V roce 2011 končí analog TV téměř v polovině ČR

12. 1. 2011 12:57    Rubrika: Tiskové zprávy

V roce 2011 končí analog téměř v polovině ČR

V roce 2011 končí analog TV téměř v polovině ČR

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

V roce 2011 dojde k výraznému pokroku v digitalizaci zemského televizního vysílání. V mnoha oblastech České republiky se chystá definitivní vypnutí analogového televizního vysílání. „V květnu se vypíná celá územní oblast Jihlava, v červnu územní oblasti Trutnov a Brno, v říjnu dojde k vypnutí vysílačů velkého výkonu v územní oblasti Jeseník a v listopadu skončí zemské analogové televizní vysílání i v územní oblasti Ostrava,“ říká Tadeáš Novák, tiskový mluvčí projektu digitalizace televizního vysílání. Na rok 2012 pak zbývá územní oblast Zlín a menší vysílače zejména v územní oblasti Jeseník. Od června 2012 se již bude v ČR vysílat pouze digitálně.

Digitalizace televizního vysílání probíhá v ČR již od roku 2008. V každé územní oblasti nejprve dochází ke spuštění zemského digitálního televizního vysílání (DVB-T) a následně, po minimálně tříměsíčním souběhu, dojde k vypnutí zemského analogového televizního vysílání. V letech 2009 a 2010 již bylo vypnuto zemské analogové televizní vysílání v územních oblastech Praha, Praha město, Plzeň, Sušice, České Budějovice, Ústí nad Labem a Brno město.

„Celý proces digitalizace zatím probíhá přesně dle takzvaného Technického plánu přechodu, který je pro nás jako nařízení vlády závaznou normou. Tohoto plánu se samozřejmě budeme držet i v roce 2011,“ říká Zdeněk Duspiva, předseda Národní koordinační skupiny pro digitální vysílání v ČR (NKS). Nařízení vlády č.161/2008 Sb., o technickém plánu přechodu udává vždy konkrétní měsíc, ve kterém by mělo dojít k vypnutí zemského analogového televizního vysílání v dané územní oblasti. Předpokládané konkrétní termíny vypínání v roce 2011 jsou následující:
Termíny vypnutí zemského analogového televizního vysílání v roce 2011
DATUM ÚZEMNÍ OBLAST VYSÍLAČ VELKÉHO VÝKONU
31. 5. JIHLAVA JIHLAVA – Javořice
PACOV – Strážiště
TŘEBÍČ – Klučovská hora
30. 6. TRUTNOV TRUTNOV – Černá hora
HRADEC KRÁLOVÉ – Krásné
LIBEREC – Ještěd
RYCHNOV NAD KNĚŽNOU – Litický Chlum
BRNO BRNO – Kojál
HODONÍN – Babí lom
MIKULOV – Děvín
SVITAVY – Kamenná Horka
ŽĎÁR NAD SÁZAVOU – Harusův kopec
31. 10. JESENÍK JESENÍK – Praděd
OLOMOUC – Radíkov
30. 11. OSTRAVA OSTRAVA – Hošťálkovice
FRÝDEK-MÍSTEK – Lysá hora
NOVÝ JIČÍN – Veselský kopec

Konkrétní hodina vypnutí zemského analogového televizního vysílání vždy závisí na jednotlivých provozovatelích televizního vysílání. „Doposud volili provozovatelé televizního vysílání nejčastěji půlnoc, někdy však proběhlo vypnutí analogu i kolem dvacáté hodiny, bezprostředně po večerním zpravodajství,“ říká Tadeáš Novák.

Ve všech územních oblastech, kde dochází k vypnutí zemského analogového televizního vysílání, probíhá více jak tři měsíce dopředu intenzivní informační kampaň. „Doporučujeme televizním divákům řešit přechod na digitální televizní vysílání s dostatečným předstihem, aby se vyhnuli řešení případných technických problémů na poslední chvíli,“ dodává Zdeněk Duspiva.

Veškeré informace o digitalizaci televizního vysílání je možné získat na bezplatné informační lince 800 90 60 30 nebo na webových stránkách www.digitalne.tv.
or.sk.

Tiskové zprávy

Diskuse