Česko je v pětadvacítce zemí s nejkvalitnějším internetem

3. 11. 2010 13:16    Rubrika: Tiskové zprávy

Česko je v pětadvacítce zemí s nejkvalitnějším internetem

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Kvalita internetového připojení se za poslední tři roky zvýšila téměř o polovinu. Průměrná rychlost širokopásmového připojení pak vzrostla ve světě na necelých 6 Mbps. Výrazně se zvýšila také kvalita mobilního internetu. Vyplývá to z Broadband Quality Study, sponzorované společností Cisco. Česko v žebříčku kvality a dostupnosti broadbandu figuruje na třiadvacátém místě světa a tuzemský internet má zároveň nejkratší odezvu od serveru.

Studie vznikla na základě 40 milionů testů internetového připojení v 72 zemích světa. Pracoval na ni tým studentů programu MBA na univerzitě Oxford Saïd Business School ve spolupráci s Katedrou aplikované ekonomie na University of Oviedo. Výsledný koeficient zohledňuje kvalitu připojení (rychlost downloadu a uploadu a dobu odezvy od sítě) a penetraci, tedy rozšíření širokopásmového připojení. Na základě hodnoty tohoto koeficientu pak lze určit, jak na tom která země s broadbendem je. Podle studie světu vládnou především asijské země. První tři místa v tabulce drží Jižní Korea, Hong Kong a Japonsko. Korea přitom zvítězila už podruhé v řadě. Má totiž stoprocentní pokrytí širokopásmovým internetem a průměrná rychlost stahování letos na jihu korejského poloostrova překročila 33 Mbps. Zrychlil i jihokorejský upload, ten totiž meziročně vyskočil dokonce o 430 procent na 17Mbps.

Česko, je na tom ve srovnání s ostatními postkomunistickými zeměmi o něco lépe, avšak potenciál dalšího růstu kvality broadbandu je stále poměrně značný. „Kvalitnější a rychlejší připojení do internetu nás obohacuje - dnes dosáhneme na informace rychleji a téměř odkudkoli. Multimedia a hry ve vysoké kvalitě jsou samozřejmostí, snadněji a jinak se učíme, komunikujeme s kolegy a přáteli rozmanitějšími a zábavnějšími způsoby, získáváme dokonalejší služby, lépe využíváme čas. Studie ukazuje, že naše země si vede ve srovnání s ostatními relativně dobře. Věřím, že rostoucí poptávka po kvalitním připojení půjde ruku v ruce se vstřícností a nápaditostí našich poskytovatelů služeb a to nás bude posouvat v žebříčku stále kupředu.“ komentoval výsledek studie Ivo Němeček z českého zastoupení Cisco.

Od loňska se v ČR zvýšila rychlost uploadu skoro o jeden megabit na 3,3Mbps a obsadili jsme tak osmou příčku v rámci Evropy. Download pak stoupl z 6,68 Mbps na 8,74 Mbps. V době odezvy od serveru, takzvané latenci, jsme pak spolu s Finskem dosáhli nejnižší hodnoty vůbec, a to 32ms. Penetrace (rozšíření) broadbandu u nás dosahuje 55 %. Tyto dosažené hodnoty nás řadí v žebříčku zemí se 77 dosaženými body na 23 místo.

Od roku 2008 se kvalita širokopásmového připojení ve světě zlepšila o 48 %. Průměrná rychlost downloadu stoupla na 5,9 Mbps a uploadu na 1,7 Mbps. Doba odezvy od se pak snížila o čtvrtinu na 142 ms. Internetová infrastruktura 48 zemí ze 72 porovnávaných dnes zvládá standardní požadavky internetových služeb, jako jsou sociální sítě, video streaming, video konference a sdílení malých souborů. Čtrnáct zemí je však už dnes připraveno na „internetové aplikace zítřka“, jako jsou televizní vysílání či videohovory v HD kvalitě. Mezi tyto země patří Jižní Korea, Japonsko, Hong Kong, Lotyšsko, Švédsko, Bulharsko, Finsko, Rumunsko, Litva, Německo, Portugalsko, Finsko, Dánsko a Island.

Výzkum také potvrdil pozitivní vztah broadbandu a ekonomiky. Jeho kvalita umožňuje využívat nové služby rozšíření e-Governmentu či snadnější přístup ke vzdělání. Vysoká míra penetrace zase napomáhá růstu HDP, produktivitě práce a všeobecnému zavádění moderních technologií. (viz obr. č. 4) Dále se výzkum zabýval i kvalitou mobilního broadbandu. Latence, jedna z největších slabin mobilního broadbandu se za rok v průměru snížila o 45 % na 724 ms. Průměrná rychlost mobilního downloadu se zvýšila o 35 % na 936 Kbps a upload dokonce o více než 100 % na 277 Kbps. Studie dále zkoumala vzorec „spotřeby broadbandu“, tedy způsob, jak a na co data využíváme. Výsledkem bylo zjištění, že provoz v síti průměrné rodiny dosahuje přibližně dvaceti gigabajtů měsíčně. U takzvaných chytrých domů je to ale až pětadvacetkrát tolik.

Tiskové zprávy

Diskuse