Vysílače T-Mobile již na více než 5 000 místech ČR

20. 1. 2011 17:42    Rubrika: Tiskové zprávy

Vysílače T-Mobile již na více než 5 000 místech

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

- T-Mobile provozuje v ČR celkem 6 711 základnových stanic
- Na každých 15 kilometrů čtverečních připadá jedna skupina základnových stanic
- Velký počet lokalit a investice do modernizace sítě usnadní přechod na LTE

Na začátku letošního roku oslavil T-Mobile významné jubileum. Vysílač spuštěný ve Sloupu v Čechách je rekordní 5000. lokalitou, kde má operátor umístěny své technologie. T-Mobile nyní provozuje 6 711 základnových stanic s technologiemi sítí GSM, GPRS, EDGE, UMTS TDD a UMTS FDD. V průměru tak jedna základnová stanice připadá na každých 15 kilometrů čtverečních území České republiky

„Velké množství lokalit, ve kterých máme již vybudovanou kompletní potřebnou infrastrukturu, nám umožňuje rychlé nasazování nových technologií jako UMTS FDD s podporou technologie HSPA+ a v budoucnu výrazně urychlí také nasazení LTE,“ říká Frank Meywerk, výkonný ředitel technologického úseku společnosti T-Mobile.

V uplynulých letech T-Mobile masivně investoval do obnovy a posílení své radiové sítě. Díky modernizaci všech základnových stanic sítě GSM došlo k výrazným prostorovým a energetickým úsporám. Operátor se rovněž zaměřil na navýšení přenosových kapacit páteřní optické sítě i do rozšíření jejího pokrytí. Byly tak vytvořeny základní předpoklady pro rychlé rozšiřování sítě 3G (UMTS FDD). Použitá technologie je zároveň připravena na budoucí přechod na LTE.

Základnové stanice sítí T-Mobile jsou obvykle umístěny na střechách domů, speciálních stožárech, které jsou doplněny charakteristickým domkem. V některých turisticky atraktivních lokalitách byla při budování stanice rovněž zrekonstruována nebo nově vybudována rozhledna.

„Dosažením hranice 5 000 lokalit přitom rozšiřování našich sítí ani zdaleka nekončí. V rámci zkvalitňování pokrytí a navyšování kapacity bude výstavba nadále pokračovat,“ doplňuje Frank Meywerk.

Kraj - Počet lokalit s technologií T-Mobile
Jihočeský - 332
Jihomoravský - 506
Karlovarský - 168
Vysočina - 257
Královéhradecký - 258
Liberecký - 188
Moravskoslezský - 488
Olomoucký - 220
Pardubický - 210
Plzeňský - 294
Praha - 1092
Středočeský - 453
Ústecký - 334
Zlínský - 203

Tiskové zprávy

Diskuse