Canon - CMOS s rozlišením 120 megapixelů

25. 8. 2010 20:55    Rubrika: Tiskové zprávy

Společnost Canon jako první úspěšně vyvinula obrazový snímač CMOS velikosti APS-H s rekordním rozlišením 120 megapixelů

Canon - CMOS s rozlišením 120 megapixelů

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Společnost Canon nedávno dokončila vývoj snímače CMOS s rozlišením přibližně 120 megapixelů

Společnost Canon Inc. oznámila úspěšné dokončení vývoje CMOS senzoru velikosti APS-H*1, jehož rozlišení činí přibližně 120 megapixelů (13 280 x 9 184 pixelů). V současnosti se jedná o senzor s největším rozlišením v této velikosti na světě*2.

Oproti stejně velkému běžně prodávanému snímači CMOS společnosti Canon s největším rozlišením 16,1 megapixelů bylo u prototypu dosaženo rozlišení 120 megapixelů, což je přibližně 7,5x více a představuje to 2,4násobné zlepšení rozlišení*3.

U snímačů CMOS je vysoká rychlost čtení dat při velkém počtu pixelů dosahována paralelním zpracováním. Zvýšení počtu signálů paralelního zpracování může vést k různým problémům. Například ke zpožďování signálu nebo malým odchylkám časování. Změnou metody časování čtecích obvodů dosáhl Canon úspěšně prudkého zvýšení rychlosti čtení signálů snímače. Díky tomu je nový snímač CMOS schopen dosahovat výstupní rychlosti přibližně 9,5 snímků za sekundu, což najde uplatnění například při rychlém souvislém fotografování snímků s vysokým rozlišením.

Nově vyvinutý snímač Canon CMOS je také schopen zaznamenávat video v kvalitě Full HD (1920 x 1080 pixelů). Pro výstup HD videa využije snímač oblast o velikosti přibližně jedné šestnáctiny celkové plochy.

Snímky pořízené nově vyvinutým 120megapixelovým snímačem CMOS si uchovávají vysoké rozlišení a kvalitu obrazu i po ořezu či digitálním zvětšení. Snímač kromě toho umožňuje volbu obrazu z velké plochy, kdy lze sledovat HD video z vybrané části celkového záběru.

Dalším vývojem CMOS senzorů otevře Canon zcela nové možnosti zachycení obrazu a umožní pořizovat fotografie, které svou kvalitou dalece překonají tradiční fotografický film, a video, které bude využívat jedinečných možností jednookých zrcadlovek – především jejich mobility, výkonu a flexibility díky systému výměnných objektivů.

*1 Aktivní zaznamová oblast nově vyvinutého snímače měří přibližně 29,2 x 20,2 mm.
*2 K 20. srpnu 2010. Na základě výzkumu Canon.
*3 Snímač s nejvyšším rozlišením, který se používá u fotoaparátů EOS-1Ds Mark III a EOS 5D Mark II, je velikosti plného filmového políčka 35 mm a jeho rozlišení je přibližně 21,1 milionů pixelů. V roce 2007 vyvinula společnost úspěšně snímač velikosti APS-H s rozlišením přibližně 50 milionů pixelů.

Tiskové zprávy

Diskuse