BSA - Prodej legálního softwaru před Vánocemi roste

7. 12. 2010 20:03    Rubrika: Tiskové zprávy

ale přibývá také počet nabídek pirátských programů

Domácnosti nejčastěji kupují antiviry či software pro úpravu fotografií a videa. Firmy nejvíce dokupují licence či upgradují na nové verze již užívaného softwaru. Zároveň dvojnásobně stoupá počet hlášení falešných internetových obchodů, které nabízejí nelegální software.

Před vánočními svátky výrazně stoupají prodeje legálního softwaru. „Oproti předchozím měsícům zaznamenávají výrobci softwaru nárůst až o 30–40 procent. Nejedná se o nahodilý výkyv, ale o trend, který se každoročně stupňuje,“ říká Jan Hlaváč, tiskový mluvčí protipirátské organizace BSA. Vyplývá to z ankety protipirátské organizace BSA (Business Software Alliance) mezi softwarovými firmami a z analýzy společnosti MITON, která provozuje internetový obchod se softwarem SW.cz.

Software kupují jak firmy, tak domácnosti. „U firem jsou nákupy motivovány hlavně snahou utratit rozpočty a snížit před koncem roku co nejvíce daňový základ. Domácnosti zase kupují software jako dárek pod stromeček: ať už samostatně nebo jako součást nového počítače,“ vysvětluje Jan Hlaváč. Zájem o legální software před koncem roku zvyšují také vánoční nákupy počítačů, zejména notebooků. Podle analytické společnosti IDC* růst prodeje nových počítačů ve střední a východní Evropě představoval ve třetím čtvrtletní meziroční zvýšení o 43,2 %. „Prodeje softwaru zvyšuje jak software předinstalovaný na nových počítačích, tak individuální nákupy uživatelů, kteří si počítač vybavují dalšími programy,“ dodává Hlaváč.

Ochota utrácet za software úzce souvisí i se snižující se mírou pirátství. „V Česku se podle posledního měření užívá 37 procent softwaru nelegálně. Z postkomunistických zemí má Česko nejnižší míru pirátství. Přesto ztráty softwarových firem ročně činí přibližně 3,6 miliardy korun,“ říká Jan Hlaváč. Česká republika podle poslední studie analytické společnosti IDC obsadila 13. místo mezi 20 zeměmi s nejnižší mírou softwarového pirátství.

Nejčastěji se kupuje software pro zabezpečení počítače a úpravu fotografií či videa.

Mezi nejprodávanější softwarové tituly pro domácí uživatele patří zejména antivirové a bezpečnostní balíky a souborové manažery (viz tabulka). Vyplývá to z analýzy společnosti MITON, která provozuje jeden z největších internetových obchodů se softwarem: SW.cz. „Populární jsou také softwary pro optimalizaci počítače a na úpravu fotografií či videa. Hitem letošního roku je softwarový přehrávač DVD s podporou 3D technologie. V poslední době navíc sledujeme pokles zájmu o krabicové verze softwaru. Do popředí se dostává prodej elektronickou cestou – platba i stažení softwaru on-line - kvůli možnosti získání legálního softwaru během několika minut,“ říká Jiří Vanča, ředitel softwarové divize SW.CZ společnosti MITON.

Firemní zákazníci v rámci pořizování softwaru nejčastěji dokupují licence či upgradují na nové verze již užívaného softwaru. Nejčastěji jde o operační systémy, kancelářský software, programy pro údržbu počítače a antivirové či bezpečnostní balíky.

Softwarové firmy i prodejci se shodují, že během posledních dvou let se podstatně zvýšil zájem o legální software. „Nárůst je patrný zejména u kupujících ve věku nad třicet let, kteří se chtějí vyhnout rizikům spojeným s nelegálním softwarem. Mladší zákazníci tak obezřetní zatím nejsou, ale situace se lepší,“ dodává Jiří Vanča.

