Intel Core - nové procesory pro notebooky

6. 1. 2011 10:24    Rubrika: Tiskové zprávy

Procesor Intel® Core™ umožňuje zcela novou vizuální zkušenost

Intel Core - nové procesory pro notebooky

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění


• Intel představil dlouho očekávanou, revoluční druhou generaci procesorů Intel Core. Nová generace nabízí řadu vynikajících funkcí zabudovaných přímo do grafiky procesoru.

• Nové procesory obsahují nové funkce, například Intel® Quick Sync Video, Intel® HD Graphics, Intel® Wireless Display 2.0 a Intel® Insider™. Zároveň byla představena partnerství se společnostmi CinemaNow*, Dixons Retail plc*, Hungama* Digital Media Entertainment, Image Entertainment*, Sonic Solutions*, Twentieth Century Fox Home Entertainment a Warner Bros. Digital Distribution*.

• Tyto procesory nabízejí novou video technologii. Intel® Quick Sync dokáže zkonvertovat čtyřminutové HD video z notebooku pro přehrávání na iPodu za pouhých 16 sekundii, Intel® Insider™ umožňuje stahovat filmy v HD a přehrávat je na displeji počítače anebo je z počítače přes Intel WiDi 2.0 posílat na HDTV.

• Dvacet nových procesorů, čipových sad a nových bezdrátových čipů včetně nových procesorů Intel® Core™ i7, i5 a i3, čipových sad Intel® 6 Series a adaptérů Intel® Centrino® WiFi a WiMAX bude nasazeno ve více než 500 systémech.

Společnost Intel na tiskové konferenci konané v rámci Veletrhu spotřební elektroniky v Las Vegas představila svou revoluční novou procesorovou řadu Intel® Core™ druhé generace. Společnost Intel poodhalila několik velice překvapivých funkcí, služeb a partnerství, jež společně nabídnou zcela nový vizuální zážitek, a to zejména díky grafice přímo v procesoru. Očekává se, že v tomto roce novou technologii využijí všichni přední výrobci počítačů a že ji použijí ve více než pěti stovkách svých nových modelů.

Mezi novými funkcemi uživatel najde Intel® Insider™, Intel Quick Sync Video, novou verzi oceňovaného displeje Intel® Wireless Display (WiDi), který nyní nabídne i rozlišení 1080p HD a ochranu obsahu pro ty uživatele, kteří si budou chtít promítat HD obsah z notebooku na televizor. Společnost Intel též představila partnerská ujednání se společnostmi CinemaNow*, Dixons Retail plc*, Hungama* Digital Media Entertainment, Image Entertainment*, Sonic Solutions*, Twentieth Century Fox Home Entertainment* a Warner Bros. Digital Distribution*.

„Procesory Intel® Core™ druhé generace nabízejí oproti předchozí generaci obrovský pokrok zejména v oblasti výkonu a funkcí,“ říká Mooly Eden, viceprezident a generální manažer PC Client Group společnosti Intel. „Integrované vizuální funkce, které tyto nové procesory nabízejí, jsou skutečně úchvatné. To bude v kombinaci s vylepšeným adaptivním výkonem znamenat naprostou revoluci v práci s osobním počítačem, a to takovou, kterou uvidí a uvědomí si každý uživatel – počítače mu totiž nabídnou viditelně inteligentnější výkon.“

Nová vizuální zkušenost pro dnešní životní styl
Druhá generace procesorů Intel Core je vůbec první „viditelně inteligentní“ mikroarchitekturou, jež kombinuje technologii vizuálního zobrazení a 3D s výkonnostně špičkovými mikroprocesory v jednom jediném čipu. Integrace nové technologie Intel® HD Graphics na každou 32nm kostičku umožňuje významné zlepšení výkonu oproti grafice předchozí generace, a to jak pro zpracování HD médií, tak pro hraní počítačových her. Čipy nabízejí uživatelům výrazně vyšší výkon při delší životnosti baterie a zároveň umožní vyrábět tenčí, lehčí a inovativnější notebooky i desktopy.

Nová technologie počítačové grafiky se zaměří na ty oblasti, které dnes uživatelé při práci s osobním počítačem využívají nejčastěji, tj. video ve vysokém rozlišení (HD), fotografie, hraní počítačových her, multi-tasking, sociální sítě a multimédia. Každý z procesorů Intel Core druhé generace obsahuje zdokonalené vizuální technologie, například grafiku Intel® HD nové generace. Pro spotřebitele to znamená výrazně lepší zkušenost při práci s počítačem, daleko lepší řízení spotřeby, vyšší efektivitu a delší výdrž na baterie.

Vedle toho jsou procesory nové generace pro osobní počítače a notebooky vybaveny i jednou překvapivou funkcí, která nese název Intel® Insider™ – ta poskytne uživatelům přístup k filmům v HD, což je něco, co v minulosti možné nebylo. Pro představení této funkce pozval Mooly Eden na pódium Kevina Tsujiharu, prezidenta společnosti Warner Home Entertainment Group.

