Vodafone dokryl 3G mobilním internetem celou Prahu

15. 6. 2010 20:00    Rubrika: Tiskové zprávy

Vodafone pokryl rychlým mobilním internetem celou Prahu, do září ho bude mít ve většině krajských měst

Vodafone rozšířil signál rychlého mobilního internetu 3G na celou Prahu. Hlavní město je tak po Brně a Karlových Varech třetí zcela pokryté rychlými mobilními daty. Do konce září spustí Vodafone signál 3G v dalších sedmi velkých městech a v několika menších obcích. Noví i stávající zákazníci Vodafonu si nyní v Praze, Brně i Karlových Varech mohou rychlý mobilní internet vyzkoušet na měsíc zdarma.

„Při výstavbě vysokorychlostní 3G sítě jsme kladli velký důraz na její optimalizaci tak, abychom zaručili maximální kvalitu nabízených hlasových a datových služeb,“ říká Pavel Kos, viceprezident pro technologie Vodafonu Česká republika.

Vodafone plánuje do března 2011 postupně spustit rychlý mobilní internet ve třiceti až čtyřiceti velkých městech v republice.

Do konce září spustí Vodafone 3G síť v těchto krajských městech: Ostrava, Olomouc, Hradec Králové, Zlín, Plzeň, Ústí nad Labem a Liberec a dále v těchto obcích: Šenov, Vratimov, Petřvald, Příbram, Napajedla, Otrokovice, Starý Plzenec, Jablonec nad Nisou, Chlumec, Sokolov a Prostějov.

Vodafone využívá pro provoz 3G sítě nejnovější technologii HSPA (High Speed Packet Access) od společnosti Huawei. Ta umožňuje připojení k mobilnímu internetu rychlostí až 7,2 Mb/s pro download a až 2 Mb/s pro upload.

Díky 3G budou moci zákazníci surfovat na internetu v notebooku nebo v mobilním telefonu reálně 10x až 15x rychleji než na dosavadní technologii EDGE. Za zrychlení přitom zákazníci nic nepřiplatí, 3G bude dostupné v rámci stávajících datových tarifů.

Datový tarif Připojení na stálo, který je vhodný pro surfování a stahování většího množství dat, si nyní mohou zákazníci v Karlových Varech vyzkoušet na jeden měsíc zdarma. Když se ho poté rozhodnou dále využívat, získají praktický USB modem pro připojení k internetu v notebooku za zvýhodněnou cenu 77 Kč.

Kromě 3G sítě nabízí Vodafone i síť 2G - EDGE, která je nyní dostupná pro více než 95 % obyvatel České republiky.