Nokia Developer Summit 2010 - návrh, vývoj a distribuce

14. 9. 2010 20:22    Rubrika: Tiskové zprávy

Nokia vývojářům nabízí jednodušší a lukrativnější přístup k celosvětově největší rodině chytrých telefonů

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Návrh, vývoj a distribuce – klíčová témata na Nokia Developer Summit 2010

Společnost Nokia dnes odhalila řadu klíčových novinek v oblasti vývojářských nástrojů. Díky nim se stává vývoj aplikací pro celosvětově největší mobilní uživatelskou základnu snadnější a lukrativnější.

Novinky zahrnují
• Zásadní vylepšení Nokia Qt Software Development Kit (SDK), která vedou až k 70 % redukci délky kódu, potřebného k vývoji pro chytré telefony na platformě Symbian
• Vylepšení Ovi Obchodu zahrnující nový vzhled i uživatelské rozhraní, díky kterému je snazší najít hledané aplikace
• Menší bariéry vstupu a více příležitostí pro vývojáře k růstu tržeb, včetně bezplatného digitálního podpisu pro aplikace pro prostředí Java a Symbian, možnosti nákupu přímo z prostředí aplikace, vylepšeného modelu podílu na zisku z prodávaných aplikací a pokročilých analytických nástrojů pro vývojáře.

“Dnes představené novinky zcela jistě přinesou více skvělých aplikací do produktů Nokia, zejména pak do naší nové rodiny chytrých telefonů na platformě Symbian, kterou jsme představili právě dnes,“ řekl Purnima Kochikar, viceprezident pro Forum Nokia. „Vše jsme výrazně zjednodušili, odstranili jsme překážky a udělali jsme vývoj aplikací pro naše telefony lukrativnější. Věříme, že právě tyto kroky přesvědčí vývojáře, aby vytvářeli aplikace pro miliony lidí ve více než 190 zemích světa, kteří využívají Ovi Obchod přímo ve svých telefonech.“

Návrh, vývoj
Dnes mohou vývojáři vyvíjet své aplikace přibližně pro 175 milionů chytrých telefonů Nokia na platformě Symbian. To představuje vůbec největší uživatelskou základnu chytrých telefonů na světě. Prostředí Qt je předinstalováno na všech nových chytrých telefonech Nokia a je k dispozici ke stažení milionům uživatelů, kteří chytré telefony Nokia již používají. Nokia Qt SDK představuje komplexní snadno využitelný nástroj pro vývojáře, který přináší zkrácené workflow, zjednodušený vývoj a intuitivní knihovny s uživatelským rozhraním, což ve výsledku představuje o 70 procent méně řádků s kódem a dramatickou úsporu času při vývoji vlastních aplikací.

Nové příležitosti pro vývojáře zahrnují například možnost nákupu přímo z prostředí aplikace, a to u 91 mobilních operátorů po celém světě. To umožňuje využít větší množství způsobů zpoplatnění aplikací v Ovi Obchodu jako jsou předplatitelské modely, mikroplatby nebo model „vyzkoušej a kup.“ Model „vyzkoušej a kup“ nabízí uživateli možnost, pokud se mu líbí bezplatná verze dané aplikace, snadno upgradovat na verzi placenou. To umožňuje vývojářům vytvářet a zabudovávat do aplikací přidanou hodnotu jako je například prodej virtuálního zboží, nákup bonusových úrovní u her nebo nákup rozšířených či lokalizovaných funkcí dané aplikace.

Mikael Hed, generální ředitel společnosti Rovio, firmy, která stojí za jednou z celosvětově nejoblíbenějších mobilních her Angry Birds, je potěšen, že může svoji hru uvést také na telefonech Nokia. K nové možnosti nákupu na Ovi Obchodu přímo z prostředí aplikace Hed uvedl: „Nyní máme k dispozici elegantní mechanismus, jak nabízet přímo uvnitř her jako je Angry Birds prémiový obsah, a to způsobem, který nebude nutit uživatele přerušit hraní hry.“

S Nokia Qt SDK mohou vývojáři snadno připravit své aplikace na budoucnost. Stačí je pouze jednoduše adaptovat na budoucí mobilní platformy jako například MeeGo, díky čemuž budou moci také využít jakýchkoliv dalších možností, nebo API, která tyto platformy přinesou.

Distribuce
Společnost Nokia se zaměří na to, aby přinášela svým vývojářům více peněz. Využije největší platformu pro placení za služby a aplikace přímo prostřednictvím mobilního operátora, kterou má k dispozici, i znatelné navýšení podílu, který operátor ze zprostředkování prodeje od 1. října získá. Nokia také snížila registrační poplatek pro vývojáře na 1 € a odstranila časově a finančně náročné kroky podepisování aplikací. Nyní je možné získat podpis Java či Symbianové aplikace jediným kliknutím.

Díky akvizici společnosti Motally může Nokia vývojářům i vydavatelům dále nabídnout bohaté možnosti v oblasti vnitroaplikačních analytických nástrojů, kterými lze lépe sledovat, analyzovat a monetizovat svůj obsah. Možnosti se postupně rozšíří na platformy Qt, Symbian, MeeGo a Java.

Dosah, který má Ovi Obchod díky své aktivní uživatelské základně ve více než 190 zemích světa a silným lokálním partnerstvím s více než 91 největšími světovými operátory, představuje obrovskou příležitost pro vývojáře. Již více než 50 softwarových vývojářů zaznamenalo přes 1 milion stažení svého obsahu, přičemž kupříkladu společnost Offscreen již přesáhla 43 milionů stažení.

„Fizwoz byl spuštěn coby aplikace postavená v prostředí Qt na začátku roku a během jediného týdne se probojoval v Ovi Obchodě do TOP 10 aplikací pro Nokia N900,“ řekl Andy Sheldon, generální ředitel společnosti Fizwoz. „Během této doby jsme zaznamenali přes 9 000 stažení z 91 zemí, a když jsme počátkem května tuto aplikaci uvedli také pro chytré telefony na platformě Symbian, naše čísla u Nokia telefonů radikálně poskočila. Nyní máme téměř 41 000 uživatelů ze 167 zemí a denně nám přibývá 200 až 300 nových uživatelů. Vlastně nám trvalo jen dva měsíce, než se počet uživatelů u Nokia telefonů vyrovnal počtu uživatelů, který jsme měli u jednoho velkého konkurenta operujícího hlavně na americkém trhu. Nokia je skutečně celosvětová.“

První SDK pro dotykové mobilní telefony
Kromě vylepšení v rámci Nokia Qt SDK pro chytré telefony a mobilní počítače Nokia také oznámila uvedení SDK pro platformu Series 40 Touch and Type – první dotykové SDK pro mobilní telefony.

V loňském roce společnost Nokia prodala 364 milionů mobilních telefonů – okolo milionu zařízení každý den. Nová Series 40 Touch and Type SDK přináší výhody dotykového rozhraní pro zcela novou globální skupinu zákazníků. SDK, kterou je možné si stáhnout z forum.nokia.com, výrazně usnadní vývoj aplikací pro tuto platformu a nabídne možnost přenést na ni již existující aplikace vytvořené pro současné chytré telefony Nokia.

Tiskové zprávy

Diskuse