Intel - investice do výrobních závodů nové generace ve Spojených státech

20. 10. 2010 20:16    Rubrika: Tiskové zprávy

Intel oznámil investici ve výši několika miliard dolarů do výrobních závodů nové generace ve Spojených státech

Intel - investice do výrobních závodů nové generace ve Spojených státech

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

• Intel vynaloží 6 až 8 miliard USD na výstavbu moderních závodů v Arizoně a Oregonu.
• Investice umožní vytvoření 6 – 8 tisíc míst ve stavebnictví a 0,8 – 1 tisíc trvalých pracovních míst v oblasti vyspělých technologií. Zároveň umožní společnosti Intel udržet si zaměstnaneckou základnu ve svých amerických výrobních závodech.
• Investice podpoří vznik nové vývojové továrny v Oregonu a modernizaci čtyř stávajících závodů tak, aby v nich bylo možné použít výrobní technologii 22 nm.
• Mikroprocesory nové generace 22 nm umožní vytvářet elegantnější, tenčí přístroje s vyšším výkonem a delší životností baterie při nižších nákladech .

Společnost Intel dnes oznámila, že provede investici ve výši 6 až 8 miliard amerických dolarů do výroby technologie nové generace ve svých amerických závodech. Investice bude financovat implementaci výrobního procesu 22 nm (22 nanometrů) v několika stávajících závodech na území Spojených států a zároveň výstavbu zcela nové vývojové továrny (fab) ve státě Oregon. Projekt umožní vytvoření 6 až 8 tisíc míst ve stavebnictví a 0,8 až 1 tisíc trvalých pracovních míst v oblasti vyspělé technologické výroby.

„Dnešní oznámení odráží další stupeň vývoje Mooreova zákona a naše odhodlání dále investovat do budoucnosti Intelu i Spojených států,” prohlásil prezident a generální ředitel společnosti Intel Paul Otellini. „Okamžitým dopadem naší několikamiliardové investice budou tisíce pracovních míst spojených s výstavbou nového závodu a modernizace těch stávajících, následovaných vytvořením dalších trvalých pracovních míst v oblasti kvalifikované výroby.”

Počítačový průmysl dosáhl letos významného milníku, kdy je denně expedováno milion osobních počítačů. Modernizované závody proto vytvoří kapacitu pro další růst tržního segmentu osobních počítačů a pro další počítačové trhy, zejména trh s mobilními zařízeními a integrovanými řešeními.

Nová investice posílí postavení společnosti Intel v nejvyspělejším odvětví výroby polovodičů na světě. Zcela nový vývojový závod v Oregonu, který dostane název D1X, by měl začít s výzkumem a vývojem v roce 2013. Rovněž se plánuje modernizace celkem čtyř stávajících závodů, dvou v Arizoně (Fab 12 a Fab 32) a dvou v Oregonu (D1C a D1D).

„Intel vyrábí zhruba 10 miliard tranzistorů za vteřinu. Naše závody produkují nejvyspělejší počítačovou technologii na světě a tyto investice vytvoří kapacitu pro inovaci, jakou jsme si dosud nedokázali představit,” prohlásil viceprezident a generální manažer výrobního a dodavatelského řetězce společnosti Intel Brian Krzanich. „Intel a svět technologie tvoří srdce budoucnosti. Oproti tomu, co se běžně říká, tvrdíme, že dokážeme udržet dynamickou výrobní ekonomiku i zde ve Spojených státech, a to tím, že se zaměříme na odvětví budoucnosti.”

Společnost Intel vytváří zhruba tři čtvrtiny svých příjmů v zámoří, nicméně tři čtvrtiny výrobních kapacit mikroprocesorů drží ve Spojených státech. Tato nová investice umožní společnosti udržet zaměstnaneckou základnu v těchto závodech.

Nové kapitálové investici předcházela podobná, učiněná v únoru 2009, kdy Intel podpořil modernizaci na nový výrobní proces. Tyto modernizace vedly k technologii 32 nm, která stála za počítačovými chipy používanými dnes v PC, serverech, integrovaných a mobilních zařízeních. První mikroprocesory vyrobené technologií 22 nm, označované Ivy Bridge, se dostanou do výroby koncem roku 2011 a nabídnou ještě vyšší výkon a efektivitu. Díky dalšímu vývoji výrobní technologie lze přidávat nové funkce a přístroje používající tyto mikroprocesory mohou být tenčí, výkonnější a mohou mít delší výdrž baterie při nižších nákladech pro uživatele.

Tiskové zprávy

Diskuse