T-Systems a Fraport - IT služby pro letiště ve Frankfurtu nad Mohanem

22. 7. 2010 20:10    Rubrika: Tiskové zprávy

informačních systémů na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění



- Společný podnik založen v roce 2005
- Srdce IT bije ve výpočetním středisku s velmi vysokou úrovní zabezpečení
- Servisní služby v oblasti řízení letišť

Již pět let zajišťuje společnost “operational services GmbH & Co. KG“ bezproblémový chod systémů na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem. Společný podnik společností Fraport a T-Systems poskytuje IT služby pro jednu z nejvýznamnějších křižovatek letecké dopravy na světě. Aniž by si toho cestující povšimli, doprovází je informační a komunikační technologie od příjezdu na letiště až po nástup do letadla: ať už se jedná o závory parkovacích systémů v garážích, kde si cestující vytahují parkovací lístek, informační systémy navádějící cestující k letadlu, skenery, které automaticky načtou palubní lístek, nebo letištní televize, jejímž sledováním si cestující krátí čekací dobu před nástupem.

Provoz systémů zajišťuje datové centrum s velmi vysokou úrovní zabezpečení, které se nachází v areálu letiště. Budova je vybavena víceúrovňovým zabezpečením proti vniknutí nepovolaných osob a provoz je navíc monitorován více než 40 kamerami. Aby bylo možné zajistit funkčnost leteckého provozu za jakékoliv situace, běží
v datovém centru paralelní provoz nejdůležitějších řídicích systémů. Pro data je
k dispozici úložiště s kapacitou více než 140 terabajtů.

Mezi další služby poskytované letištěm ve Frankfurtu patří mimo jiné plánování startovacích a přistávacích slotů spolu se zabezpečením leteckého provozu, informační systémy, jako jsou terminály v odletových halách, dohledové zařízení určené pro kritické oblasti, ale také počítačem řízené využívání letištních vlečných vozidel a provoz sítí LAN/WLAN.

S 51 miliony pasažérů a více než dvěma miliony tun přepravovaného nákladu ročně patří frankfurtské letiště ke třem největším křižovatkám letecké dopravy v Evropě a do největší světové desítky.

Kromě frankfurtského letiště jsou zákazníky společnosti T-Systems také letiště Berlin - Brandenburg, Aeroporti di Roma a moskevské letiště Šeremetěvo. Každé páté
z největších mezinárodních dopravních letišť, které přepraví ročně 25 milionů pasažérů, využívá dnes služby a řešení společnosti T-Systems.

Společnost T-Systems podporuje prostřednictvím svých ICT řešení a služeb také největší české letiště Praha - Ruzyně. Pro zákazníka v Praze zajišťuje dvě kritické aplikace. V obou případech se jedná o poskytování aplikace formou služby s definovanými servisními a provozními podmínkami. Konkrétně se jedná, obdobně jako na letišti ve Frankfurtu, o poskytování služby Resource Management System (RMS), tedy provozování správy prostředků letiště. Druhou kritickou aplikací je Sort Allocation Computer (SAC), tedy řídicí systém distribuce a třídění zavazadel. V neposlední řadě společnost T-Systems vybudovala pro Letiště Praha bezdrátovou síť. Účelem této sítě je komerční bezpečné zajištění telekomunikačních služeb pro návštěvníky letiště. V rámci RMS se v budoucnu uvažuje o využití stejné platformy i pro provozní správu mobilních zdrojů.

Další informace týkající se řešení pro letiště od společnosti T-Systems najdete na adrese http://www.telekom.com/dtag/cms/content/dt/de/812666.

Tiskové zprávy

Diskuse