Et netera - virtuální taxametr pro mobil

15. 9. 2010 12:17    Rubrika: Tiskové zprávy

Přímo v taxíku si bude moci kdokoli pomocí mobilního telefonu ověřit, zda jej řidič neokrádá. Umožní to aplikace „virtuální taxametr“ pro chytré mobilní telefony, respektive pro platformy iPhone, Android, WM a Symbian, kterou vymyslela společnost Et netera a.s. Nápad, v podobě konceptu, nabídla Et netera magistrátu Hl. m. Prahy, který by tak získal nástroj pro boj s nepoctivými taxikáři. Pokud magistrát neprojeví o aplikaci zájem, je Et netera připravena ji vyvinout sama.

Et netera - virtuální taxametr pro mobil

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění


Jak aplikace funguje?
Pasažér si při nástupu do taxíku pouze zvolí platný jízdní tarif dané taxislužby a aplikace mu pomocí satelitní navigace bude během jízdy počítat, kolik má za jízdu zaplatit (viz. screenshoty). Aplikace bude obsahovat i sadu rad a doporučení, typické trasy a ceny, možnost vyfotografovat a nahlásit podvodné taxi. Pro veřejnost bude virtuální taxametr ke stažení zcela zdarma. Na trhu existuje několik podobných aplikací, nicméně zpravidla s několika omezeními. Většina z těchto aplikací totiž pracuje s datovým připojením, což při cenách roamingu není pro turisty příliš komfortní. Řešení společnosti Et netera se bez datového připojení obejde.

Proč spojení s magistrátem Hl. m. Prahy?
Hlavní výhoda spojení s magistrátem spočívá právě v následných akcích, které by podvedený pasažér mohl provést – nahlásit na horkou linku, vyfotit a reportovat policii apod. „Aplikaci jsme samozřejmě mohli vyvinout sami, pustit ji do světa a snažit se na ni vydělat. Přijde nám však zajímavější, pokud by ji magistrát mohl použít jako řešení nelichotivé problematiky pražských taxikářů,“ řekl Martin Černohorský, generální ředitel společnosti Et netera a.s.

Nápad přijít s virtuálním taxametrem vznikl před několika měsíci po návratu z pravidelného večerního neformálního sezení managementu společnosti z restaurace, kde se mimo jiné probírala právě problematika „cen“ za taxislužby v Praze. „Nejprve jsme nápad pouze zařadili, spolu s několika dalšími, jako projekt pro náš ETN Lab. Následovala však velmi nepříjemná zkušenost našeho zahraničního obchodního partnera právě s jedním takovým nepoctivým zástupcem taxikářského cechu a my se následně rozhodli tento nápad nabídnout jedinému subjektu, který s tím může opravdu něco dělat. Tím je regulátor taxislužby na svém území – Hl. m. Praha,“ řekl ředitel pro výzkum a vývoj společnosti Et netera a.s. Jiří Štěpán.
Vývoj takové aplikace pro všechny platformy, včetně základní propagační kampaně a podpory systému po dobu 4 let, si Et netera cení na necelé 2 miliony Kč.

Tiskové zprávy

Diskuse