Nokia World - Vývojáři mění svět

16. 9. 2010 21:22    Rubrika: Tiskové zprávy

Nokia odhalila vítěze globálního kola soutěže Calling All Innovators a soutěže Growth Economy Venture Challenge

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Výherci byli vybráni z tisíců vývojářů, kteří se přihlásili do obou soutěží, aby změnili svět

Společnost Nokia včera na konferenci Nokia Developer Summit slavnostně vyhlásila vítěze globálního kola soutěže Calling All Innovators a soutěže Growth Economy Venture Challenge. Obě si přitom kladly společný cíl – přinést mobilní aplikace, služby nebo řešení zaměřené na ochranu životního prostředí, odreagování se, nárůst produktivity, zvyšování kvality života v rozvíjejících se ekonomikách, vzdělávání a přispění k zdravému životnímu stylu.

Již po třetí rok v řadě Nokia vyzvala vývojáře, aby ukázali svoji kreativní a inovativní stránku a navrhli mobilní aplikace, widgety, produkty a služby, které by pomohly změnit každodenní život lidí a přispěly k rozvoji ekonomiky nejen v rozvojových zemích. Celkově na tuto výzvu společnosti Nokia odpovědělo na 1 500 vývojářů z celého světa.

„Obě naše soutěže se v globálním měřítku těšily velkému zájmu veřejnosti. Vývojáři, kteří se zúčastnili letošního ročníku obou soutěží, jsou těmi nejlepšími z nejlepších. Ať již jde o vylepšování gramotnosti u dětí nebo sdílení novinek v oblasti ekologických aktivit, tyto aplikace jsou příslibem toho, že mobilní aplikace budou mít pozitivní dopad na na sociální podnikání na rozvíjejících se trzích,“ řekl Purnima Kochikar, viceprezident Forum Nokia a vývojářské komunity. „Vývojáři předčili naše očekávání a finalistům zvoleným do letošního finále můžeme jen gratulovat.“

Co je Calling All Innovators
Calling All Innovators je každoroční soutěž, která staví vývojáře před úkol vytvořit aplikace, jenž by svým obsahem spadaly do jedné z následujících kategorií: Zlepšování života, Ekologie, Produktivita, Zábava. Forum Nokia se také letos spojilo se Sesame Workshop, lidmi, kteří stojí za populárním TV seriálem pro děti Sesame Street, aby pomohlo podpořit vývoj aplikací v kategorii Zlepšování života zaměřených na vzdělávání. Cílem bylo přesvědčit vývojáře, aby vytvořili zajímavé aplikace třeba i za využití postav ze seriálu Sesame Street, prostřednictvím kterých by pomohli dětem po celém světě naučit se základy čtení.

Ocenění a výhry
Součástí ocenění v soutěži Calling All Innovators jsou také peněžité výhry. Čtyři nejúspěšnější soutěžící v každé ze čtyř kategorií získají následující výhry v hotovosti:

• Hlavní cena: 30 000 USD
• 2. cena: 15 000 USD
• 3. cena: 5 000 USD
• 4. Cena: 2 000 USD

Navíc autoři libovolné ze zaslaných aplikací – ať již jsou mezi finalisty či nikoliv – mohou získat také zvláštní výhry nezávisle na soutěžní kategorii. Tyto peněžité výhry závisejí například na nástrojích, které vývojář využil při vývoji své aplikace a na dalších hodnotících kritériích. Kromě těchto cen budou rozděleny i další hodnotné výhry – pro kompletní seznam výher a kvalifikační předpoklady k jejich získání prosím navštivte tyto webové stránky. Porotci důkladně testovali TOP 25 odeslaných aplikací prostřednictvím jedné ze dvou služeb se vzdáleným přístupem – Remote Device Access od Forum Nokia, nebo ve Forum Nokia Virtual Developer Lab, která využívá technologii Device Anywhere. Každá z TOP 25 aplikací musí být zveřejněna na Ovi a musí také projít schvalovacím procesem pro prodej v Nokia Ovi Obchodě. Skupina zástupců společnosti Nokia také důsledně hodnotila zaslané aplikace a na základě následujících kritérií: kvalita/funkčnost, unikátnost, novátorství a inovativnost, použitelnost/kreativita a schopnost uchytit se na trhu/obchodní potenciál zvolila finalisty i výherce.

