Intel - Vědomí kontextu

16. 9. 2010 20:52    Rubrika: Tiskové zprávy

Vědomí kontextu - klíčová vlastnost, která ovlivní naše soužití s technikou

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

• Justin Rattner, technický ředitel společnost Intel, označil za budoucnost výpočetní techniky bohaté, kontextově orientované technologické uživatelské zážitky.
• Rattner hovořil o nové generaci zařízení, která budou utvářet novou éru osobní technologie.
• Společnost Intel vyvíjí nové způsoby získávání, shromažďování a sdílení kontextových dat a stále více se zaměřuje na zajištění soukromí a bezpečnosti.

Ve své přednášce na konferenci Intel Developer Forum v San Francisku prohlásil Justin Rattner, technický ředitel společnosti Intel a ředitel Intel Labs, že budoucnost výpočetní techniky leží v bohatých, kontextově orientovaných uživatelských zkušenostech.

Rattner popsal, jakým způsobem se díky požadovaným souvislostem mění charakter našeho vnímání informačních nástrojů a služeb. Dnešní přístroje nabízejí podstatně vyšší výkon, lepší konektivitu a jsou také vybaveny inovativními funkcemi. Výzkumní pracovníci společnosti Intel se zaměřili hlavně na souvislosti, čímž chtějí připravit budoucímu uživateli lepší zážitek. Taková zařízení budou předvídat potřeby uživatele a dokážou poradit nebo navést. Budou tedy připomínat spíše osobního asistenta než počítač. Kontextově obohacená výpočetní technika, kombinující hardwarová i softwarová čidla, otevře zcela nové příležitosti pro vývojáře a umožní vytvářet novou generaci produktů na platformách Intel.

Hledání souvislostí: základ pro budoucí počítače
Justin Rattner ve své přednášce konstatoval, že výpočetní technika vybavená „vyhodnocováním souvislostí“ se zásadně odlišuje od jednoduchých na čidlech založených aplikací, jaké známe dnes.

„GPS souřadnice a kompas toho mému smartphonu o mně zas tak moc neřeknou,“ konstatoval Rattner a dodal: „Představte si zařízení, které bude používat několik rozmanitých čidel a s jejich pomocí bude mít přehled o tom, co děláte – že zrovna spíte nebo jste si šli zaběhat s kamarádem. Kombinací informací, například kde se nacházíte a podmínek kolem vás, a údajů z vašeho kalendáře, sociálních sítí a minulých preferencí budou přístroje budoucnosti neustále získávat informace o vašem životě. A po dostatečném osvojení informací zvládnou předvídat vaše budoucí potřeby. Představte si například, že vám počítač poradí, abyste na schůzku z domu vyšli o deset minut dříve kvůli dopravním komplikacím. Anebo si představte inteligentní dálkové ovládání, které dokáže poznat, kdo ho drží, a podle toho automaticky vybrat TV nastavení pro dotyčnou osobu. Toto všechno může znít jako science-fiction, nicméně právě toto je příslibem kontextově orientované výpočetní techniky a hodně z toho jsme schopni demonstrovat již teď v našich laboratořích.“

Pro představení si Rattner pozval na pódium Tima Jarrella, viceprezidenta společnosti a vydavatele průvodce Fodor’s Travel. Jarrell představil experimentální produkt nazvaný Osobní asistent pro dovolenou (Personal Vacation Assistant – PVA). Ten funguje na mobilních internetových zařízeních a byl vyvinut ve spolupráci se společností Intel. PVA používá řadu kontextových zdrojů, například osobní preference, předchozí aktivity, aktuální lokace a informace z kalendáře. Na jejich základě poskytuje v reálném čase doporučení turistům. Dokonce umí na požádání vygenerovat cestovní blog s anotovanými fotografiemi a videoklipy pořízenými během dovolené.

Rattner vedle toho představil výzkumný projekt Socially ENabled Services (SENS), který je schopen vnímat a pochopit aktivity uživatele v reálném čase, a pokud si uživatel přeje, umí tyto informace sdílet s připojenými přáteli a členy rodiny prostřednictvím animovaných avatarů na různých druzích displejů či obrazovek.

„I když vyvíjíme tyto nové způsoby získávání, shromažďování a sdílení kontextových dat, stále více se při tom zaměřujeme na zajištění soukromí a bezpečnosti, neboť k internetu se připojují miliardy stále dokonalejších zařízení,“ prohlásil Rattner. „Naší vizí je umožnit zařízením generovat a využívat kontextové informace a tak zlepšovat uživatelský komfort při zajištění bezpečnosti soukromých informací. Nová úroveň bezpečnosti stojí na několika nových technikách vyvinutých společností Intel, které výrazně zlepšují schopnost počítačových zařízení bránit se možným útokům.“

Aby kontext fungoval
Aby bylo možné vytvořit pozitivní uživatelskou zkušenost, je nutné dobře znát chování a preference spotřebitelů. Genevieve Bellová, která vede v Intel Labs výzkumné oddělení Interaction & Experience se k Rattnerovi připojila a promluvila na toto téma.

„Naším úkolem je vyvinout takovou uživatelskou zkušenost, kterou si lidé zamilují. Náhodná aplikace kontextu může snadno vytvořit negativní zkušenost. Klíčem k tomu, aby kontext začal fungovat, je design zaměřený na lidi a to pro nás znamená pracovat s tím, co mají lidé rádi.“

Na konci své prezentace Rattner představil naprostou špičku mezi čidly – rozhraní pro interakci s lidským mozkem. Intel prostřednictvím projektu nazvaného Human Brain usiluje o vyvinutí takového zařízení, které umožní přenášet myšlenky přímo do počítačů a mobilních zařízení. Projekt je organizován ve spolupráci s Carnegie Mellon University a University of Pittsburgh a výzkumní pracovníci se zaměřují na to, co lze zjistit o kognitivním stavu člověka na základě vzorce jeho nervové činnosti.

Více informací o představených zařízeních i celou přednášku si můžete prohlédnout na adrese www.intel.com/newsroom/idf.

Tiskové zprávy

Diskuse