Panasonic Lumix DMC-FZ100 - Foto a video aparát

21. 7. 2010 12:47    Rubrika: Tiskové zprávy

extrémně rychlý Panasonic FZ100 s 24x optickým zoomem

Panasonic Lumix DMC-FZ100 - Foto a video aparát

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění


Rychlost, kvalita a ještě jednou rychlost – to jsou nezbytné předpoklady pro jakýkoliv fotoaparát, který má ambice zachytit dynamické sportovní dění nebo autentické momentky z každodenního života. Pokud chcete, aby vám neutekl žádný vítězný okamžik, vsaďte na superzoom Panasonic Lumix FZ100.

Nový foto&videoaparát Panasonic Lumix FZ100 ocení nejen nároční fotoamatéři, ale především příznivci sportovní a reportážní fotografie. Jeho hlavní předností je rychlost. Vyspělý MOS snímač s rozlišením 14,1 megapixelu dosahuje historicky nejrychlejších hodnot dávkového snímání. V plném rozlišení zaznamená 11 snímků za sekundu a při sníženém, ale stále kvalitním rozlišení 3,5 megapixelu dokonce 60 snímků za sekundu! Díky mechanické závěrce nedochází k distorzi obrazu ani při fotografování rychle se pohybujících objektů. Nechybí ani možnost vysokorychlostního záznamu videa při frekvenci 220 snímků za sekundu v rozlišení QVGA, což ocení hlavně uživatelé, kteří potřebují zaznamenat pohyb při rychlosti, již nedokáže zachytit ani lidské oko. Důležitou novinkou je i patice pro uchycení externího blesku, stereofonního mikrofonu nebo dálkově ovládané samospouště.

Lumix FZ100 je osazen 14,1megapixelovým MOS snímačem, který umožňuje natáčet vysoce kvalitní videozáznam v plném HD rozlišení 1920 x 1080 bodů. Tento typ snímače se obvykle používá u vyšších tříd fotoaparátu a vyniká absolutní čistotou záznamu i při vysokých hodnotách citlivosti. Výsledkem jsou fotografie a videozáznamy s minimálním výskytem digitálního šumu.

Lumix FZ100 není jen mimořádně rychlý fotoaparát, ale také plnohodnotná Full HD kamera se stereozvukem, která uspokojí nadšené videoamatéry v každém ohledu. Rodinnou dovolenou, dětské oslavy nebo důležité společenské události tak hravě zaznamenáte jedním přístrojem přesně tak, jak se to zrovna hodí. Kromě klasické spouště má FZ100 i druhou samostatnou spoušť pro videozáznam, takže přechod do videorežimu je otázkou okamžiku. Záznam v plném HD rozlišení se ukládá ve formátu AVCHD (MPEG-4/H.264), který neproblematicky přehrajete na HD televizorech a Blu-ray přehrávačích.

Při záznamu videa využívá FZ100 inteligentní automatiku iA včetně optické stabilizace obrazu, možnosti automatického rozpoznávání tváře a inteligentního automatického výběru motivového programu. Během videozáznamu je možné kdykoliv stisknout spoušť fotoaparátu a zaznamenat statický snímek v kvalitě identické s kvalitou videozáznamu.

Nová konstrukce objektivu LEICA DC VARIO-ELMART umožnila zvětšit rozsah optického zoomu až na 24x hodnotu (odpovídá rozsahu 25 mm – 600 mm u kinofilmu). Nejkratší ohnisko je ultraširokých 25 mm, takže ve srovnání s běžným 35mm fotoaparátem má FZ100 téměř dvojnásobnou šířku záběru! Tato výjimečná charakteristika se nejvíce projeví při fotografování architektury a přírodních scenérií nebo u skupinových fotek v interiéru, kde fotograf nemá kam couvat, aby se mu do záběru vešli všichni. Objektiv se skládá ze 14 členů v 10 skupinách a obsahuje 3 ED čočky a dva asférické optické členy.

O zpracování obrazu se stará inovovaný obrazový procesor Venus Engine FHD s technologií Inteligentního rozlišení, která umožňuje zvýšit 24x optický zoom na 32x digitální, a to při zachování stejné kvality jako u optického zoomu. Díky novému obrazovému procesoru, rychlému startu fotoaparátu a superrychlému autofokusu Sonic Speed AF dosahuje FZ100 ve své kategorii nejvyšší rychlosti a nejkratší odezvy.

V manuálním režimu uživatele potěší snadno přístupné otočné kolečko „Jog-dial“, které usnadňuje ovládání a urychluje změny v nastavení.

Díky kombinaci režimu iA (Intelligent Auto), objektivu s výjimečnou světelností od f2,8 a optické stabilizaci obrazu POWER O.I.S zabraňuje DMC-FZ100 rozmazání snímků způsobenému rychlým pohybem fotografovaného objektu nebo fotografováním z ruky.

Třípalcový otočný inteligentní LCD displej má nyní rozlišení 460 000 obrazových bodů, což výrazně zpříjemňuje sledování statických snímků i videa. Díky vysoce energeticky úspornému MOS senzoru a obrazovému procesoru Venus FHD zvládne DMC-FZ100 vyfotografovat až 410 snímků na jedno nabití akumulátoru.

Foto&videoaparát Panasonic Lumix DMC-FZ100 se na českém trhu začne prodávat během podzimu 2010.

Tiskové zprávy

Diskuse