Nejlepším školním ajťákem je student z Králíků

24. 11. 2010 14:54    Rubrika: Tiskové zprávy

Nejlepším školním ajťákem je student z Králíků

Vyznat se v nejnovějších technologiích, mít znalosti o fungování sociálních sítí nebo vědět, kdy a jak byl založen internet, není jednoduché. To si mohlo ověřit skoro 4000 studentů z 67 středních škol po celé České republice v soutěži s názvem Intel ASUS Školní ajťák.

Skončil druhý ročník znalostní soutěže Intel ASUS Školní ajťák, kterou pořádal herní portál Grunex.com. Cílem soutěže je, aby si čeští studenti porovnali své IT znalosti. Odpovídali na otázky z oboru IT, hardwaru, softwaru, sociálních sítí a internetu. Pro tři nejlepší byly připraveny hodnotné ceny od společností Intel a ASUS. „Znalost informatiky je pro středoškolské studenty stejně důležitá jako jiné technické předměty. Touto soutěží chceme dát žákům příležitost nabyté znalosti porovnat s ostatními a ty nejlepší za jejich snahu odměnit,“ řekl Pavel Svoboda, PR manažer pro region CEE společnosti Intel.

V letošním klání skončil na prvním místě Robert Veselý z Gymnázia Králíky s 46 body a odnesl si širokoúhlý monitor ASUS. Za ním s 45 body skončil Radim Lenger ze Střední průmyslové školy strojní a stavební Tábor, jenž za svůj výsledek získal procesor Intel Core i3. Na třetím místě s celkovým počtem 44 bodů se umístil Dominik Skalník z Gymnázia Palackého v Mladé Boleslavi. Za svůj výkon získal batoh Intel z limitované edice F1 BMW Sauber a nové PC hry od společností Cenega a Playman.

Druhý ročník byl úspěšnější než ten první. Do soutěže se letos přihlásilo 3855 studentů z 67 středních škol v celé České republice. „Po prvním ročníku, do kterého se přihlásilo přes 2000 studentů, jsme se rozhodli soutěž zopakovat. Skoro dvojnásobný počet účastníků se nám podařilo získat i malou změnou soutěžního systému. Po zkušenostech z prvního ročníku byla základní on-line část soutěže rozdělena do tří dnů. Ovšem i druhý ročník soutěže nám dal několik důležitých námětů a pro třetí ročník chystáme další vylepšení systému soutěže. Studenti se také mohou těšit na ještě zajímavější ceny,“ vysvětlil Martin Liberský, generální manažer Grunex.com.

První částí soutěže byly on-line testy, které se uskutečnily na stránkách portálu. Studenti v nich po tři dny odpovídali na 28 otázek. „Aby studenti od sebe nemohli opisovat, byly otázky zobrazovány v náhodném pořadí. Na výsledek měl vliv také čas, v jakém se jim podařilo na všechny otázky správně odpovědět,“ komentoval Martin Liberský. V předchozím roce probíhalo první kolo pouze ve dvou konkrétních dnech, vždy jen hodinu. Školám tak činilo problémy zajistit všem přihlášeným studentům přístup do počítačové učebny, proto bylo letošní první kvalifikační kolo prodlouženo na tři dny. Studenti se tak mohli přihlásit i z domova a díky tomu se nenarušila výuka ve školách.

Do druhého – finálového – kola, které se konalo v pražské herně Battlezone, postoupilo 20 nejlepších. Pro ně byla připravena nová sada 22 otázek a opět se hodnotil i čas, za který zvládli správně odpovídat. „V tomto kole na studenty působila i nervozita. Každý z nich chtěl odpovědět co nejlépe a co nejrychleji, ale úspěšně se s tím poprali jen ti nejlepší,“ upřesnil Martin Liberský, generální manažer Grunex.com.

Tabulka pořadí výherců:
Pořadí - Jméno - Škola - Body