Držitel ECDL certifikátu je pro zaměstnavatele levnější

4. 2. 2010 15:52    Rubrika: Tiskové zprávy

Držitel ECDL certifikátu je pro zaměstnavatele o 30 % levnější

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Průměrný zaměstnanec stráví každý pracovní den celých 38 minut řešením zbytečných problémů spojených s výpočetní technikou a počítačovými programy. Za týden toto zdržení, po které se nevěnuje své práci, představuje 3 hodiny, za měsíc 12 hodin a za rok rovných 18 dní (1). Podle Jiřího Chábery, manažera ECDL pro ČR, se jedná o problémy, které počítačově gramotný člověk, jenž získal certifikát ECDL, řešit nepotřebuje nebo je vyřeší rychle a sám. „Uvědomíme-li si, že zmíněných promarněných osmnáct pracovních dní představuje téměř 7 procent pracovní doby, je nasnadě, že počítačově gramotný zaměstnanec je pro zaměstnavatele nepoměrně levnější než ten, jenž práci s počítačem nezvládá nebo se ji učí metodou pokus - omyl,“ podotýká Chábera. Navíc svými dotazy a požadavky neobtěžuje kolegy či oddělení technické podpory – zde se úspory přímo násobí.
Je prokazatelné, že držitel některého z ECDL certifikátů, tedy počítačově gramotný zaměstnanec, může být pro zaměstnavatele dokonce o 30 procent levnější než běžný zaměstnanec. „Počítačově plně gramotný zaměstnanec nejenže ušetří spoustu svého pracovního času, který může věnovat smysluplnější činnosti, ale také pracuje samostatněji a zároveň nevyžaduje spolupráci od technické podpory, čímž se i toto oddělení může věnovat jiným záležitostem,“ komentuje Chábera a dodává, že pro mnohé představuje časté vyrušování kolegy s žádostí o pomoc nejen ztrátu času, ale je jim to i nepříjemné. „Někoho dokážou opakované dotazy a žádosti spolupracovníka o pomoc rušit natolik, že poté, co mu s řešením problémů vypomůže, není schopen se plně soustředit na svou práci,“ upozorňuje Chábera.
Počítačově gramotný zaměstnanec se tedy více věnuje práci, za kterou je zaměstnavatelem placen, čímž ušetří čas nejen sobě ale i svým kolegům.
Námitky, že většina zaměstnanců ke své práci potřebuje na počítači ovládat jen určitou konkrétní činnost, podle Jiřího Chábery neobstojí: „Je třeba si uvědomit, že ten, kdo na počítači zvládá pouze činnost, jíž se každodenně věnuje, bude mít obrovský problém při první příležitosti, kdy mu bude zadán jakýkoli jiný úkol. Testy ECDL ověřují obecnou počítačovou gramotnost a zahrnují ty oblasti práce na PC, o nichž lze předpokládat, že se s nimi většina zaměstnanců může někdy v průběhu svého profesního života setkat,“ uzavírá Chábera.
(1) Zdroj: CAP Gemini Ernst&Young study, Norsko, 8.10.2001

Tiskové zprávy

Diskuse