3D film Megamysl vyráběl DreamWorks za pomoci technologií HP

15. 2. 2011 08:41    Rubrika: Tiskové zprávy

HP ve filmu Megamysl od DreamWorks opět posunula hranice toho, co je možné ve světě 3D animace

3D film Megamysl vyráběl DreamWorks za pomoci technologií HP

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Na plátna kin po celé Evropě právě přichází nový film ve 3D s názvem Megamysl (orig. Megamind) od studia Dreamworks, na jehož výrobu byly opět využity i moderní technologie společnosti Hewlett-Packard.
Ve filmu Megamysl, netradičně pojatém příběhu o superhrdinech, mají diváci možnost zažít nevídanou škálu speciálních efektů – od laserů a magnetických polí až po ohromující světelnou show. Na inovativní animaci mají svůj podíl pracovní stanice HP Z800, které byly použity při modelaci částí filmu, včetně více než milionu jednotlivých postav. Kromě těchto pracovních stanic mělo studio DreamWorks Animation k dispozici také servery HP ProLiant, datové sklady a řešení pro networking.
Vyšší výkon pracovním stanicím HP Z800 dává vysokorychlostní procesorové jádro Intel, paměti a periferní disky. Díky tomu mohli animátoři rychleji manipulovat s jednotlivými obrazy a více času jim zbývalo na samotnou tvorbu, inovativní speciální efekty a vykreslení detailů v animacích.
„Na začátku letošního roku pomohla technologie HP našim animátorům oživit postavy dvou 3D filmových hitů – „Shrek 4 – Zvonec a konec“ a „Jak vycvičit draka“, takže pracovní stanice HP W byly první, po nichž jsme sáhli i při přípravě filmu Megamysl,“ řekl Derek Chan, ředitel sekce digitálních projektů studia DreamWorks Animation. „Pracovní stanice HP Z800+, které jsou až o 50 % rychlejší než předchozí modely, nám dávají více prostoru pro naši kreativitu; naši animátoři se pak mohou více zaměřit na to, co je důležité – na realističnost a detail animace a nikoli počítače samotné.“
„Studio DreamWorks Animation neustále posouvá hranice inovace v oblasti animace s cílem ještě lépe pobavit diváky, a to způsobem, který je v něčem nový. Obdobně se i my v HP snažíme neustále zvyšovat laťku výkonu našich technologií – aby naši zákazníci měli k dispozici nástroje, které dají vyniknout jejich kreativitě a naplní jejich představy,“ říká Jim Zafarana, viceprezident a generální ředitel globální obchodní jednotky Workstations HP.
V rámci práce na filmu Megamysl, na jehož vzniku se podílely stovky animátorů v několika studiových lokacích, našlo uplatnění i řešení HP Visual Collaboration pro HD videokonference vyvinuté společně s DreamWorks Animation. Videokonference v HD kvalitě a reálném čase umožnily režisérům, animátorům i programátorům produktivní pracovní kontakt bez nutnosti někam cestovat.
Megamysl je prvním filmem z produkce DreamWorks Animation, který využívá obrazové technologie High Dynamic Range. Tato technologie se vyznačuje vizuální bohatostí, která zatím v produkci DreamWorks Animation nebylo možné spatřit. Bezprecedentní vizualizace je možná díky displejům HP DreamColor s barevnou škálou miliardy odstínů, širokobarevnou podporou, vizuální kvalitou a konzistentním a přesným zobrazením barev v celém produkčním procesu.
Zajímavosti o filmu Megamysl ve 3D
- Rendrování filmu trvalo 50 milionů CPU hodin
- Na Megamysl bylo potřeba více než 100 terabytů paměti
- Bylo naprogramováno celkem 320 zcela simulovaných oděvů
- Simulovaný déšť má skoro 700 tisíc kapek
- Celkem se ve filmu objeví více než milion postav

Tiskové zprávy

Diskuse