Panasonic Lumix FT10

21. 7. 2010 12:57    Rubrika: Tiskové zprávy

outdoorový fotoaparát Panasonic Lumix FT10

Panasonic Lumix FT10

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění


Na souši, na vodě, v prachu i mrazu – nový outdoorový fotoaparát s odolným tělem a 4x optickým zoomem je připravený k akci za jakýchkoliv podmínek.

Nový fotoaparát Panasonic Lumix DMC-FT10 je určen především příznivcům outdooru a extrémních sportů. Vysoce odolný fotoaparát pro focení v náročných terénních podmínkách je vodotěsný až do hloubky 3 metrů, přežije pád z 1,5metrové výšky, snese mrazy až do -10°C a neublíží mu ani prach a písek. Uvnitř tenkého, odolného těla se skrývá CCD snímač s rozlišením 14,1 megapixelu a objektiv s 4x optickým zoomem. Fotoaparát nahradí i videokameru a kvalitně pořídí videozáznam v HD rozlišení 1280 x 720 bodů. Nechybí ani oblíbený režim iA (Inteligentní automatika), který maximálně usnadní jak fotografování, tak natáčení videozáznamu. S optickým stabilizátorem MEGA O.I.S. lze nafotit ostré snímky i v horších světelných podmínkách a na kvalitu fotografií nebude mít vliv ani chvějící se ruka na spoušti. Díky odolnosti a širokému výběru funkcí je DMC-FT10 ideálním fotoaparátem pro všechny outdoorové nadšence, kteří aktivně tráví volný čas.

Model FT10 je osazen kvalitním objektivem LUMIX DC s 4x optickým zoomem (odpovídá rozsahu 35 – 140 mm u kinofilmu). Objektiv se skládá z 11 prvků a hranolu v 10 skupinách, obsahuje 1 ED čočku a 4 asférické optické členy se 7 asférickými plochami. Při fotografování s rozlišením 3 megapixely lze využít funkce Extra Optical Zoom, která prodlouží optický zoom na hodnotu 8,4x.

Tenké tělo fotoaparátu s futuristickým profilem je vodotěsné až do hloubky 3 metrů a odolné proti prachu (odpovídá armádním standardům IPX8 a IP6X). Gumové vypodložení a zesílené skleněné a uhlíkové pryskyřice uvnitř fotoaparátu zajišťují odolnost při ponoření do vody a účinně brání vniknutí prachu i písku.

V režimu Inteligentní automatiky se fotograf nemusí starat o správnost nastavení a může se plně zaměřit na fotografování. Spolehlivý systém stabilizace obrazu MEGA O.I.S. účinně komenzuje chvění ruky fotografa a Inteligentní ovládání citlivosti optimalizuje rychlost závěrky a nastavení ISO při fotografování rychle se pohybujících objektů. Funkce Rozpoznání tváří (Face Detection) si dokáže zapamatovat registrované tváře a na ně pak zaostřit. Lumix FT10 má rovněž funkci Inteligentní výběr scény, která podle situace automaticky vybere jeden ze šesti scénických režimů – Makro, Portrét, Krajina, Noční portrét, Noční krajina nebo Západ slunce Systém QuickAF průběžně zaostřuje na konkrétní objekt, aniž by bylo potřeba namáčknout spoušť do poloviny. Všechny tyto funkce se aktivují v režimu iA pouhým stisknutím jediného tlačítka na těle fotoaparátu.

FT10 umí pořizovat nádherná videa i pod vodou ve vysokém HD rozlišení 1280 x 720p s frekvencí 30 snímků za sekundu. Video se ukládá ve formátu Motion JPEG. Samozřejmostí je i podpora videa v nižším rozlišení WVGA (poměr stran 16:9, rozlišení 848 x 480, frekvence 30 snímků za sekundu) a VGA (poměr stran 4:3, rozlišení 640 x 480, frekvence 30 snímků za sekundu). Videozáznam lze upravit a například odeslat na YouTube za pomoci přibaleného programu PHOTOfunSTUDIO 5.0.

Procesor Venus Engine IV přináší souběžné zpracování obrazových signálů (multitasking) a superrychlou odezvu. Prodleva mezi stisknutím spouště a exponováním snímku je přibližně 0,006 sekundy, takže není problém zachytit ani bezprostřední momentky. Venus Engine IV také podporuje režim vysoké citlivosti a umožňuje nastavit hodnotu ISO až na 6 400. Procesor má vynikající energetickou účinnost a na jedno nabití akumulátoru lze pořídit až 300 snímků.

Fotoaparát je vybaven 2,7palcovým inteligentním LCD panelem s 230 000 body s širokým zorným úhlem a antireflexní úpravou. Jas panelu se upravuje automaticky (celkem má 11 úrovní) v závislosti na intenzitě okolního světla, čímž je zajištěna maximální možná viditelnost za všech podmínek. Velký 2,7“ LCD panel výborně zobrazuje detaily, takže si fotograf může ještě pohodlně zkontrolovat přesnost zaostření.

Bohatá nabídka scénických režimů reflektuje různorodost fotografických situací a umožňuje zvolit vždy optimální nastavení. Režim Pláž & Surf je ideální pro sportovní aktivity u moře – automatické vyvážení bílé je vhodné jak pro fotografování na pláži, tak v mělkých vodách do hloubky 3 metrů. V režimech Dítě, Zvíře a Sport je aktivní Inteligentní nastavení citlivosti ISO, takže nafotíte ostré snímky, i když se fotografovaný objekt nečekaně pohne. Do paměti fotoaparátu lze rovněž uložit jména a data narození dětí (či zvířat) – fotografie pak může obsahovat jména a přesný věk vašich dětí.

Nejčastěji používané funkce, jako například optická stabilizace obrazu, sekvenční snímání, nastavení vyvážení bílé, hodnota citlivosti, rozlišení fotografie jsou snadno přístupné v režimu Rychlé nastavení, takže není potřeba tyto parametry měnit v menu.

Kromě běžných paměťových karet SD/SDHC podporuje DMC-FT10 i SD formát nové generace se zvětšenou kapacitou s označením SDXC (SD eXtended Capacity).

Fotoaparát Panasonic Lumix DMC-FT10 bude v prodeji od podzimu 2010.

Tiskové zprávy

Diskuse