Apple - nový MacBook Air

22. 10. 2010 08:05    Rubrika: Tiskové zprávy

Apple v novém počítači MacBook Air přichází se zcela novým pojetím notebooku

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Společnost Apple® dnes představila zcela nový MacBook Air®, první z nové generace notebooků, ve kterých budou mechanické pevné disky a optické jednotky nahrazeny internetovými službami a úložišti flash. Tyto notebooky nové generace jsou:

• rychlejší – solid state flash úložiště jsou až dvakrát rychlejší než pevné disky,
• spolehlivější – nehrozí poruchy pevných disků,
• lehčí a menší – solid state flash úložiště jsou až o 90 procent menší a lehčí než pevné disky.

Nový MacBook Air, dostupný v 11palcovém a 13palcovém provedení s váhou od 1,06 kg, je nejlehčí a nejpřenosnější notebook Apple v historii. MacBook Air díky stejné technologii solid state úložiště, jakou používá iPad™, poskytuje okamžitou odezvu, výdrž na baterie až sedm hodin a výdrž v pohotovostním režimu až 30 dní.* Cenově dostupný MacBook Air definuje novou generaci počítačů MacBook.

„MacBook Air je první z nové generace notebooků, které nahrazují mechanické, rotující disky paměťmi flash,“ řekl Steve Jobs, generální ředitel společnosti Apple. „Vzali jsme, co jsme se naučili na iPadu – solid state úložiště, okamžité zapnutí, úžasnou výdrž v pohotovostním režimu, miniaturizaci a lehkou konstrukci – a vytvořili nový MacBook Air. Ten úžasně pohotovou odezvou a mobilitou zcela změní naše uvažování o noteboocích.“

Nový MacBook Air s přesným hliníkovým unibody krytem je v nejtenčím bodě silný pouze 0,3 cm a v nejsilnějším bodě 1,7 cm, 11palcový model váží jen 1,06 kg a 13palcový model 1,32 kg. Stejně jako iPad byl MacBook Air od základu navržen výlučně pro flash úložiště. Flash úložiště navržené společností Apple je o 90 procent menší a lehčí než konvenční pevný disk pro notebooky, což přispívá k mobilnímu, superlehkému designu počítače MacBook Air. Flash úložiště počítače MacBook Air také poskytuje rychlejší přístup k datům a větší spolehlivost než pevné disky, neboť neobsahuje žádné pohyblivé součástky.

Pohodlné psaní a produktivitu při práci zaručuje jak klávesnice plné velikosti, tak vyhlášený skleněný trackpad s technologií Multi-Touch™ – stejný, jímž jsou vybaveny počítače Apple MacBook® Pro. Ten umožňuje plynule procházet webové stránky, projíždět fotky, měnit velikost a orientaci snímků. Zabudovaná FaceTime® kamera, mikrofon a stereo reproduktory se dokonale hodí pro videohovory s přístroji iPhone® 4, iPod touch®** a dalšími počítači Mac.

Flash úložiště v kombinaci s energeticky úspornými procesory Intel Core 2 Duo a grafikou NVIDIA GeForce 320M poskytují ideální kombinaci mobility, výdrže na baterie a výkonnosti. MacBook Air nabízí 11,6palcový nebo 13,3palcový displej s vysokým rozlišením a podsvícením LED a také Mini DisplayPort pro připojení k 27palcovému monitoru Apple LED Cinema Display, projektoru nebo HD televizi. Ultrarychlé bezdrátové rozhraní Wi-Fi 802.11n umožňuje stahovat hudbu a filmy z iTunes®, zálohovat data pomocí Time Capsule® a ukládat nebo sdílet soubory pomocí služby MobileMe? a iDisk®. Pro připojení k bezdrátovým periferiím je MacBook Air vybaven rozhraním Bluetooth 2.1+EDR, zatímco dva porty USB umožňují snadno synchronizovat a nabíjet iPad, iPhone nebo iPod® a zároveň používat i jiné zařízení USB. 13palcový MacBook Air rovněž obsahuje slot pro SD karty.