Prodeje rostou, ale s nimi také počet nabídek pirátských programů
Současně s rostoucím prodejem legálního softwaru stoupá také množství případů softwarového pirátství. Protipirátská organizace BSA koncem roku zaznamenává zhruba dvojnásobný počet dotazů a hlášení falešných internetových obchodů. „Zejména koncem roku začínají e-mailové schránky zaplavovat nabídky podezřele levného softwaru, který lze zakoupit na internetu. Většinou se jedná o nabídky v angličtině a ceny se pohybují v řádech stokorun, byť nabízené tituly stojí obyčejně několik tisíc korun. Téměř ve všech případech jde o podvod,“ varuje Hlaváč. BSA proto doporučuje kupovat software jen v ověřených tuzemských internetových obchodech, například prostřednictvím www.sw.cz, www.alza.cz či www.czc.cz.

Mezi nejčastěji pirátsky užívaný software patří zejména operační systémy (Microsoft Windows), kancelářské balíky (Microsoft Office), antivirové programy (firmy Symantec) či grafický software firem Adobe či Corel. U specializovaného softwaru jde o konstrukční software společnosti Autodesk.

Za stahování pirátského softwaru hrozí postihy
Častými pirátskými stahovači jsou čerství majitelé počítačů, kteří se snaží vybavit své stroje populárními komerčními tituly z nelegálních zdrojů. BSA však varuje: „Lidé si často myslí, že pokud software pouze stahují a nesdílejí jej s ostatními uživateli, jsou právně nepostižitelní. To je ale obrovský omyl. I pouhé stažení nelegálního softwaru se v Česku považuje za porušení práv autorů. Stahovačům hrozí tvrdé postihy,“ důrazně upozorňuje Jan Hlaváč.

Zatímco nelegální stahování filmů a hudby zákon přímo nepostihuje – protizákonné je pouze jejich sdílení – u softwaru tomu tak není. Navíc policie v rámci vyšetřování aktivit na různých P2P sítích obvykle provádí i prohlídky bytových prostor. Tam se ve většině případů najde na počítačích nelegální software užívaný pro přístup k síti. „V takových případech je situace většinou poměrně jasná. Nelegální software nalezený na takovémto počítači je pak klíčovým důkazem. Stahovat software z pochybných zdrojů, jakými jsou peer-to-peer sítě či služby typu RapidShare, je proto velmi nebezpečné,“ dodává Hlaváč.

BSA proto doporučuje stahovat software pouze z ověřených zdrojů. Stejně tak je třeba dávat pozor na nabídky různých „legalizačních sad“, „legalizačních nálepek“, „použitých licencí“ a podobně. Ve většině případů jde o podvod. „Zákazníkovi se může stát, že místo legálního softwaru obdrží pouze samostatný COA štítek, který je mu ale k ničemu. Případně získá různé části jinak originálních balení softwarových produktů, které však nemohou zajistit legální instalaci,“ varuje před podvodníky Hlaváč.

Jak poznat podvodné pirátské obchody:
• Nejjednodušším vodítkem je cena, pokud se něco obyčejně prodává za peníze, na internetu to zdarma nebude. Podezřelé jsou rovněž velké slevy.
• Používejte ověřené internetové obchody, nejlépe tuzemské disponující kamennou pobočkou, zákaznickou linkou a další podporou zákazníků, například www.sw.cz, www.alza.cz, www.stahuj.cz, www.GigaMania.cz či www.slunecnice.cz.
• Nikdy neprovádějte on-line platby, pokud nemáte s obchodem zkušenosti nebo nejde o známý internetový obchod.V opačném případě podstupujete velké riziko zneužití vaší karty a vytunelování účtu.
• Nereagujte na e-mailové nabídky, které se tváří příliš výhodně, jsou v cizím jazyce či psané chybnou češtinou. Téměř výhradně jde o podvod a už samo navštívení inzerované stránky je velmi rizikové.