačkoliv v absolutním počtu nepatří slovenská sbírka k nejpočetnějším, je vzhledem k zachycenému historickému období velmi cenná. Ve sbírce se objevují unikátní tituly, jako je první slovenská gramatika od Antona Bernoláka, Grammatica slavica (1790).

Sbírka historických knih v Rakouské národní knihovně je jednou z pěti nejvýznamnějších sbírek na světě a kompletní digitalizace těchto děl je tak událostí, jejíž význam rozhodně překračuje hranice Rakouska. Díky partnerskému programu se společností Google, bude možné tuto jedinečnou sbírku zpřístupnit během několika let. V budoucnosti si tak budou všichni studenti, badatelé či akademici moci v kteroukoli denní či noční dobu prohlížet digitalizované tituly knihovny na internetu, a to z kteréhokoli místa na světě.

Do služby Knihy Google však mohou svými tituly přispívat nejenom významné knihovny, nakladatelé a známí autoři. Každý český autor, který píše a chtěl by najít své čtenáře, může knihu vložit do Knih Google (books.google.cz/partner) a obohatit tak českou sbírku knih. Příkladem je i soubor 20 studentských povídek „Život je hledání“, který je dostupný pouze na Knihách Google a každý uživatel si ho může zdarma stáhnout v PDF. Knihu vydal Nadační fond Festival spisovatelů Praha v rámci literární soutěže o Cenu Waltera Sernera 2010.

Více informací o Knihách Google najdete na books.google.cz