Intel představuje nový cíl pro cloud computing

27. 10. 2010 20:40    Rubrika: Tiskové zprávy

Intel představuje nový cíl pro cloud computing: otevřená datová centra

Intel představuje nový cíl pro cloud computing

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

• Intel představil tři klíčové prvky své vize „Cloud 2015“: svět interoperabilních „spojených“ cloudů; automatizovaný přesun softwarových aplikací a zdrojů; sítě uzpůsobené zařízením a počítačům, které budou vědět, co přesně se má zpracovávat na vašem stolním počítači, inteligentním telefonu nebo jiném zařízení.

• Intel pomohl založit Open Data Center Alliance sdružující přes sedmdesát předních světových firem. Ty vytvoří plán přechodu k lepšímu výběru, flexibilitě a firemním standardům pro cloud computing a datová centra nové generace. Open Data Center Alliance představuje ročně přes 50 miliard USD investic do IT.

• Intel představil projekt Intel® Cloud Builders, který zahrnuje 20 předních světových výrobců hardwaru a softwaru, kteří jsou ochotni investovat do inovací a lepší instalace, využívání a sdílení aplikací ve formátu cloud computing.

• Procesory Intel® Xeon®, které lze dnes najít v 9 z 10 serverů, byly vybaveny novými funkcemi, jako je inteligentní spotřeba energie, technologie Intel® Virtualization Technology nebo Intel® Trusted Execution Technology, které jsou jako stvořené pro cloud computing.

Společnost Intel dnes na akci pořádané v prostorách institutu CERN představila několik nových iniciativ pod souborným názvem Cloud 2015. Tyto iniciativy usilují o vyšší interoperabilitu, bezpečnost a jednoduchost počítačového provozu ve formátu cloud-computing.

Cloud 2015 se opírá o tři klíčové prvky. „Federativní“ neboli sevřenější cloud, který umožní firemním uživatelům sdílet data po interních i externích cloudech; dále automatizovaná síť, která automaticky umožňuje bezpečný přesun aplikací a zdrojů a výrazně zvyšuje energetickou efektivitu datových středisek. V neposlední řadě je to pak cloud, který dokáže rozpoznat konkrétní zařízení a na základě toho určit, jaký druh aplikací, zpracování nebo příkazů by měl probíhat v cloudu nebo na vašem notebooku, inteligentním telefonu, případně jiném zařízení – čímž by byly vzaty v potaz specifické funkce konkrétního zařízení.

Společnost Intel hodlá tyto cíle podpořit zabudováním nových funkcí do procesorů Intel® Xeon®, které zahrnují rysy, jako je virtualizační technologie (Intel® Virtualization Technology, Intel® VT) a Intel® Trusted Execution Technology (Intel® TXT), jež dnes tvoří základ formátu cloud computing.

Open Data Center Alliance
Jakožto vykročení ke Cloud 2015 se společnost Intel podílela na vytvoření Open Data Center Alliance. Jde o koalici více než sedmdesáti předních firem, které dohromady investují do IT přes 50 miliard USD ročně a realizují projekty typu cloud computing. Členy řídicího výboru jsou mimo jiné BMW*, China Life*, Deutsche Bank*, J. P. Morgan Chase*, Lockheed Martin*, Marriott International Inc.*, National Australia Bank*, Shell*, Terremark* a UBS*.

Společnost Intel se ztotožňuje s cíli Open Data Center Alliance a chce nabídnout produkty a řešení, jež s těmito cíli budou konzistentní. Intel bude spolupracovat s výrobci hardwaru i softwaru a pomáhat celému odvětví v inovaci otevřených standardů, rozvoji internetu a vývoji otevřeného, interoperabilního a bezpečného cloud computingu, jenž bude sloužit nové generaci byznysu, filmů, her, hudby, sociálních médií a dalších webových služeb, které se v budoucnu objeví.

„Máme jako odvětví jedinečnou příležitost urychlit rozvoj potenciálu formátu cloud computing a dosáhnout prostřednictvím této transformace ještě lepších ekonomických výsledků,“ říká Kirk Skaugen, viceprezident a generální manažer Intel Data Center Group. „Open Data Center Alliance dokázala soustředit špičkové světové firmy, které aktivně spolupracují se společností Intel i hi-tech průmyslem a hledají efektivní a rychlá řešení problémů spojených s formátem cloud computing. Serverové odvětví prošlo od uvedení procesorů Intel Pentium® Pro v roce 1995 obrovskou revolucí. Naším cílem je zajistit, že cloud computing bude nabízet špičkové výsledky vycházející ze stejného principu – inovace na otevřených, interoperabilních standardech.“

Intel Cloud Builders
Cílem programu Intel® Cloud Builders je připravit cestu k realizaci vize Cloud 2015. Společnost Intel oznámila významné rozšíření tohoto programu, které svede dohromady přední poskytovatele systémů i softwarových řešení, aby společně vytvářeli recepty a návody k instalaci, údržbě a optimalizaci infrastruktury cloud computing.

Budoucí požadavky na infrastrukturu bude definovat zmíněná aliance, nicméně program Intel Cloud Builders pomůže již teď tyto požadavky uvádět do praxe prostřednictvím komplexních řešení. Program nyní disponuje 20 referenčními architekturami, přičemž další se ještě rýsují. Program Intel Cloud Builders představuje komunitu těch nekritičtějších poskytovatelů technologií ve formátu cloud, přičemž všichni pracují na tom, aby cloud byl maximálně otevřenou platformou. Členy rozšířeného programu Cloud Builders jsou mimo jiné Canonical*, Cisco*, Citrix*, Dell*, EMC*, Enomaly*, Eucalyptus Systems*, Gproxy*, HP*, IBM*, Intel, Joyent*, Microsoft*, NetApp*, NetSuite*, Novell*, Parallels*, Red Hat*, Univa* a VMware*.

Tiskové zprávy

Diskuse