AVG - smartphony zdrojem velkých bezpečnostních rizik

15. 2. 2011 20:35    Rubrika: Tiskové zprávy

AVG Technologies - nedostatečné povědomí uživatelů chytrých telefonů o důležitých bezpečnostních hrozbách

Jsou uživatelé iPhone, Blackberry a platforem Android ohrožováni vlastními mobily?

Podle nového průzkumu vydaného dnes společnostmi AVG Technologies a Ponemon Institute si více než třetina uživatelů chytrých telefonů není vědoma rostoucích bezpečnostních hrozeb, která jsou spojena s užíváním telefonů pro finanční transakce a ukládání osobních údajů. Studie také ukázala, že pouze 29 procent vlastníků chytrých telefonů zvažovalo stažení placeného či bezplatného antivirového software, který by jim pomohl ochránit své osobní elektronické zařízení.

Průzkum byl zaměřen na 734 amerických spotřebitelů starších 18 let, kteří vlastní smartphone jako je iPhone, Blackberry nebo mobil běžící na platformě Android. Uživatelé ukázali nedostatečné povědomí u řady klíčových bezpečnostních otázek:
• Třináct procent uživatelů chytrých telefonů uvedlo, že lokalizační údaje byly uloženy v handsetu bez jejich vědomí, čímž druhým umožnily sledovat jejich pohyb. Pouze 21 procent respondentů si byla vědoma toho, že se to mohlo stát.
• Šest procent respondentů uvedlo, že mobilní aplikace předávaly důvěrné informace o platbě kreditní kartou bez vědomí či souhlasu uživatele. Pouze 11 procent respondentů si bylo vědomo toho, že to je možné.
• Osm procent uživatelů chytrých telefonů potvrdilo, že jejich handset byl infikován malware zvaným diallerware, který zločincům umožní přimět uživatele telefonu bez jeho vědomí využívat nadstandardních služeb či telefonních čísel vedoucích k nečekaně vysokým měsíčním poplatkům. O riziku vědělo jen 10 procent respondentů.
„Společnosti AVG a Ponemon Institute zjistily, že pouze překvapivě velmi nízké procento uživatelů chytrých telefonů si je vědomo bezpečnostních hrozeb, které v současné době napadají ta nejoblíbenější mobilní zařízení po celém světě, včetně handsetů Android a iPhonů,“ řekl J. R. Smith, generální ředitel společnosti AVG Technologies. „Nicméně existuje možnost, jak uživatele lépe vzdělávat v oblasti bezpečnosti a minimalizovat potencionální rizika. Tím je instalace levného či dokonce bezplatného antivirového produktu zaměřeného na ochranu mobilních zařízení všeho druhu.“
„Náš výzkum ukazuje, že uživatelé chytrých telefonů si neuvědomují a zároveň nemají dostatečné znalosti o ochraně před možným napadením svých přístrojů,“ řekl Dr. Larry Ponemon, předseda a zakladatel Ponemon Institute.
Více než sedm milionů uživatelů platformy Android si instalovalo AntivirusFree, mobilní bezpečnostní řešení poskytované zdarma společností AVG. Podle údajů AVG si denně více než 50 tisíc lidí po celém světě stáhne nejpopulárnější antivirovou aplikaci pro Android. Navíc společnost věří, že toto číslo bude i nadále růst v závislosti na rozšiřování povědomí uživatelů o možných bezpečnostních rizicích a prevenci vůči napadení.
AVG AntivirusFree svým uživatelům umožňuje skenovat, identifikovat a odstraňovat viry, kontrolovat aplikace kvůli malware ještě před stažením z internetových obchodů, sledovat obsah webových stránek, elektronické pošty a textových zpráv před stažením dat nebo obsahu. Pokud je zařízení s nainstalovaným AntivirusFree ztraceno nebo ukradeno, může být díky funkci GPS zablokováno, smazán veškerý obsah nebo velice rychle lokalizováno.