Deutsche Telekom - pilotní projekt inteligentního měření spotřeby elektrické energie

2. 2. 2011 23:01    Rubrika: Tiskové zprávy

Tengelmann Energie, KiK a Deutsche Telekom zahajují pilotní projekt inteligentního měření spotřeby elektrické energie

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

- Pilotní projekt v padesáti prodejnách KiK
- Údaje o spotřebě proudu ve čtvrthodinových intervalech
- Cílem je optimalizace využívání spotřeby elektrické energie

Firma Tengelmann Energie, která je přední německou poradenskou společností v oblasti energetiky, bude v budoucnu evidovat spotřebu proudu v 50 prodejnách textilního diskontního řetězce KiK. Bude je přenášet do své centrální databáze,
k zákazníkovi (KiK) a místnímu provozovateli energetické sítě. Cílem je zpřístupnit údaje o spotřebě proudu v patnáctiminutovém cyklu. Současně lze takto zaznamenávat i údaje o osvětlení, klimatizaci a vytápění. Deutsche Telekom vytvoří do konce ledna základnu pro energetickou správu 50 vybraných prodejen KiK a nainstaluje do nich elektronické měřiče, komunikační boxy a datové spoje. Datová komunikace mezi měřičem a centrálním systémem bude probíhat prostřednictvím sítě Deutsche Telekomu.

„Tímto zkušebním projektem získáme diferencovaný přehled o spotřebitelských zvyklostech našeho zákazníka (KiK) a můžeme s ním společně analyzovat situaci a do budoucna optimalizovat spotřebu energie“, řekl Guido Schick, jednatel společnosti Tengelmann Energie. „Chceme porovnávat spotřebu elektrické energie ve více než 2600 prodejnách. Jelikož jsou použité technologie v prodejnách do značné míry stejné, lze výsledky 50 zkušebních prodejen přenést i na ostatní“, uvedl Michael Albring, projektový manažer Tengelmann Energie.

„Správně šetřit může jen ten, kdo zná svoji aktuální spotřebu energie“, prohlásila Gabrielle Riedmann de Trinidad, která v Deutsche Telekomu zodpovídá za oblast energetiky. „V domácnosti tak lze ušetřit 10 - 15 procent energie, v podnikatelské sféře lze hovořit o více než 25 procentech. S každým instalovaným měřičem se navíc blíží chytrá energetická síť. Dokážeme to jen zapojením decentralizovaných obnovitelných energií do základní zátěže.“

Technologie a systémy pro chytré odečty a inteligentní energetické sítě poskytuje v rámci skupiny Deutsche Telekom společnost T-Systems.

Tiskové zprávy

Diskuse