T-Systems mění Mnichov na město cloud computingu

11. 10. 2010 20:44    Rubrika: Tiskové zprávy

Společnost T-Systems mění Mnichov na město cloud computingu

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

- Prokazatelný nárůst poptávky po cloud computingu
- Mnichov disponuje největším datovým centrem v Německu
- Nejnovější výzkum hledá cesty, jak snížit spotřebu elektrické energie
- Cloud computing a služby datových center nabízí T-Systems i v ČR

Společnost T-Systems intenzivně pracuje na rozšíření svých kapacit v oblasti cloud computingu. Přibližně po roce, během kterého společnost T-Systems připravovala nové prostory datového centra, je nyní vše k dispozici zákazníkům. Spolu s propojeným záložním centrem v Euroindustrieparku v Mnichově a základním datovým centrem v bývalém bunkru v Allachu disponuje nyní T-Systems plochou pro servery o velikosti dvou fotbalových hřišť. To dělá z Mnichova lokalitu s největším datovým centrem v Německu. Zákazníci, jako jsou například Shell, Philips a Linde, provozují své aplikace právě z Mnichova. To jim umožňuje platit za služby na flexibilní bázi, podle aktuálních potřeb.

„Požadavky na cloud computing rostou ze strany zákazníků velmi rychle,“ říká Olaf Heyden, ředitel společnosti T-Systems v Německu, který je odpovědný za více než 70 datových center po celém světě. „Veškeré nové prostory používáme pro provoz cloud computingu a souvisejících aplikací. Zdvojnásobili jsme velikost prostoru během uplynulých osmi měsíců a formou cloud computingu poskytujeme například SAP aplikace.“

Společnost T-Systems také při rozšiřování datového centra poprvé využila zkušenosti z testovací laboratoře v Mnichově. V rámci projektu DataCenter 2020 se výzkumníci T-Systems a společnosti Intel zaměřili na optimalizaci spotřeby elektrické energie. Jedním z ukazatelů efektivity využití energie je ukazatel PUE (Power Usage Effectiveness). Ukazatel udává poměr celkové spotřeby elektrické energie datového centra v porovnání se spotřebou samotných serverů. Čím je hodnota PUE nižší, tím je datové centrum efektivnější. Současná datová centra dosahují průměrné hodnoty PUE kolem 1,8. To znamená, že 80 procent celkové spotřeby je využito na klimatizaci, osvětlení a záložní zdroje. V budoucnosti bude datové centrum společnosti T-Systems v Mnichově dosahovat hodnoty PUE na úrovni 1,3 a prokazatelně tak pomůže snižovat náklady na provoz a redukovat množství skleníkových plynů. Aby bylo tohoto stavu možné dosáhnout, používá se například pro chlazení datového centra voda.

Služby založené na platformě cloud computingu poskytuje společnost T-Systems i na českém trhu. Díky vlastním datovým centrům zajišťuje T-Systems pro své zákazníky bezpečný a efektivní provoz jejich infrastruktury a aplikací. Nově se portfolio rozšířilo o služby virtuálních desktopů, které umožňují dynamické poskytování služeb ve vysoké kvalitě.

Tiskové zprávy

Diskuse