Growth Economy Venture Challenge
Soutěž Growth Economy Venture Challenge byla inspirována myšlenkou generálního ředitele společnosti Nokia. Vývojáři měli zaslat své nejlepší nápady na nový mobilní produkt nebo řešení, které by pomohlo zlepšit kvalitu života lidí v rozvojových zemích. Porotci hledali takovou myšlenku, která by vyčnívala nad ostatními – nápad, který by změnil způsob, jakým lidé využívají mobilní telefony Nokia. Nápad, který by ukázal, jak může mobilita radikálně zlepšit život lidí žijících v oblastech s průměrným příjmem nižším než 5 USD za den anebo myšlenku, která by byla skvělou obchodní příležitostí a zároveň by přispěla k šíření „dobra“ ve světě. Celá soutěž proto není jen o mobilních aplikacích – vítězná myšlenka může být hardware, software nebo příležitost pro nový typ služby. Porotci v této soutěži vybrali výherce na základě následujících kritérií: myšlenka musela obsahovat jasné poslání projektu a musela zahrnovat konkrétní plán, jak zvýšit standard života nebo jak zlepšit život lidí v rozvojových zemích. Vítězný nápad také musel obsahovat životaschopný business model s předpokladem rychlé návratnosti (ROI) investovaných prostředků.

Virtual City zvítězil v Growth Economy Venture Challenge a získává investici ve výši 1 milion USD od společnosti Nokia

Vítězem Growth Economy Venture Challenge se stala společnost Virtual City Ltd původem z Keni. Odborná porota složená z expertů posuzovala její projekt s názvem – Řešení pro mobilní distribuci, který podporuje rozvoj malých firem a mikropodniků v rozvojových zemích – a zvolila jej jako nejlepší. John Waibochi z Virtual City Ltd obdrží investice ve výši 1 milionu USD a zároveň příslib podpory od společnosti Nokia při realizaci celého nápadu.
Řešení pro mobilní distribuci je navrženo tak, aby zefektivnilo distribuci produktů malých firem a mikropodniků na trhu s FMCG (rychloobrátkového zboží). Řešení se zaměřuje na posílení profitability malých firem a mikropodniků prostřednictvím zvýšení počtu transakcí, zlepšením řízení zásob, přesnosti záznamů a reportingu přímo z terénu.
V následujícím textu jsou uvedeni výherci soutěže Calling All Innovators:

Globální kolo soutěže Calling All Innovators podle kategorií:

Ekologie
• Vítěz: TripSketch Green Traveler (Zelený cestovatel) (USA)
• 2. cena: RecycleME (Singapur)
• 3. cena: Green Plaza (Indie)

Produktivita
• Vítěz: BlogRadio (USA)
• 2. cena: Ansel-A (USA)
• 3. cena: PlanEasy2D (Indie)
• 4. cena: WakeUp (Vzbuď se) (Maďarsko)

Zlepšování života
• Vítěz: eLiteracy od AppCRAFT (JAR)
• 2. místo: Car Black Box od Neusoft Mobile Solutions S.R.L. (Rumunsko)
• 3. místo: Mobile Babycare od Shenzhen LEG (Čína)
• 4. místo: Medica (Egypt)

Zábava
• Vítěz: Comics Creator (Nástroj pro tvorbu komixů) od Nextwave Multimedia Pvt. Ltd. (Indie)
• 2. místo: Morpho QuickPanorama od Morpho, Inc. (Japonsko/USA)
• 3. místo: Tudou Mobile od Tudou.com (Čína)
• 4. místo: Angry Birds od Rovio, Ltd. (Finsko)

Více informací o soutěži Calling All Innovators pořádané Fórem Nokia a Growth Economy Venture Challenge, a to včetně video ukázek jednotlivých aplikací, najdete na www.callingallinnovators.com.

Tiskové zprávy

Diskuse