Kevin Tsujihara prohlásil: „Společnost Warner Bros. vnímá osobní počítače jako jednu z nejdostupnějších a nejflexibilnějších platforem pro nabídku prémiové digitální zábavy. Společnost Intel výrazně přispěla ke zdokonalení zabezpečení v této oblasti, takže budeme moci nabídnout jak nové tituly, tak starší věci ve skutečném HD pro PC, a to prostřednictvím našeho rozhraní WBShop* a partnerů, jako je CinemaNow*, ve stejný den, kdy budou tituly vydány na DVD a Blu-ray*.“

Mooly Eden použil při prezentaci klip z filmu Počátek* od Warner Bros.* a demonstroval na něm, jak snadné je získat film z CinemaNow* a zhlédnout jej v plném HD na notebooku.

Ve spolupráci s hollywoodskými a bollywoodskými filmovými ateliéry a předními světovými distributory obsahu, jako jsou Dixons Retail plc*, Hungama Digital Media Entertainment*, Image Entertainment*, Sonic Solutions*, Twentieth Century Fox Home Entertainment*, Warner Bros. Digital Distribution* a další, vytváří společnost Intel chráněné prostředí pro distribuci, ukládání a přehrávání prémiového obsahu. To majitelům video obsahu a poskytovatelům video služeb umožňuje zpřístupňovat své filmy v HD rozlišení. Komerční distribuce prémiového obsahu v HD pomocí technologie Intel® Insider™ by měla být zahájena v prvním čtvrtletí roku 2011.

Na základě nové technologie Intel® Insider™ Mooly Eden představil i další zajímavou možnost, jíž je využití technologie Intel® WiDi 2.0 k promítání obsahu Intel® Insider™ na televizory HDTV. Technologie byla nově vylepšena o podporu 1080p HD a streaming chráněného obsahu z internetu nebo přehrávaného lokálně na přehrávači disků Blu-ray nebo DVDiii.

Dalším jedinečným aspektem nových procesorů Intel Core druhé generace je funkce Intel® Quick Sync Video. Tento integrovaný hardwarový akcelerátor umožňuje velice rychlé editování a sdílení a díky němu je možné během několika minut udělat to, co kdysi trvalo celé hodiny. Uživatelé teď mohou rychleji než kdy jindy editovat, konvertovat a sdílet svá videa s přáteli a rodinou. Intel odhaduje, že pětiminutové HD video, jehož konverze na iPod zabere čtyři minuty, by mohlo být zkonvertováno za pouhých 16 sekund.

Výkon procesorů Intel Core druhé generace v oblasti počítačových her byl demonstrován na ukázce ze hry Portal 2* od společnosti Valve*, jednom z nejnapjatěji očekávaných titulů pro rok 2011. Mooly Eden při ukázce používal ovladače vyvinuté firmami Razer* a Sixense*.

Vynikající výkon, energetická účinnost a inteligence
Procesory Intel® Core™ i3, i5 a i7 jsou rovněž vybaveny technologií Intel® Turbo Boost 2.0. Tato technologie dokáže automaticky přerozdělovat kapacitu jádra procesoru a grafiky tak, aby byl zajištěn co nejvyšší výkon – díky tomu má uživatel k dispozici nárůst výkonu právě tehdy, když ho zrovna potřebuje.

Z již představených vlastností nového čipu stojí za zmínku funkce Intel® Advanced Vector Extensions (AVX), Intel® InTru™ 3-D nebo Intel® Clear Video Technology HD. Funkce Intel® InTru™ 3-D umožňuje zobrazování obsahu ve 3D na HDTV, které jsou touto funkcí vybaveny, anebo na počítačových monitorech připojených přes HDMI 1.4, což výrazně zvyšuje zážitek z filmu.

Intel® AVX zvyšuje výkon u náročných vizuálních aplikací, jako je zpracování audia nebo profesionální editace video záznamu, případně spojování fotografií. Intel® Clear Video zlepšuje vizuální kvalitu a věrné zobrazení barev při přehrávání videa, díky čemuž nabízí skvělý zážitek ze sledování displeje.

Aby si uživatelé mohli vybrat ten správný počítač vybavený procesory Intel® Core™ druhé generace, představila společnost Intel široké spektrum SKU včetně procesorů připravených pro Intel vPro™.
Čipy jsou vyráběny výrobním procesem 32nm na druhé generaci tranzistorů high-k metal gate. Tyto jedinečné výhody dále zvyšují výkon, snižují energetické nároky na baterii, umožňují vyrábět menší přístroje a celkově snižují výrobní náklady.

Intel oznámil, že celkem bude na trh uvedeno na 20 procesorů, bezdrátových adaptérů a čipových sad: mimo jiné nové procesory Intel® Core™ i7, i5 a i3, čipové sady Intel® 6 Series a adaptéry Intel® Centrino® Wi-Fi a WiMAX. Očekává se, že přední výrobci počítačů po celém světě v tomto roce použijí právě představené technologie Intel ve více než pěti stech modelů.

Systémy o čtyřech jádrech budou k dispozici 9. ledna, systémy o dvou jádrech pak během února. Video, testy, fotografie a další detaily jsou k dispozici na adrese www.intel.com/newsroom/CES.

Představení výrobků, které budou dostupné na českém trhu, proběhne 18. ledna.

Tiskové zprávy

Diskuse