Canon EOS 60D - digitální zrcadlovka

26. 8. 2010 21:04    Rubrika: Tiskové zprávy

Maximální kontrola, vynikající výkon, široké možnosti pro tvůrčí vyžití – nový EOS 60D od Canonu

Canon EOS 60D - digitální zrcadlovka

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Společnost Canon dnes představila nejnovější přírůstek do řady světově proslulých digitálních zrcadlovek EOS (DSLR) – nový model EOS 60D. Zrcadlovka EOS 60D, která nahradí předchozí model EOS 50D, je určená pro fotografy, kteří chtějí pozvednout své fotografické umění na zcela novou úroveň. Nabízí vysoký výkon, širokou škálu funkcí pro kreativní fotografování, výklopný LCD displej a mimořádně dobrou ergonomii – je tak přístrojem, který vášnivým fotografům dokáže poskytnout vše, co potřebují pro pořizování unikátních fotografií a Full HD videa špičkové kvality.

Vysoká rychlost, vysoké rozlišení
Díky snímači velikosti APS-C s rozlišením 18 megapixelů dokáže EOS 60D mimořádně kvalitně zachytit velké množství detailů a ořezový faktor objektivu 1,6x umožní pořizovat fotografie plakátové velikosti, navíc s různými poměry stran . Výkonný obrazový procesor Canon DIGIC 4 pak zajišťuje rychlé zpracování obrazových dat dopravených čtyřkanálovým výstupem ze snímače CMOS, jehož výsledkem je vynikající reprodukce barev. Vysoký výkon procesoru navíc umožňuje vysokorychlostní sekvenční snímání rychlostí 5,3 sn./s v sériích až 58 snímků JPEG v plném rozlišení.

Standardní rozsah ISO 100–6400 lze rozšířit až na hodnotu 12 800 pro vysoce kvalitní snímání za slabého světla, kdy se pořízené záběry vyznačují minimální úrovní obrazového šumu. Systém automatického ostření používá 9 bodů křížového typu (AF) a zajišťuje svižné a přesné doostřování snímaných objektů. Centrální bod, který vykazuje mimořádnou citlivost při použití objektivů se světelností f/2.8, fotografům umožňuje tvůrčím způsobem využít malou hloubku ostrosti při fotografování portrétů a záběrů, jimž chtějí dodat nevšední atmosféru.

Zrcadlovka EOS 60D používá systém měření iFCL s 63zónovým dvouvrstvým senzorem, který Canon poprvé použil u proslulého modelu EOS 7D. Systém iFCL na základě informací o poloze snímaného objektu, jež získá ze systému automatického ostření, a informací o barvách a osvětlení zajistí pro každý snímek přesnou expozici. Díky integrovanému vysílači Integrated Speedlite Transmitter pak fotoaparát může sloužit jako hlavní řídicí jednotka při kreativním snímání s využitím více blesků EX.

Dokonalé záběry ze všech úhlů
Nový výklopný širokoúhlý LCD displej s úhlopříčkou 7,7 cm (3,0“), poměrem stran 3 : 2 a rozlišením 1 040 tis. bodů poskytuje fotografům vysokou míru flexibility a mimořádně detailní zobrazení snímků. Usnadňuje pořizování snímků z obtížných úhlů a v situacích, kdy není možné fotografovat přes hledáček, lze pro dosažení požadované kompozice použít režim živého náhledu Live View. Tak mimořádně zjednodušuje kvalitní zachycení divokých zvířat, pořízení záběrů z pozice nad hlavou nebo z úrovně země. Displej je opatřený antireflexní, voděodolnou povrchovou úpravou a umožňuje pohodlné prohlížení snímků na ostrém světle a z různých úhlů.

Široký prostor pro tvůrčí potenciál
Nová funkce Basic + fotografům nabízí široké možnosti pro tvůrčí vyjádření a ozvláštnění snímků originálními prvky, aniž by museli myslet na změnu nastavení. Fotografové mohou zesílit atmosféru snímané scény použitím speciálních režimů Portrét, Krajina, Detail, Sport, Noční momentka nebo s pomocí režimu Kreativní AUTO, které zajistí optimální nastavení podle osvětlení a typu scény. Různých efektů lze pak dosáhnout při fotografování s použitím vylepšených nastavení funkce Basic +, jako např. nastavení Denní světlo, Zataženo nebo Západ slunce, nebo s pomocí přednastavených stylů Picture Styles, např. Živé barvy (Vivid), Měkké podání (Soft), Teplé barvy (Warm) nebo Monochromatický snímek (Monochrome).

EOS 60D, navržený pro uživatele usilující o rozšíření své tvůrčí vize,
disponuje bezpočtem nových funkcí, umožňujících pořizování snímků vyšší kvality, a efektů, které obrázkům dodají novou dimenzi. Výkonný procesor DIGIC 4 pak umožňuje zpracování snímků RAW přímo ve fotoaparátu a fotografům dovoluje úpravu nastavení, jako je jas, kontrast, vyvážení bílé nebo korekci zkreslení či chromatických vad. Takto upravené obrázky lze poté uložit ve formátu JPEG, kdy jsou připravené k tisku, nahrání do počítače nebo na web.

