Intel - komfort napříč inteligentními zařízeními

14. 9. 2010 17:11    Rubrika: Tiskové zprávy

Intel nabídne ideální uživatelský komfort napříč inteligentními zařízeními

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

• Paul Otellini popsal, jaké výzvy a příležitosti pro IT odvětví představuje rozšíření inteligentních zařízení.
• Intel rozšiřuje své návrhy čipů, výrobních technik a odborných znalostí v oblasti softwaru, aby mohl nabídnout kompletní hardwarové a softwarové platformy a s tím spojené služby pro nové tržní segmenty.
• Inovativní technologie a koncepty demonstrují špičkovou výpočetní architekturu Intelu a nabízejí konzistentní uživatelskou zkušenost napříč širokým spektrem zařízení.
• Již letos na podzim představí společnosti D-Link*, Logitech*, Sony* a Telecom Italia* inteligentní zařízení pracující s TV.

Paul Otellini, generální ředitel společnosti Intel, vyzdvihl několik trendů a technologií, které vytvořily „nový trh pro všudypřítomné počítače“. Podle Otelliniho tyto trendy představují pro počítačové odvětví výzvu, ale zároveň příležitost.

Mezi ně mimo jiné patří prudký nárůst počtu zařízení připojených k internetu, a to včetně osobních počítačů, telefonů a automobilů. Dalším trendem je způsob používání těchto zařízení. Uživatelé se mohou jejich prostřednictvím spojit s přáteli, získávat informace nebo se bavit. Paul Otellini podotkl, že „uživatelé si vyberou to zařízení, které jim nabídne nejlepší uživatelský komfort pro daný účel, a že rozhodně vítězem nebude jen jedno jediné“.

Společnost Intel se hodlá na tuto změnu na trhu s počítačovými technologiemi připravit a profitovat z ní. Intel posiluje vývoj nových čipů, zdokonaluje výrobní postupy a získává i softwarové zkušenosti. Díky tomu nabídne komplexnější hardwarové a softwarové platformy a další příbuzné služby, které uživatelům zajistí špičkový výkon, bezpečnost a připojení k internetu napříč rozsáhlým a dynamickým spektrem různých přístrojů. Vyvíjí široké spektrum produktů, od čipů pro vysoce výkonné počítače a servery po celou škálu dalších „inteligentních řešení“, která se dříve či později budou moci připojit k internetu.

„Počítače se staly nedílnou součástí našeho každodenního života,“ prohlásil Otellini ve své zahajovací přednášce na konferenci Intel Developer Forum. „Naší vizí je vytvořit kontinuum uživatelské zkušenosti s počítači a podobnými zařízeními, které uživatelům bude zajišťovat naprostou konzistentnost a umožní jim využívat přístup k internetu kdekoli – v autě, doma, v kanceláři i v terénu.“

„Srdcem tohoto kontinua bude technologie Intel, jež zařízení učiní inteligentnější, výkonnější a užitečnější,“ dodal Otellini. „Měníme způsob jejich vývoje tak, abychom své vizi dostáli.“

Společnost Intel investovala mimo oblast osobních počítačů v minulých letech jen omezeně. Nicméně během posledního roku vložila do akvizic téměř deset miliard amerických dolarů (první akvizicí byla firma Wind River). Účelem těchto akvizic bylo posílit schopnosti firmy v dalších segmentech. Paul Otellini zdůraznil, že nedávný odkup Wireless Solutions Business (původní vlastník Infineon*) a McAfee Inc.* posílí schopnosti Intelu nabízet produkty s širokým výběrem bezdrátových řešení, lépe chráněných před útoky. Plánovaná akvizice divize kabelových modemů od společnosti Texas Instruments* zaručí Intelu schopnost nabízet internetové služby pro zařízení spotřební elektroniky.

Generální ředitel společnosti Intel rovněž vysvětlil, jakým způsobem jsou přínosy Mooreova zákona a tranzistorová technologie Intelu použity na různé segmenty počítačového trhu, kde umožňují vyvíjet stále výkonnější a energeticky úspornější procesory. Technologie high-k metal gate snižuje úniky energie až desetkrát a navíc přispívá k vysokému výkonu.

„V oblasti počítačů dnes dochází k úžasné inovaci,“ říká Paul Otellini a hned uvádí několik příkladů včetně chystané druhé generace procesorů Intel® CoreTM, technologie Intel® Wireless Display a řídící technologie pro firemní počítače. „Myslím, že společnost Intel má díky svému bohatému dědictví velkou příležitost uspět i na nových trzích.“

Procesory Intel Core, Intel® AtomTM a softwarové nástroje vyvinuté společností Intel hrají klíčovou úlohu při transformaci datových středisek, při hostování aplikací v režimu cloud computing a v dalších oblastech, které proměňuje nárůst počtu inteligentních zařízení připojených k internetu. Paul Otellini poukázal na dosavadní pokrok a zmínil několik technologií, které jsou jasným důkazem, že počítačová architektura Intel nabízí konzistentní a kompatibilní uživatelskou zkušenost napříč různými zařízeními.

„Jsme velice rádi, že televizní průmysl přechází od modelu několika málo internetově propojených zařízení ke skutečně integrované práci s internetem. Tuto novou kategorii nazýváme inteligentní TV a na trzích po celém světě se již začínají objevovat první produkty,“ řekl Paul Otellini.

Otellini představil dva nové produkty pro televizní segment. Oba stojí na procesoru Intel Atom CE4100 a Google* TV, jež bude představena na podzim. Sony Internet TV a doplňkový box Logitech Revue* elegantně kombinují přístup k internetu se sledováním televize prostřednictvím procesorů Intel a platformy Google Android*. Zařízení postavená na bázi procesoru Intel Atom CE4100 představí v dohledné době i D-Link*, Telecom Italia* a řada dalších společností.

Úspěch společnosti Intel v oblasti integrovaných aplikací pokračuje s dalšími zakázkami z více než třiceti tržních segmentů včetně automobilového průmyslu, zařízení na řízení spotřeby elektrické energie v domácnostech nebo digitálních návěstí. Procesor Intel Atom je aktuálně používán ve více než 3800 integrovaných aplikacích.

Více informací o představených zařízeních i celou přednášku si můžete prohlédnout na adrese www.intel.com/newsroom/idf.

Tiskové zprávy

Diskuse