T-Systems a Alcatel-Lucent - první komerční 100 Gbit/s linka

27. 7. 2010 19:56    Rubrika: Tiskové zprávy

a technické univerzity Bergakademie Freiberg prostřednictvím 60 km linky používající komerční 100 Gbit/s (100G) rozhraní, které využívá IP a optické technologie. Tato jedinečná kombinace umožňuje bezkonkurenční škálovatelnost, výkon a kompatibilitu pro hlavní, přístupové i metropolitní sítě. Data mezi dvěma univerzitami jsou tak zpracovávána v reálném čase a přenášena rychlostí 100G na jedné vlnové délce vůbec poprvé .

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění





Extrémní kapacita 100G komunikačního pásma zajišťuje lepší spolupráci mezi výzkumnými institucemi a bude využita pro zajištění vyspělejších možností k poskytování virtualizovaných služeb a připraví prostor k rozšíření multimediálních aplikačních technologií. Konkrétně tato nová širokopásmová linka vytvoří v datovém centru výzkumné zázemí, ve kterém budou v reálných podmínkách hodnoceny vlastnosti aplikací a služeb požadující dostatečnou šířku komunikačního pásma. Výzkumní pracovníci obou univerzit využívají instalaci ke studiu zdrojových požadavků virtuálních serverů v klastru, paralelních souborových systémů Lustre, řešení síťových úložišť a videokonferenčních aplikací v reálném čase při plném zatížení.

Firemní i koncoví zákazníci Deutsche Telekom používají stále více různorodé a komplexní aplikace. Věda a výzkum na tyto trendy reagují jako první. „Pokud jde o výkon sítě, není pochyb o tom, že jsme na cestě ke ‘gigabitové’ společnosti, která vyžaduje gigabitové sítě. Musíme reagovat na rostoucí poptávku po širokopásmových technologiích dustupných s cenovou optimalizací. Testování nové 100G technologie mezi Drážďanami a Freibergem představuje významný milník na této cestě.“ říká Hagen Rickmann, který je v T-Systems společnosti Deutsche Telekom zodpovědný za inovace a řízení portfolia produktů.

Centrum pro informační služby a High Performance Computing (ZIH) technické univerzity Drážďany a technická univerzita Bergakademie Freiberg budou využívat této síťové technologie nové generace pro testování aplikačních scénářů na bezprecedentní výkonové úrovni. Pro distribuci dat v paralelním souborovém systému Lustre, bude ZIH úzce kooperovat s univerzitou v Indianě v rámci dohody o spolupráci. Další testy zahrnují virtuální servery v klastru, řešení síťových úložišť a videokonferenční aplikace v reálném čase. Zvláštní důraz bude kladen na kvalitu poskytovaných služeb pod vysokým zatížením. Infrastrukturu úložiště dat pro testy poskytla společnost DataDirect Networks (DDN).

„S rostoucím technickým zaměřením výzkumu ve Freibergu, je pro nás High Performance Computing klíčovou technologií. Kromě našich vlastních systémů jsme posíleni díky spolupráci se ZIH. Toto testovací prostředí nám umožňuje vyvíjet a hodnotit budoucí koncepce využití High Performance Computingu v Sasku,“ říká Dr. Andreas Kluge, ředitel výpočetního střediska technické univerzity Bergakademie Freiberg.

Využitím architektury Alcatel-Lucent – High Leverage Network™ (HLN) představuje tento projekt první nasazení sítě, která ilustruje výhody hladké interakce mezi optickými komunikačními systémy a službami IP směrovačů pomocí 100G linek. Jedinečná kombinace nabízí zlepšení v celkovém škálování sítě od dnešních 10G a 40G až po 100G, snížení spotřeby energie a provozní zjednodušení, což jsou hlavní faktory pro řešení transformace páteřní sítě od společnosti Alcatel-Lucent. Klíčovými prvky 100G řešení, implementovaného mezi univerzitou v Drážďanech a Bergakademie Freiberg, je Alcatel-Lucent 1830 Photonic Service Switch, vybavený 100G technologií nové generace, a Alcatel-Lucent 7750 Service Router se 100G rozhraním Ethernet.

„Výzkumy datových center s vysokými požadavky na výpočetní výkon a šířku pásma zavádí tyto technologické inovace jako první“ říká Adolfo Hernandez, prezident společnosti Alcatel-Lucent EMEA a dodává: „Zkušenosti společnosti v oblasti IP směrování a optických technologií jsou určující pro naši jedinečnou pozici na trhu v poskytování 100G technologií, včetně oblastí kolaborativních a cloudových aplikací, které jsou v současné době teprve vyvíjeny.“

Pro více informací o architektuře Alcatel-Lucent High Leverage Network™ (HLN) prosím navštivte www.alcatel-lucent.com/hln.

Tiskové zprávy

Diskuse