Fotografové, kteří chtějí snímky ozvláštnit speciálními efekty, nemusejí nyní používat drahý software. EOS 60D je vybaven řadou filtrů pro kreativní zpracování snímků přímo ve fotoaparátu. Filtry s efekty, jako je Zrnitý čb snímek (Grainy B/W), Měkké zaostření (Soft Focus), Efekt Hračkový fotoaparát (Toy Camera Effect) a Efekt Miniatura (Miniature Effect) dodají snímkům zvláštní vzhled a umožní fotografům vytvářet originální tematické kolekce – např. s pomocí efektu Zrnitý čb snímek mohou vytvářet snímky reportážního stylu. Při použití efektu Měkké zaostření (Soft Focus) pak na portrétních fotografiích snadno dosáhnou měkkých, podmanivých tónů pleti.

Video EOS – Full HD video s možností plně manuálního ovládání
EOS 60D s funkcí záznamu HD videa (1920 x 1080p), pro který si uživatelé mohou volit frekvenci snímání z možností 30 sn./s, 25 a 24 sn./s a 60 a 50 sn./s pro video 720p významně rozšiřuje možnosti fotografů a dovoluje jim opustit prostor vymezený pro pouhou tvorbu fotografií. K dispozici mají také funkci Movie Crop, která při snímání využívá centrální oblast snímače (640 x 480 pixelů) a dosahuje účinného, až sedminásobného zvětšení ohniskové vzdálenosti objektivu.

Plně manuální ovládání v režimu Video fotografům dovoluje nastavit vlastní expozici a zaostření a také využívat efekty široké řady objektivů Canon EF. Terminál pro externí mikrofon jim pak umožní natočení zvukového záznamu, který svou vynikající kvalitou doplní špičkovou obrazovou kvalitu videa.

Uživatelé, kteří se svými úlovky rádi chlubí svým přátelům a blízkým, mohou využít integrovaný port HDMI s podporou HDMI-CEC (Consumer Electronics Control), jehož prostřednictvím lze video a snímky prohlížet na kompatibilních HD-ready televizorech s použitím dálkového ovladače televizoru.

Praktické konstrukční řešení
Tělo EOSu 60D se vyznačuje zcela novým konstrukčním řešením, ergonomicky dobře koncipovaným zaobleným tvarem a nově rozmístěnými tlačítky pro rychlé a pohodlné úpravy nastavení. Často používané ovládací prvky jsou seskupeny do jednoho místa, zatímco ovladač rychlého nastavení, víceúčelový ovladač a tlačítko nastavení SET byly sloučeny do jednoho multifunkčního otočného ovladače, který umožňuje rychlé procházení nabídek a zadávání nastavení palcem. Kruhový volič režimů je navíc opatřen tlačítkem zámku, jež zamezuje nechtěně provedeným změnám nastavení během fotografování.

Speciální tlačítko pro přístup do systému rychlého nastavení (Quick Control) nabízí uživatelům přímý přístup k nejběžnějším nastavením fotografování a k ovládacím prvkům pro přehrávání snímků. Díky možnosti přizpůsobení řady tlačítek si fotografové mohou fotoaparát nastavit podle svých individuálních potřeb. Pro snímání krajin lze v hledáčku zobrazit horizontální elektronickou vodováhu, která zajistí perfektní zachycení horizontů. Lze ji také zobrazit v režimu živého náhledu Live View, kdy pomůže při kompozici a odbourá tak potřebu korekce pořízených snímků.

EOS 60D patří k nejnovějším modelům Canon, které umožňují použití velkokapacitních paměťových karet SDXC s kapacitou až 2 terabyty (TB), a fotografům tak nabízí obrovský prostor pro dlouhotrvající snímání HD videa a snímků RAW a JPEG v plném rozlišení bez nutnosti časté výměny karet. Také v oblasti správy obrazových archivů ve fotoaparátu přináší EOS 60D vylepšení. Fotografové mohou ke svým oblíbeným snímkům připojit hodnocení v podobě 1 až 5 hvězdiček a snadno je pak najít a prohlížet na displeji. Po přenosu obrázků z fotoaparátu do počítače lze připojené tagy zobrazit v různých programech pro úpravy a správu snímků včetně softwaru Canon Digital Photo Professional.

Sdílení jedinečných zážitků
Pro uživatele, kteří potřebují přenášet obsah bezdrátově, je EOS 60D vybaven funkcí pro Eye-Fi connected . Uživatelské rozhraní fotoaparátu EOS 60D obsahuje samostatnou oblast Eye-Fi, kde lze WiFi připojení vypnout a tím šetřit baterii.

EOS 60D – stručná charakteristika:
• Snímač CMOS velikosti APS-C s rozlišením 18 megapixelů
• Špičkové nástroje pro kreativní fotografování díky funkci Basic +
• Výklopný LCD displej s úhlopříčkou 7,7 cm (3,0") a poměrem 3 : 2
• Záznam Full HD videa s ručním ovládáním
• DIGIC 4
• ISO 100–6400, H:12 800
• Snímání rychlostí 5,3 sn./s v sériích až 58 snímků JPEG
• Systém automatického ostření (AF) s 9 body křížového typu
• Systém měření iFCL s 63zónovým dvouvrstvým senzorem
• Integrovaný vysílač Integrated Speedlite Transmitter
• Zpracování snímků RAW ve fotoaparátu

Tiskové zprávy

Diskuse