Nokia - 3 miliony stažení z Ovi denně

18. 11. 2010 20:01    Rubrika: Tiskové zprávy

Počet stažení z Nokia Ovi Obchodu díky rostoucí podpoře vývojářů překročil 3 miliony denně

Více než 400 000 nových vývojářů přibylo za posledních 12 měsíců. 92 vývojářů již pokořilo hranici 1 milionu stažení, mezi nimi jeden český. Vývojářské nástroje Qt zaznamenaly 1,5 milionu stažení.

Společnost Nokia dnes oznámila, že její Ovi Obchod dosáhl hranice 3 milionů stažení denně. Dosažení tohoto milníku bylo podpořeno celkovou globální poptávkou i nedávnými úpravami, které nabídly uživatelům nových chytrých telefonů Nokia na platformě Symbian přívětivější uživatelské rozhraní a více populárních aplikací a her. Společnost také oznámila dosažení významného posunu v oblasti spolupráce s vývojáři, kdy se za posledních 12 měsíců připojilo k Fóru Nokia na 400 000 nových vývojářů, přičemž 92 vývojářů už pokořilo hranici 1 milionu stažených aplikací. Do této elitní stovky přitom patří i český vývojář Petr Medek, jehož společnost Jollybox nabízí v Ovi Obchodě ke stažení populární hru z prostředí automobilových závodů Kora: Road to hell 3D i zdařilou sérii slovníků KODi.

Další zpráva pak souvisí s Nokia Qt Software Development Toolkit (SDK) a Qt SDK, které vývojářům pomáhají významně urychlit a zefektivnit tvorbu jejich aplikací pro mobilní zařízení včetně chytrých telefonů, jakými jsou nová Nokia N8, Nokia C7, Nokia C6-01 či nedávno představená Nokia E7. Ty zaznamenaly 1,5 milionu stažení. V rámci své nové strategie Nokia minulý měsíc oznámila sjednocené aplikační prostředí napříč celým Qt, které zjednoduší tvorbu aplikací pro zařízení na platformě Symbian i pro produkty, které budou využívat nový operační systém MeeGo. Videa s ohlasy od vývojářů na vývojové prostředí Qt jsou k dispozici na Forum.Nokia.com.

Příklady populárních a nových kreativních aplikací pro Symbian z Ovi Obchodu:

• Swype: Technologie Swype umožňuje prostřednictvím nepřetržitého tahu prstem nebo stylusem po dotykové klávesnici uživatelům zadávat text jednodušeji a rychleji.
• NHL GameCenter Premium: Sledujte snadno všechny novinky o vašem oblíbeném hokejovém týmu prostřednictvím poslechu živého rozhlasového vysílání, přístupu ke statistikám a výsledkům nebo sledováním novinek a záznamů utkání.
• WhatsApp Messenger: Aplikace pro textovou komunikaci využívající 3G nebo WiFi, která umožňuje spojit se s rodinou a přáteli. Přejděte od SMS k WhatsApp a posílejte a přijímejte zprávy, obrázky, audio zprávy a video zprávy zdarma.

Od 30. září tohoto roku, kdy společnost Nokia zahájila prodej modelu Nokia N8 coby prvního zástupce rodiny nových chytrých telefonů na platformě Symbian se stal celosvětově nejstahovanější bezplatně dostupnou aplikací Q Torch – utilita, která promění telefon v baterku, od CellApp Technology z Indie (je také mezi top 3 v Evropě, Indii a JV Asii/Pacifiku). Nejstahovanější placenou aplikací se staly Angry Birds, herní hit z dílny finské společnosti Rovio Mobile (je také mezi top 3 v Severní Americe, JV Asii a Pacifiku a v Evropě) a třetí nejpopulárnější aplikací ke stažení byla celosvětově hra Need for Speed Shift HD, nejnovější přírůstek v rodině strhujících her z prostředí automobilových závodů od EA Mobile z USA (je také mezi top 3 ve Střední a Jižní Americe a JV Asii a Pacifiku).

Podrobnější informace o nejpopulárnějších regionálních aplikacích i jejích vývojářích naleznete na Forum.Nokia.com.

Citace
„Rychlý růst Ovi Obchodu směrem k hranici 1 miliardy stažení ročně ukazuje, že když přijde řeč na její služby, tak je Nokia důležitým hráčem, a to jak svým rozsahem, tak velikostí,“ řekl Scott Ellison, viceprezident divize Mobile and consumer connected platforms ve společnosti IDC. „Se silným zaměřením společnosti Nokia na platformu Qt a s vylepšeným vývojářským ekosystémem může Nokia i nadále počítat s růstem počtu vývojářů. Vývojáři totiž vidí možnost vydělat na novém modelu podílu na zisku, platbách skrze operátory i neustále rostoucí celosvětové uživatelské základně.“

„Bez jakýchkoliv výdajů na reklamu či marketing jsme v Ovi Obchodě během pár týdnů dosáhli hranice 200 000 stažení, a to rychleji než se nám to podařilo v App Store,“ řekl Anton Gauffin, generální ředitel BLStream a tvůrce hry Crazy Hamster. “Jsme velice příjemně překvapeni tím, co jsme doposud viděli na Ovi, a jsme teď na dobré cestě k tomu, abychom předběhli naše čísla na App Store, a to i přesto, že jsme tam přítomni déle.“

„Ovi Obchod je na velmi dobré cestě. Jeho úspěch stojí na nových aplikacích a hrách z dílny rostoucího počtu partnerů i na více než 250 000 nových uživatelů, kteří přibývají na Ovi každý den,“ řekl Tero Ojanper\xE4, výkonný viceprezident divize Services společnosti Nokia. „Počet stažení za den se jen od září zvýšil ze 2 na 3 miliony. S ohledem na to, že jsme právě zahájili prodej našich nových chytrých telefonů na platformě Symbian, předpokládáme, že tento růst bude i nadále pokračovat.“