Opera Software vybaví svá datacentra produkty DELL

30. 6. 2010 18:25    Rubrika: Tiskové zprávy

SPOLEČNOST OPERA SOFTWARE NOVĚ POUŽÍVÁ VE SVÝCH ROZSÁHLÝCH DATACENTRECH SERVERY DELL

Výrobce multiplatformního prohlížeče Opera se rozhodl vybavit všechna svá světová datacentra servery a datovými úložišti společnosti Dell

Opera Software, tvůrce předního multiplatformního internetového prohlížeče Opera, oznámil využití serverů, datových úložišť a síťových produktů společnosti Dell ve svých rozsáhlých výpočetních zázemích po celém světě. Konkrétně se jedná o výpočetní centra ve Varšavě, Oslu a San Franciscu, ve kterých společnost využije více jak 700 Dell PowerEdge blade serverů v kombinaci se 43 blade šasi a pěti novými datovými úložišti Dell EqualLogic PS. Jejich použití představovalo pro Operu snížení energetické náročnosti o 35 % při razantním zvýšení výkonu o 33 %. Společnost Dell dodala komplexní infrastrukturu, jež najde své uplatnění především v oblasti cloud-computingu, včetně podpůrných servisních služeb ProSupport a individuální úpravy Custom Factory Integration (CFI) pro každý jednotlivý server. Již dnes Opera odbaví každý měsíc miliardy internetových stránek optimalizovaných pro své mobilní prohlížeče, které dohromady generuje 58 milionů unikátních uživatelů prohlížeče Opera Mini po celém světě.

Opera Software také oznámila vybudování unikátního „zeleného“ datového centra v mrazivém podnebí Islandu. Thor Data Center, jak se bude jmenovat, bude ke svému chodu využívat pouze obnovitelné zdroje, např. geotermální nebo hydrotermální energii.

Výrobce prohlížeče Opera hledal do svého výpočetního zázemí řešení na klíč. To muselo splňovat podmínku použití nízkonapěťových procesorů, ovšem se zachováním potřebného výkonu pro hlavní produkty a služby Opery – Opera Mini, Opera Turbo, Opera Link, Opera Widgets a Opera Unite. Jako ideální produkty pro toto řešení na míru se ukázaly blade servery Dell PowerEdge M610 v kombinaci s energeticky efektivními blade šasi Dell M1000e. Ty v sobě kombinují vysoce účinné napájecí zdroje a šasi s optimalizovaným prouděním vzduchu, včetně ventilátorů s dynamickými otáčkami v závislosti na vytížení systému. Nové servery doplňují iSCSI datová úložiště Dell EqualLogic PS6000, které se Opera rozhodla použít napříč všemi svými serverovnami. S využitím těchto produktů tak nyní mohou IT administrátoři společnosti Opera Software spravovat v hlavním datacentru v Oslu kompletně celou infrastrukturu centrálně z jednoho místa, což dříve nebylo možné.