Intel - detaily procesoru 2011 s novou grafikou

14. 9. 2010 20:34    Rubrika: Tiskové zprávy

Intel zveřejnil detaily procesoru pro rok 2011, který nabízí skvělou integrovanou grafiku

Intel - detaily procesoru 2011 s novou grafikou

• Intel zveřejnil detaily několika nových funkcí pro chystanou druhou generaci rodiny procesorů Intel® CoreTM pro notebooky a osobní počítače. Půjde o nejnovější procesor značky Intel s inovovanou grafikou.
• Do výroby se procesor dostane koncem tohoto roku a první počítače a notebooky se objeví na trhu počátkem roku 2011.
• Čipy nabídnou uživatelům ještě delší výdrž na baterii a vyšší výkon.
• Veřejně byly představeny procesory nové generace XeonTM pro dvou- i více procesorové servery.

Společnost Intel na konferenci Intel Developer Forum detailně představila několik funkcí nové rodiny druhé generace procesorů Intel® CoreTM. Díky nim procesory nabídnou uživatelům ještě větší výdrž na baterii a vyšší výkon. Nové procesory navíc integrují další grafické funkce.

Nové čipy, kódově označované Sandy Bridge, budou postaveny na první „viditelně inteligentní” Intel mikroarchitektuře vyrobené ve špičkových továrnách společnosti Intel využívajících 32nm technologii a druhou generaci tranzistorů high-k metal gate.

„Způsob, jímž lidé a firmy používají výpočetní techniku, se rychle mění. S tím stoupá i poptávka po ještě výkonnějších počítačích, které jim dokážou nabídnout bohaté vizuální možnosti,“ říká Dadi Perlmutter, výkonný viceprezident a generální manažer Intel Architecture Group. „Připravovaná druhá generace rodiny procesorů Intel Core představuje nejvýznamnější pokrok ve výpočetním výkonu a schopnostech oproti jakékoli předchozí generaci procesorů. Vedle toho, že tyto funkce nabídneme v přenosných počítačích vybavených procesory Intel, plánujeme jejich využití i v serverech, datových střediscích a v neposlední řadě i v integrovaných aplikacích.“

Nová rodina procesorů se bude vyznačovat „kruhovou“ architekturou. Ta umožní integrované grafice sdílet zdroje, jako je cache, přímo s jádrem procesoru. Tím se zvýší grafický i výpočetní výkon procesoru při zachování nízkých nároků na spotřebu elektrické energie.

Procesor druhé generace rovněž obsahuje vylepšenou verzi technologie Intel Turbo Boost. Tato funkce dokáže automaticky přesouvat nebo přidělovat jádra procesoru a zdroje pro grafiku tak, aby se zvýšil výkon a uživatelé měli v případě potřeby k dispozici maximální výpočetní výkon.

Notebooky a osobní počítače vybavené druhou generací procesorů Intel Core se na trhu objeví počátkem příštího roku.

Nový vizuální zážitek – viditelně inteligentní
Nová grafická karta nabízí nové, výrazně vylepšené funkce zaměřující se na oblasti, které dnešní uživatelé využívají nejvíce: HD video, 3D, hry, multitasking a sociální sítě.

Dadi Perlmutter během svého vystoupení ukázal, jak bude možné rychleji pracovat s videem díky použití speciálního čipu pro zpracování médií, který umožní snadnou a rychlou konverzi do různých formátů.

Intel rovněž ukázal dvouprocesorový server vybavený novou generací čipů Intel® XeonTM. Ten je vybaven softwarem využívajícím všech 32 vláken, která jsou v systému dostupná, a sadou AES New Instructions. Procesory Xeon nové generace pro dvousocketové servery a pracovní stanice využívají 8 jader a 16 vláken na procesor. Do výroby se dostanou v druhé polovině roku 2011.

Více informací o představených zařízeních i celou přednášku si můžete prohlédnout na adrese www.intel.com/newsroom/idf.