Microsoft - výsledky open source soutěže

19. 10. 2010 18:56    Rubrika: Tiskové zprávy

Projekty rozšíří 350 tisíc existujících open source aplikací běžících na platformě Microsoftu

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění


Společnost Microsoft včera vyhlásila výsledky druhého ročníku soutěže o nejlepší open source aplikace. Soutěžilo se ve třech kategoriích. Cenu novinářů získal Vratislav Čermák s aplikací TechMe pro učení slovíček, cenu za nejlepší webovou aplikaci Václav Dajbych s aplikací Feed Viewer pro synchronizaci zpráv a informačních kanálů, a nejstahovanější aplikací se stalo rozšíření projektu Foursquare pro použití na Windows Phone 7, jehož autorem byl Altaibayar Tseveenbayar.
„Rád bych pogratuloval vítězům za jejich projekty. Rozšíří 350 tisíc již existujících open source aplikací pro platformu Microsoft. Velmi si cením toho, že některé z nich již využívají i nesmírně perspektivní prostředí cloud computingu, například Windows Azure, kam mohou díky jeho otevřenosti umísťovat své aplikace vývojáři pracující v PHP, Ruby, Java či Eclipse a navíc mohou využívat i otevřené datové formáty jako OData,“ říká Jiří Karpeta, ředitel divize vývoje ve společnosti Microsoft.
Soutěže se mohl zúčastnit každý open source projekt, který rozšiřoval funkce některého z produktů Microsoftu nebo byl k jeho tvorbě použít některý vývojový nástroj společnosti. Projekty následně hodnotila čtyřčlenná porota, v níž zasedli Petr Krčmář, šéfredaktor Root.cz, Martin Malý, šéfredaktor Zdroják.cz, David Polesný, šéfredaktor Živě.cz, a Roman Šuk zastupující Microsoft.
Výherci dostali zajímavé ceny v podobě notebooků, dárkových poukázek a knih. Všechny vítězné projekty včetně zdrojových kódů byly umístěny na portálu Codeplex.
Mediálními partnery open source soutěže byly servery Root.cz, Zdroják.cz a Živě.cz.
Podrobnější informace o soutěži naleznete na stránkách: www.microsoft.com/cze/opensource

Přehled vítězných projektů:
Cena novinářů - Vratislav Čermák (TechMe)
Jednoduchá open source aplikace je pomocníkem pro učení slovíček.
Cena za nejlepší web aplikaci - Václav Dajbych (Feed Viewer)
Gadget, který synchronizuje přečtené zprávy a odběry informačních kanálů mezi více počítači (pozn. tato kategorie byla nakonec rozšířena i na aplikace, které nejsou čistě webové).
Nejstahovanější projekt - Altaibayar Tseveenbayar (Foursquare pro Windows Phone 7)
Aplikace, která umožňuje využívat cloudové služby Foursquare na mobilních telefonech Windows Phone 7 (pozn. tuto kategorii rozhodli přímo uživatelé, a to prostřednictvím počtu stažení aplikace z portálu Codeplex.com, tato aplikace dosáhla za měsíc září 322 stažení).

Tiskové zprávy

Diskuse