Konec analogu a přeladění digitálu na Budějovicku

23. 6. 2010 18:13    Rubrika: Tiskové zprávy

Již za týden, tedy 30. června 2010, bude ukončeno zemské analogové TV vysílání v územní oblasti České Budějovice. Občané tak budou nadále moci sledovat pouze digitální vysílání. „Všechny podmínky stanovené pro přechod na digitální televizní vysílání byly splněny. Nic nebrání tomu, aby digitalizace v České republice postupovala podle plánu,“ konstatoval národní koordinátor Zdeněk Duspiva. Zároveň s vypnutím dojde také k přeladění kanálu druhého multiplexu z přechodného 50. na definitivní 39. kanál.

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění


Vládou schválený Technický plán přechodu (dále jen TPP) určuje závazný harmonogram průběhu přechodu na digitální TV vysílání. S TPP souhlasili i oba komerční provozovatelé analogového TV vysílání, TV NOVA a Prima TV, kteří za závazek uvolňování kmitočtů obdrželi další licenci. Pro ukončení analogového TV vysílání stanovuje zákon a TPP tři podmínky – alespoň půlroční souběh analogového a digitálního TV vysílání, tříměsíční informační kampaň a minimálně stejné územní pokrytí digitálním signálem, jako bylo analogovým.
„Všechny podmínky stanovené pro přechod na digitální televizní vysílání byly splněny. Nic nebrání tomu, aby digitalizace v České republice postupovala podle plánu. 30. června bude proto ukončeno zemské analogové TV vysílání z vysílačů České Budějovice - Kleť, Vimperk - Mařský vrch a Tábor - Radimovice,“ říká Zdeněk Duspiva, předseda Národní koordinační skupiny pro digitální vysílání v ČR (NKS).

Spolu s vypínáním zemského analogového televizního vysílání bude také přeladěn kanál, na kterém vysílá druhý digitální multiplex. Doposud vysílal na přechodném 50. kanálu, s vypnutím analogu začne vysílat na finálním kanálu 39. Multiplex 2 obsahuje programy TV Nova, Nova Cinema, Prima, Prima Cool, TV Barrandov a R1. „Naprostá většina obyvatel této územní oblasti ví, že 30. 6. dojde k vypnutí zemského analogového televizního vysílání. Méně se již mluví o tom, že dojde současně také ke změně v již běžícím zemském digitálním televizním vysílání,“ upozorňuje Zdeněk Duspiva.

Informační kampaň zaměřená na územní oblast České Budějovice bude pokračovat do poloviny července. „Naším cílem je maximálně usnadnit přechod těm, kteří jej odkládali na poslední chvíli,“ upřesnil Duspiva.
K dispozici samozřejmě i nadále budou webové stránky www.digitalne.tv a bezplatná infolinka 800 90 60 30, jejíž provoz bude v období vypínání posílen a rozšířen i na víkendy a svátky. Do poloviny července bude pokračovat také reklamní kampaň.
Dalšími regiony, kde se blíží vypínání zemského analogového televizního vysílání, jsou územní oblasti Ústí nad Labem a Brno - město. Na Ústecku dojde 31. 8. 2010 k vypnutí zemského analogového televizního vysílání z vysílačů Ústí nad Labem - Buková hora a Chomutov Jedlová hora, v Brně to budou 30. 9. vysílače Brno - Barvičova a Brno - Hády. Proces digitalizace poběží v České republice až do poloviny roku 2012.

Tiskové zprávy

Diskuse