Kingston - rok 2011 podle Johna Tu

17. 12. 2010 21:19    Rubrika: Tiskové zprávy

John Tu, prezident a spoluzakladatel společnosti Kingston, rozebírá trendy v oblasti virtualizace, iPadů, SSD disků a pamětí

Kingston -  rok 2011 podle Johna Tu

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění


John Tu, prezident a spoluzakladatel společnosti Kingston Technology, největšího nezávislého výrobce paměťových produktů na světě, popisuje své prognózy pro rok 2011 v souvislosti s tím, jak se firmy a spotřebitelé budou přizpůsobovat možnostem nových a inteligentních zařízení, která jsou určena pro zvládání mohutné exploze objemů dat. Pan Tu spatřuje vývoj v oblasti pevných paměťových úložišť SSD (solid state drive), rostoucího přijetí cloudů a nutnosti na straně uživatelů měnit způsoby, jimiž spravují a ukládají data, jako klíčové body zájmu na příští rok.

Revoluce ve využívání SSD disků
Ať již šéfové IT oddělení plánují na příští rok nebo dva cokoli, musejí důkladně prozkoumat dopady, jež na zaručení úspěchu jejich obchodní strategie mohou mít technologická řešení založená na využití pamětí typu NAND/flash. V roce 2010 dosáhly technologie SSD zlomového bodu, když jejich širší přijetí, posílené potřebou zvyšovat výkon klientských zařízení, vyústilo v rychlé sníženy ceny za gigabyte. Očekáváme, že tento trend bude v roce 2011 pokračovat s tím, jak firmy budou přecházet na SSD s cílem zvýšit výkon těchto klientských počítačů a současně hledat způsoby, jak „vyždímat“ stávající počítače ještě o něco déle. Podniky budou moci těžit nejen z rychlé návratnosti takové investice (ROI – Return on Investment), ale současně zaznamenají vyšší výkonnost svých zaměstnanců.

Vzhledem k neustále rostoucím objemům dat předpokládáme, že během pěti příštích let se SSD disky stanou hlavní formou ukládání dat na klientských počítačích, zejména v obchodní sféře. K tomu je potřeba dodat, že rovněž očekáváme, že SSD a tradiční HDD disky budou nějakou dobu existovat souběžně ve spotřebitelské sféře (kde například migrace na řešení v podobě cloudů může trvat déle), přičemž SSD disky pomohou zvyšovat výkon při bootování, činnosti operačních systémů a náročných aplikací a HDD budou nadále sloužit pro ukládání dat.

V roce 2011 dojde k většímu rozšíření rozhraní SATA 3.0, bude se dále rozvíjet technologie SSD a následně se navždy změní způsob koncepce počítačových systémů, především v průmyslovém prostředí a u samostatných počítačových zařízení. Integrace nových SSD disků v malém provedení do přístrojů, které jsou řízeny počítačem, umožní odvětvím jako je automobilový průmysl nebo výroba a aplikacím jako například bankomaty a kabelové uzavřené televizní okruhy využít vyšší výkon, sníženou poruchovost oproti tradičním HDD a vysokou odolnost, což vše přispěje k prodloužení životnosti daných systémů.

Prozkoumávání potenciálu virtualizace pamětí
O využívání cloudů se několik posledních let hojně diskutuje a přestože očekávání byla značná, jejich uplatnění zatím poněkud pokulhává. Navzdory znatelnému vývoji v přijímání softwaru SAP poskytovanému jako služba (software as a service – SaaS) a většímu množství aplikací na trhu je ještě nutné pracovat na odstranění překážek, jakými jsou například propustnost datových center a zabezpečení dat, než budeme svědky masového přijetí tohoto konceptu. V roce 2011 zažijeme větší poptávku po virtualizaci vzhledem k tomu, jak na obchodních trzích roste obliba výhod řešení „dosáhnout více s méně prostředky“ díky využití prostředí s virtuálními servery. V návaznosti na rostoucí virtualizaci, budou základní komponenty jako procesory a paměti středem pozornosti, protože firmy budou hledat efektivní způsoby, jak se vypořádat s neustále většími objemy dat.

Rychlý nástup technologie USB 3.0
Skutečnost, že rozhraní USB 3.0 má teoreticky 10x větší rychlost přenosu dat než USB 2.0, znamená, že technologie USB se nyní stává schůdnou variantou pro externí ukládání dat. Když si někdo například koupí USB disk s kapacitou 64 GB nebo více, nebude to kvůli zkopírování několika fotografií. Bude spíše chtít zálohovat harddisky, kopírovat kompletní sbírky hudby a filmů a tisíce fotografií. Trhy v roce 2011 zaplaví základní desky standardně vybavené rozhraním USB 3.0, což ještě více uspíší přijímání disků s USB 3.0, které se stanou preferovanou volbou pro osobní ukládání dat z mobilních zařízení a zálohování velkých objemů dat.

Úloha USB
Podle dostupných údajů si lidé letos z internetových portálů stáhli více než 3 miliardy aplikací a 10 miliard skladeb z iTunes, což potvrzuje, že vytvářejí, sdílejí a používají mnohem více obsahu než kdykoli dříve. Objem stahovaného obsahu bude dále růst a úloha rozhraní USB se bude postupně vyvíjet – původní čistě ukládání dat se bude proměňovat na aktivní a zásadní roli jako součást života spotřebitelů a bude jim umožňovat snadno a spolehlivě sdílet, přesouvat a ukládat data – kdykoli a kdekoli.

Přenosné tablety a jejich potenciál pro ukládání dat
Trh s přenosnými tablety se teprve začíná rozbíhat díky uvedení iPadu a dalších podobných zařízení v podobě tabletů. Úkolem těchto inteligentních zařízení je vytvářet nové zážitky a způsoby interakce lidí a obsahu, k němuž mají kdykoli a kdekoli okamžitý přístup. Jedním z omezení tabletů, které jsou v současné době k dostání, je malá kapacita vestavěné paměti. To otevírá pro rok 2011 příležitosti většího rozšíření pamětí typu flash, které tak mají ohromný potenciál při využití jako přídavné externí zařízení pro ukládání dat z těchto „osobních společníků“. Spotřebitelé budou pečlivě sledovat, jaké druhy externího ukládání dat mohou využívat ve spojení s jejich tabletem tak, aby splnily jejich potřeby, přičemž mezi hlavní parametry pro výběr bude patřit vysoká přenosová rychlost a přidané možnosti zabezpečení dat.

Tiskové zprávy

Diskuse