Apple vyrábí nejzelenější notebooky na trhu a MacBook Air jako poslední notebook Mac® získal status EPEAT Gold a splňuje požadavky specifikace Energy Star 5.0.*** Každý unibody kryt je vyroben z vysoce recyklovatelného hliníku a standardně dodávané, energeticky úsporné displeje s podsvícením LED neobsahují žádnou rtuť a jsou vyrobeny ze skla bez obsahu arzenu. Notebooky Mac neobsahují žádné bromované zpomalovače hoření, jejich interní součástky neobsahují PVC a celé počítače jsou vyrobeny z recyklovatelných materiálů.

Pomocí vyspělé chemie a technologie Adaptive Charging vytvořil Apple pro MacBook Air baterii, která na jediné nabití zajistí až sedm hodin bezdrátové produktivity a jejíž životnost je až 1 000 dobití.**** Výsledkem konstrukce zabudované baterie je méně odpadu. Poplatek za výměnu vyčerpaných baterií počítače MacBook Air zahrnuje nejen instalaci, ale také ekologicky zodpovědnou likvidaci staré baterie.

Každý Mac se dodává s nejvyspělejším operačním systémem na světě Mac OS® X Snow Leopard® a s inovativní sadou aplikací Apple iLife® pro tvorbu a sdílení fotek, filmů a hudby. Snow Leopard staví na desetiletí inovací a obsahuje řadu funkcí pro přenosné počítače včetně ovládání Multi-Touch, vyspělé podpory bezdrátových sítí, snadného sdílení souborů, automatického zálohování dat a inteligentní správy napájení. Nová sada iLife ’11 obsahuje aplikaci iPhoto® s úchvatnými celoobrazovkovými režimy pro procházení, úpravy a sdílení fotek; iMovie® s výkonnými, snadno použitelnými nástroji, které umožňují udělat z domácích videí zábavné filmové trailery; a GarageBand® s novými možnostmi zdokonalování vaší hry a tvorby skvěle znějících skladeb.

Ceny a dostupnost
Informace o cenách a dostupnosti vám poskytnou místní autorizovaní prodejci a distributoři společnosti Apple. 1,4 GHz 11palcový MacBook Air je vybaven 2 GB paměti a 64 GB nebo 128 GB úložné kapacity flash. 1,86 GHz 13palcový MacBook Air je vybaven 2 GB paměti a 128 GB nebo 256 GB úložné kapacity flash. Mezi možnosti konfigurace na objednávku a volitelné doplňky patří rychlejší procesory, 4 GB paměti, jednotka MacBook Air SuperDrive® a USB Ethernet Adapter.

Další technické specifikace a informace o možnostech konfigurace na objednávku a o doplňcích jsou k dispozici na webu www.apple.com/macbookair.

* Výdrž baterií a výdrž v pohotovostním režimu se liší podle způsobu použití a podle konfigurace. Další informace naleznete na stránce www.apple.com/batteries.

** Je vyžadován systém iOS 4.1.

**EPEAT je nezávislá organizace, která pomáhá zákazníkům porovnávat výkonové charakteristiky přenosných a stolních počítačů z hlediska ochrany životního prostředí. Produkty splňující všech 23 povinných kritérií a alespoň 75 procent volitelných kritérií získávají ocenění EPEAT Gold. Program EPEAT byl vytvořen americkým úřadem EPA a vychází ze standardu IEEE 1680 pro posuzování osobních počítačů z hlediska životního prostředí. Další informace naleznete na adrese www.epeat.net.

**** Při správné údržbě si má baterie počítače MacBook Air zachovat nejméně 80 procent původní kapacity po dobu až 1 000 nabíjecích cyklů. Výdrž baterií a počet cyklů nabití se liší podle způsobu použití a nastavení. Další informace najdete na stránce www.apple.com/batteries.

Společnost Apple je tvůrcem počítačů Mac, nejlepších osobních počítačů na světě, a softwaru OS X, iLife, iWork a profesionálních aplikací. Apple je se svými přehrávači iPod a internetovým obchodem iTunes tahounem revoluce digitální hudby. Společnost Apple od základu mění mobilní telefon revolučním přístrojem iPhone a obchodem App Store a nedávno představila svůj magický iPad, který definuje budoucnost mobilních multimediálních a výpočetních zařízení.

Tiskové zprávy

Diskuse