Panasonic Lumix DMC-FX700

21. 7. 2010 12:54    Rubrika: Tiskové zprávy

Elegantní univerzál s vynikající světelností f2,2 – Panasonic FX700

Panasonic Lumix DMC-FX700

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

V kompatním, drobném těle stylového fatoaparátu Panasonic Lumix FX700 se skrývá netušený výkon a vynikající parametry, které tento přístroj řadí mezi špičku ve své kategorii.

Stylová řada digitálních fotoaparátů Panasonic Lumix má nový přírůstek – elegantní model DMC-FX700 s novým snímačem MOS, vybavený špičkovým objektivem LEICA s 5x zoomem a mimořádně vysokou světelností f2,2. Zkušení amatéři i naprostí začátečníci ocení pohodlnou a zároveň efektní obsluhu pomocí dotykového LCD panelu, inteligentní automatiku i rozsáhlé schopnosti nového přístroje, který si poradí brilantně v jakékoliv situaci – venku v přírodě, při fotografování rychlých scén i ve špatně osvětlených interiérech.

Lumix FX700 je stejně jako top model DMC-GH1 osazen 14,1megapixelovým MOS snímačem, jehož hlavní předností je nízká hladina šumu a vysoká rychlost sekvenčního snímání. V plném rozlišení zaznamená 11 snímků za sekundu a při sníženém, ale stále kvalitním rozlišení 3,5 megapixelu dokonce 60 snímků za sekundu! Tento typ snímače se obvykle používá u vyšších tříd fotoaparátu a vyniká absolutní čistotou záznamu i při vysokých hodnotách citlivosti. Výsledkem jsou ostré, dobře prokreslené fotografie s přirozeným podáním barev a jemnými tonálními přechody.

Nový model má širokoúhlý objektiv Leica DC VARIO-SUMMICRON s 5x zoomem (ekvivalent k 24 mm - 120 mm u kinofilmu) a vysokou světelností f2,2. Nejkratší ohnisko je pouhých 24 milimetrů, což je v kategorii kompaktních fotoaparátů ojedinělá hodnota. Ve srovnání s běžným 35mm fotoaparátem má FX700 o 213 % širší záběr! Tato výjimečná charakteristika se nejvíce projeví při fotografování architektury a přírodních scenérií nebo u skupinových fotek v interiéru, kde fotograf nemá kam couvat, aby se mu do záběru vešli všichni. Při fotografování s rozlišením 5 megapixelů lze využít funkce Extra Optical Zoom, která může prodloužit optický zoom na hodnotu 8,4x a v 3megapixelové kvalitě dokonce až na 10,5x.

I přes své kompaktní rozměry může FX700 plnohodnotně zastoupit videokameru. Fotoaparát umí natáčet video v plném HD rozlišení 1920 x 1080 bodů s frekvencí 30 snímků za sekundu. Záznam se ukládá v datově úsporném formátu AVCHD, který zabere poloviční prostor jak video stejné kvality ve formátu Motion JPEG.
Při záznamu videa je k dispozici inteligentní ostření, které průběžně doostřuje snímaný objekt, a samozřejmostí je optická stabilizace videozáznamu. Automatika přístroje se pohotově přizpůsobuje podmínkám a sama navolí nejlepší nastavení.

Pohodlnou intuitivní obsluhu zajišťuje dotykový 3palcový LCD panel v kombinaci s osvědčeným kurzorovým tlačítkem. Základní nastavení se ovládají kurzorem, pokročilé funkce může fotograf snadno upravit přímo na dotykovém displeji.
Při fotografování se například stačí dotknout objektu na obrazovce a fotoaparát podle tohoto povelu upraví ostření a expoziční hodnoty. V režimu manuální expozice lze clonu a rychlost závěrky rychle nastavit posunutím jezdce
na obrazovce. Také vyhledávání/úprava/mazání snímků v režimu Playback je
na dotykovém displeji mnohem rychlejší a přehlednější.

Pro méně zkušené uživatele je k dispozici systém iA (inteligentní automatický režim), který zahrnuje celou řadu vyspělých technologií. Kromě tradiční optické stabilizace obrazu MEGA O.I.S. jsou to například inteligentní výběr scénického režimu, kdy automatika odhadne záměr fotografa a nastaví fotoaparát na správný scénický režim. Nebo inteligentní nastavení ISO, kdy se při detekci pohybu automaticky zvýší hodnota ISO, či průběžné ostření (continuous AF) – fotoaparát automaticky průběžně doostřuje, aniž je potřeba namáčknout spoušť, čímž je docíleno téměř okamžité odezvy při fotografování. Nechybí ani inteligentní korekce červených očí, inteligentní nastavení expozice a detekce obličeje. Tento kombinovaný systém uživateli nabídne jasné a ostré snímky v každé situaci, a to rychle, jednoduše, bez nutnosti zásahu fotografa do nastavení.

Poslední generace procesoru Venus Engine FHD přináší dramatické snížení digitálního šumu. Obrazový signál je zpracován v několika krocích, ve kterých jsou samostatně filtrovány barevná a jasová složka signálu. V režimu Vysoká citlivost lze nastavit ekvivalent ISO až na hodnotu 6400, takže je možné pořídit kvalitní snímky bez blesku i v podmínkách s extrémně špatným osvětlením. I přes vysoký výkon je technologie zpracování obrazu Venus Engine FHD nenáročná na odběr energie, takže lze na jedno nabití pořídit až 300 snímků (dle standardu CIPA). Příznivou spotřebu energie lze ovlivnit i aktivací úsporného režimu, ve kterém se LCD panel při delší nečinnosti automaticky vypne.

Vestavěná 40MB paměť umožňuje fotit i bez SD/SDHC karty anebo po vyčerpání její kapacity.

Fotoaparát Panasonic Lumix DMC-FX700 bude v prodeji během podzimu 2010.

Tiskové zprávy

Diskuse