T-Systems - řešení pro významná mezinárodní letiště

7. 7. 2010 11:55    Rubrika: Tiskové zprávy

Propojený letecký provoz: T-Systems realizuje řešení pro významná mezinárodní letiště

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

- Berlínské mezinárodní letiště: ICT bude řídit provoz na novém letišti v hlavním městě Německa
- Malm\xF6: Hostované řešení s informacemi v reálném čase pro letiště ve Švédsku
- Praha: Dlouhodobá spolupráce s mezinárodním letištěm Praha-Ruzyně

Jen na německých letištích denně přistává a startuje přibližně 9000 letadel. Čím efektivněji a rychleji jsou odbavena letadla a pasažéři, tím dříve mohou být ve vzduchu. To je předpoklad ekonomického úspěchu letišť, stejně jako leteckých společností a pasažérů, pro které je rychlost a pohodlí důležitým faktorem.
K dosažení tohoto stavu jsou nezbytné dva faktory: ICT, které podporuje systémy a propojená letiště, a letecké společnosti, které pak mohou globálně spolupracovat. Společnost T-Systems vyvinula řešení pro koordinaci a automatickou kontrolu pozemních operací, včetně podpůrných procesů - přepravy zavazadel, řízení vozidel pro doplňování paliva, catering, apod.

Centrální databáze pro letiště Berlín - Brandenburg
Nové letiště v Berlíně - největší evropské letiště, které se otevře v roce 2011, bude mít roční přepravní kapacitu 27 milionů pasažérů.
Společnost T-Systems byla vybrána, aby realizovala přípravu a nastavení
IT infrastruktury na novém německém letišti a implementovala nové systémy pro řízení provozu. Tyto systémy přináší aktuální a přesné informace všem na letišti od řídícího centra přes pasažéry až po návštěvníky. V leteckém řídícím centru budou geografické informační systémy poskytovat operátorům přesný přehled o přiblížení a přistání letadel, startech až po informace pro plynulé řízení provozu pomocí RMS (Resource Management System).
Řešení od společnosti T-Systems také zahrnuje databázi AODB (Airport Operational Database). Jedná se o "centrální mozek" letiště, který zpracovává informace ze všech provozních aplikací včetně partnerských systémů jiných letišť a jednotlivých uživatelů systémů. Tyto zpracované informace jsou pak předávány do propojených systémů jako základ pro rozhodování. Kromě jiného jsou napojeny aplikace pro řízení letového provozu, aerolinky a dispečeři.

Hostované real-time řešení letových informací pro švédská letiště
Společnost Swedavia, známá také jako LFV, je švédský provozovatel letišť.
V současné době se jedná o 14 letišť v celém Švédsku. T-Systems provozuje pro tohoto zákazníka systém Flight Information Display System (FIDS) na letišti
v G\xF6teborgu. Součástí harmonizačního plánu společnosti Swedavia je nasazení tohoto systému na všechna ostatní letiště. Základní platformu, která umožní snadné rozšíření, poskytla společnost T-Systems v podobě centrálně hostovaného řešení FIDS. Systém umožňuje zobrazit množství informací v reálném čase jak pro pasažéry, tak pro personál letiště. Celý systém podporuje rozdílné procesy a zobrazení, jednotlivá letiště tedy budou mít možnost individuální volby podle svých potřeb. Přes integrované řešení lze zobrazit informace například o aktuálních časech příletů. V Malm\xF6, třetím největším švédském letišti, bude nejnovější řešení FIDS nasazeno v červenci 2010. Aplikace jsou provozovány v datovém centru ve Stockholmu.

52 světových letišť používá řešení společnosti T-Systems
Každé z pěti největších světových mezinárodních letišť, které přepraví ročně 25 milionů pasažérů, využívá služby a řešení od T-Systems. Tato řešení pokrývají veškeré potřeby od plynulého řízení provozu, pasažérů, přepravy zavazadel, nákladů až po celkovou spolupráci všech zainteresovaných složek v leteckém provozu. Společnost T-Systems také poskytuje simulační nástroje pro reálné analýzy nejrůznějších scénářů - řízení pohybu pasažérů nebo nouzové situace.
Významným letištěm, které využívá kompletní outsourcing všech provozních systémů od T-Systems, je Fraport. Jedná se největší německé letiště ve Frankfurtu. Stejně tak jsou realizována řešení pro italské Aeorporti di Roma, které provozuje dvě letiště. Pro moskevské letiště Scheremetjewo byly implementovány systémy založené na SAPu. Projekt byl dokončen v březnu 2010.

T-Systems poskytuje služby leteckému provozu i v České republice
Společnost T-Systems podporuje prostřednictvím svých ICT řešení a služeb největší české letiště Praha-Ruzyně. Pro zákazníka v Praze zajišťuje dvě kritické aplikace. V obou případech se jedná o poskytování aplikace formou služby s definovanými servisními a provozními podmínkami. Konkrétně se jedná, obdobně jako na letišti ve Frankfurtu, o poskytování služby Resource Management System (RMS), tedy provozní správy prostředků letiště. Druhou kritickou aplikací je Sort Allocation Computer (SAC), tedy řídící systém distribuce a třídění zavazadel. V neposlední řadě společnost T-Systems vybudovala pro Letiště Praha bezdrátovou síť. Účelem této sítě je komerční, bezpečné zajištění telekomunikačních služeb pro návštěvníky letiště. V rámci RMS se v budoucnu uvažuje o využití stejné platformy i pro provozní správu mobilních zdrojů.

Tiskové zprávy

Diskuse